avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea paternitatii unui copil rezultat in urma ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea paternitatii unui copil rezultat in urma unui act sexual platit

Am avut o intalnire cu o dama usoara, am platit pentru anumite servicii, dar nu am avut niciodata o relatie cu respectiva.Dupa 1 an ma suna si-mi spune ca a nascut un copil si ca ar fi al meu.Sustine ca nu ma da in judecata, insa vrea afectiune pentru copil, cand sunt sigur ca vrea si bani, dar nu spune nimic despre asta.Prin absurd, sa admitem ca as fi prezumtivul tata, ce sanse are?am recurs la sex platit, ea se ocupa in vremea aceea cu asa ceva si mai avea un copil din flori.....Este devarat ca dupa 1 an de la nastere nu-mi mai poate face nimic?
J H a scris:
Serviciile sunt "prestate" iar clientul pleaca si spune: contractul incheiat intre noi este nul!
Eu nu pot fi obligat la nici o plata....
Prostituata ramane... fara bani!

Pai... da! Pana la urma asta e ratiunea nulitatii: lipseste actul juridic de efectele contrare legii sau moralei si lipseste si partile de posibilitatea executarii silite a obligatiei. Cazul de care spui nu cred ca avea sorti de izbanda pe plaiuri mioritice :)
Andreea Lisievici a scris:

J H a scris:
Serviciile sunt "prestate" iar clientul pleaca si spune: contractul incheiat intre noi este nul!
Eu nu pot fi obligat la nici o plata....
Prostituata ramane... fara bani!

Pai... da! Pana la urma asta e ratiunea nulitatii: lipseste actul juridic de efectele contrare legii sau moralei si lipseste si partile de posibilitatea executarii silite a obligatiei. Cazul de care spui nu cred ca avea sorti de izbanda pe plaiuri mioritice :)

Asa-i!:((
Andreea Lisievici a scris:

Cred ca din discutia de fata, oricat de inedita :) , trebuie excluse cateva aspecte irelevante juridic:
1. faptul ca femeia era prostituata;
2. faptul ca actul sexual ar fi presupus vreun "contract";
3. "accidentul de munca"

Raspuns: o astfel de partajare a discutiei cu distinctiile de rigoare, chiar doream si eu sa o fac. Mi-ai luat - cum se zice - vorba din gura.

Singurele aspecte care conteaza sunt:
1. posibilitatea reala ca dvs sa fiti tatal copilului (scop in care legea prevede o prezumtie absoluta cu privire la timpul minim si maxim al conceptiei);
2. termenul de prescriptie al actiunii in stabilirea paternitatii.

Raspuns: in ce priveste prescriptia dreptului la actiune, eu mai stiu ceva, si-anume:
Titularul dreptului la actiune (mama minorului) poate fi repusa in termen de catre instanta de judecata, daca exista motive temeinice, potrivit art.19 din Decretul 167/1958, care desi se aplica de regula actiunilor cu caracter patrimonial, isi gasesc aplicarea si in cazul actiunilor cu caracter personal nepatrimonial. In dovedirea motvelor sunt admise orice mijloace de proba.
Apoi, imprejurarea ca, in timpul conceptiei, mama a avut legaturi intime cu mai multi barbati, nu numai cu dvs, nu poate duce prin ea insasi la respingerea actiunii in stabilirrea paternitatii, exceptio plutium concubentium nefiind admisaCercetarea paternitatii se va face in baza a doua prinvcipii: principiul ocrotirii interesului minorului si principiul aflarii adevarului judiciar, astfel ca in caz de plurium concubentium este posibila chemarea in judecata mai multor barbati.
In prima sa interventie Andreea a punctat "la fix” ceea ce e relevant. Carpatina poate avea dreptate... dar mai intai trebuie efectuat un test de paternitate... pe care prezumtivul tata nu stiu cum va putea fi obligat sa il accepte... Legal, prostituata nu are sanse sa obtina bani de la dv. Daca termenul legal de actiune pt stabilirea paternitatii nu ar fi trecut ar fi avut sanse sa va ceara – si sa obtina – pensie pt intretinerea copilului (chiar daca ati platit pt... a (nu) avea un copil).

