avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radiere autoturism romanesc inmatriculat in alt stat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radiere autoturism romanesc inmatriculat in alt stat membru UE

Sunt rezident in Germania, iar ieri am inmatriculat autoturismul personal aici pentru ca am depasit perioada de sedere de 185 de zile. La serviciul de inmatriculare de aici m-am prezentat cu omologarea TUV (echivalentul RAR-ului de la noi) si documentele romanesti: cartea de identitate a autoturismului, certificatul de inmatriculare si numerele romanesti care au fost retinute de autoritatea germana. In schimb am primit documente si numere germane, iar la solicitarea mea o adeverinta care atesta faptul ca masina a fost inregistrata aici.

Radierea masinii din Romania se produce automat? autoritatile germane vor notifica autoritatile romane? sau trebuie sa merg personal acasa ca sa o radiez? Pe site-ul prefecturii am observat ca vor documentele romanesti si placutele pe care oricum nu le mai am.
Cel mai recent răspuns: sandro , utilizator 12:00, 25 August 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am recitit cu atentie raspunsul lor:

Urmare a solicitarii dvs. din data de xxxx, privind procedura si documentele necesare radierii unui autoturism, ca urmare a exportului, va comunicam ca in acest sens, urmeaza ca dvs. sau o alta persoana imputernicita printr-o procura speciala sa prezentati la Compartimentul Inmatriculari si Evidenta Vehiculelor Rutiere urmatoarele documente: cerere de radiere, fisa de inmatriculare cu viza organului fiscal, certificatul de atestare fiscala, cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inmatriculare, placutele cu numerele de inmatriculare (in cazul pierderii/furtul, declaratia din care sa rezulte starea acestora sau dovada ca au fost retinute de autoritatile straine), trei exemplare completate ale certificatului de radiere, documentul de identitate in original si copie xerox.


Dovada e practic hartia emisa de cei de la Zulassungsstelle, la care probabil se pot adauga copii dupa noile documente. Evident in avans trebuie facuta o vizita la primarie, la financiar sa o radiezi din evidenta de la plata impozitului.

Mi se pare totusi ca e prea multa birocratie...
trei exemplare completate ale certificatului de radiere
sau
cerere de radiere
in Germania astea ei le scot de la imprimanta si le semnezi in fata functionarului o singura data, numai zic de copia la cartea de identitate. De asemenea e frustrant ca propriul guvern sa nu aiba incredere in tine,
fisa de inmatriculare cu viza organului fiscal, certificatul de atestare fiscala, cartea de identitate a vehiculului
pleaca de la premisa ca vrei sa ii pacalesti si sa te sustragi ulterior de la plata impozitului, oricum astea sunt niste chestii care se puteau verifica online.
Ieri am scris pentru clarificari la Zulassungsstelle in München despre parcursul documentelor si placutelor romanesti si daca autoritatile romane vor fi notificate, respectiv masina va fi radiata automat. Raspunsul lor a fost prompt, m-au sunat in urma cu ora.

Placutele de inmatriculare au fost deja distruse de catre ei imediat dupa inmatriculare. Documentele romanesti au fost trimise catre politia germana pentru verificarea autenticitatii lor, ulterior daca totul e in regula documentele sunt trimise inapoi la Zulassungsstelle, altfel evident vei fi contact de politie. Pasul asta dureaza 6 luni, ulterior si aceste documente vor fi distruse. Totusi poti formula o cerere sa le primesti acasa ca amintire. Urmatorul pas in procedura lor este anuntarea ministerului federal Kraftfahrt Bundesamt, cred ca al transporturilor, de catre autoritatile landului privitor la inmatricularea masinii aici. Cei de la Berlin vor informa autoritatile de la Bucuresti despre situatie, detaliile masinii si noile numere, respectiv documente.

Cei de aici mi-au spus ca ei nu stiu cum vor proceda mai departe autoritatile romane. Dupa o logica elementara, cred ca masina ar trebui radiata imediat, totusi Romania e tara mereu surprinzatoare.

Suplimentar am mai solicitat niste clarificari in Romania, raspunsul lor a fost pe langa subiect, ca al unor birocrati pusi in fata unei situatii complet noi, in afara procedurilor lor. Dar au strecurat o informatie interesanta: taxa auto de prima inmatriculare poate fi recuperata partial in functie de numarul de ani cat a fost inregistrata in tara masina.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
sandro, utilizator
Buna am primit urmatorul raspuns de la oficialitatile romane.
Intrebarea mea a fost adresata DRPCIV.
Deci situatia nu e asa neagra pe cat pare, probabil angajatii cu care ai intrat in contact, au mai putine informati despre procedura de radiere:

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
DIRECTIA REGIM PERMISE DE CONDUCERE
SI INMATRICULARE A VEHICULELOR
Nr. 4551278 din 08.05.2014

Catre,

******************

Referitor la solicitarea dumneavoastra din data de
16.04.2014, privind vanzarea intr-un alt stat a unui
vehicul inmatriculat in Romania, va informam urmatoarele:
Radierea unui vehicul se face pe baza depunerii
documentelor prevazute de art. 25 din OMAI 1501/2006
privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii
si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau
pentru probe a vehiculelor, iar in cazul in care vehiculul
este deja exportat si se prezinta dovada exportului sau a
unei inmatriculari in strainatate, se poate da curs
radierii si fara cartea de identitate a
vehiculului,certificatul de inmatriculare si placi, daca se
face dovada ca acestea au fost retinute de autoritătile
străine.

Cu stima,
DIRECTOR,
Comisar sef de politie
Asa este masina poate fi radiata din Romania si fara documentele originale romanesti. Este necesara adeverinta eliberata de autoritatile straine insotita de o traducere autorizata si atestatul fiscal de al primarie.

Totusi nu cred ca radierea se face automat in Romania, dupa inmatricularea intr-un alt stat membru UE. Dupa patru luni, masina aparea ca fiind inmatriculata si in Romania, desi avea numere germane acum.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
sandro, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere autoturism la politie corad corad Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire ... (vezi toată discuția)
Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie? Vasilica80 Vasilica80 Buna ziua Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si ... (vezi toată discuția)
Radierea unui autoturism din circulatie - conditii, documente necesare Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Accesand link-ul de mai jos puteti citi articolul \"Cum se radiaza un autoturism - Ghid practic\", articol scris de redactorul Avocatnet.ro Roxana ... (vezi toată discuția)