avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, testament

Buna seara, vă rog daca se poate sa ma ajute cineva avizat în acte notariale.
Am urmatoarea problema: suntem 2 frati, parintii mei au o casa. Eu m-am casatorit și locuiesc impreuna cu sotul in alt oras. Fratele meu a ramas cu parintii mei o vreme si in acest timp a trecut casa pe numele lui printr-un contract de V. C. După un timp casa a fost trecuta iarasi pe numele tatalui meu pentru a beneficia de anumite reduceri de taxe. Intre timp a decedat mama, acuma trebuie sa mergem la succesiune. Acuma fratele vrea sa faca testament cu tata pentru a-i da iarasi casa pe numele lui. Eu sunt de acord sa-i dea casa in anumite conditii.
1. Daca face testament tata in favoarea fratelui pot eu sa solicit sa se introduca anumite clauze in testament ? de ex. ca tata sa nu fie dus la azil de fratele meu pe perioada cat mai traieste, sa nu se poata vinde apartamentul decat și cu acordul meu dupa moartea tatalui și trei eu sa ma angajez ca eu il voi ingrijii pana la moarte.
2. Daca se face succesiunea și eu renunt la succesiune in favoarea fratelui meu și in certificatul de mostenitor sa fie trecute aceleas clauze ca si la pct 1.
Spun aceasta deoarece simt ca fratele meu dupa ce se va vedea iarasi cu actele de proprietate in mana pe numele lui, nu va mai vedea de tata sau il va duce la azil de batrani, fapt care tata nu doreste.
Astept raspunsul Dumneavoastra, Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:43, 2 Aprilie 2014
Nu puteţi pune nicio clauză în testamentul tatălui, actul fiind unul personal.

Nici nu puteţi renunţa la succesiune cu vreo clauză. Renunţarea este pură şi simplă. În schimb, puteţi accepta succesiunea, după care (dacă fratele acceptă) îi puteţi face o donaţie cu sarcină (sarcina fiind în favoarea tatălui dumneavoastră).

Tatal meu poate pune acele clauze in testament?
Cred ca faceti o confuzie.. prin testament tatal lasa fratelui casa dupa moarte, cand nu mai poate conditiona pe nimeni.
Pentru ce vreti dvs sa se realizeze, ar fi potrivit un contract de intretinere care prevede ca tata ii da casa in schimbul intretinerii, de asemenea va pastra si un drept de uzufruct. tata va sta in casa pana la sfarsitul vietii, iar daca nu va fi ingrijit de fiu, poate cere rezilierea contractului in instanta.
Poate eu nu am explicat corect: fratele meu vrea apartamentul dar nu vrea sa-l ingrijeasca pe tata pana la moarte. Eu sunt de acord sa-l ingrijesc pe tata pana la moarte la mine acasa dar vreau ca fratele meu sa nu poata vinde casa fara acordul meu, chiar daca acea casa va fi trecuta pe numele lui in vreun fel sau altul. Cum se poate face lucrul acesta ?
II poate dona si insera o astfel de clauza. Sa interzica vanzarea pe o perioada fixa de timp daca e vorba de un interes serios si legitim.
puteti lectura acest material
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme. buna seara, tatal meu a decedat de zece ... atinas atinas Succesiune cu probleme. Buna seara, Tatal meu a decedat de zece ani si la succesiune trebuia dezbatuta urmatoarea masa succesorala; un apartament ... (vezi toată discuția)
Am o casa si terenuri.dupa moartea bunicilor vrem sa vindem casa.mostenitori ... Rusu Ana Rusu Ana Am o casa si terenuri.Dupa moartea bunicilor vrem sa vindem casa.mostenitori au fost tatal meu si o sora a tatalui. tatal meu a murit si acum e sora ,eu si un ... (vezi toată discuția)