Contactul sexual cu o prostituata nu scuteste pe nimeni de obligatiile unei eventuale paternitati (fie ca a platit, fie ca a refuzat plata) – daca actiunea in stabilirea paternitatii e introdusa in termenul prevazut de lege. Prostitutia nu e o meserie, deci se exclude "accidentul la locul de munca” si amatorul de sex neprotejat poate plati pensie de intretinere pt un copil – daca se va dovedi ca respectivul client este tatal respectivului copil. Ar trebui si amendat clientul... deoarece comite o ilegalitate platind bani pt o activitate prestata "la negru” – incurajeaza... evaziunea fiscala si prestatorul nu plateste impozitul "forfecat” proaspat instituit...

"Relatia” cu o prostituata nu e tocmai un contract... Frustratul nu se obliga la nimic – prostituata isi asuma riscul de a... nu fi platita... Daca vrea sa fie platita cere banii in avans. Daca nu cere banii in avans ar trebui sa isi caute alta ocupatie...

JH, nenorocitele de pe marginea drumului ar ramane fara obiectul muncii daca nenorocitii frustrati nu ar cauta serviciile lor. Oferta exista doar pt ca exista cerere...
Independent de modalitatile in care s-a consumat acest act sexual , chiar in urma platii acestuia , raspunderea pentru propria actiune este angajata .Deci , actiunea pt stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei poate fi introdusa , in termen de 1 an de la nasterea acestuia , sau in termen de 1 an de la prestarea intretinerii /convietuirii (gandesc ca nu va exista vreo relatie de prietenie , insa nimic nu este exclus .)

Daca acest termen se scurge , actiune e respinsa ca prescrisa.

Deci , faptul ca dvs v-ati asumat a avea relatii sexuala cu o terta persoana , in acest mod , conduce la ideea ca nu puteti eluda dispozitiile legii , care sunt aplicabile similar pt toata lumea .

E drept ca puteti mentiona ca aceasta persoana are relatii cu terte persoane , contra unor avantaje materiale , dar exista un termen legal de conceptie (intre 180 -300 zile inainte de nastere), testul ADN....proba testimoniala.

Daca in urma coroborarii acestor mijloace de proba se va constata ca acest copil este al dvs , veti avea drepturi si obligatii in acest sens .Se poate dispune incredintarea acestuia mamei , spre crestere si educare , daca se va constata ca este in interesul minorului (poate renunta la deprinderile pe care le are , pt cresterea acestui copil), instanta de judecata va stabili interesul minorului....

Mentionez ca dvs nu o puteti constrange sa faca avort , sub nici o forma , nu aveti obligatia de intretinere pe perioada cat ea este insarcinata....

Consider ca o discutie deschisa cu aceasta persoana poate solutiona anumite aspecte ale situatiei prezentate.Poate fi o persoana indecisa , care nu-si analizeaza propriile afirmatii.....

Gandesc ca prin buna intelegere puteti adopta o solutie favorbila pt ambii....Dvs puteti mentiona ca nu doriti sa va exercitati un drept de vizita ,ceea ce ar implica si afectiune - dupa cum isi doreste doamna, insa pensia de intretinere , drept fundamental al minorului , nu poate fi inlaturata ....

O relatie nu este intretinuta de copil , ci de sentimente , aceasta persoana este in eroare , cel putin , in privinta formarii relatiilor de cuplu functionale....

Succes va doresc....si ne puteti tine la curent.!
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil ContSters248762 ContSters248762 buna ziua, am si eu o problema si as dori un sfat in urma cu aproape 4 ani am avut o relatie cu o fata nu ne intelegeam mai deloc,ne intalneam destul de rar si ... (vezi toată discuția)
Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)
Paternitate moonshadow moonshadow In cadrul unei casatorii, sotia ramane insarcinata cu un alt barbat. Intervine un divort=D>. Cum va putea acest \"alt barbat\", casatorindu-se cu mama ... (vezi toată discuția)