avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am fost obligat sa-mi dau demisia, va rog sa ma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am fost obligat sa-mi dau demisia, va rog sa ma ajutati cu un raspuns!

Buna ziua,
Firma la care lucrez in prezent a disponibilizat toate posturile din tara (post ce-l ocupam eu) si ne-au obligat sa ne dam demisiile cu acordul partilor. As vrea sa-i intreb pe cei in masura de pe acest forum ce trebuie sa fac sa pot obtine salariul compensatoriu. Mentionez ca in contractul colectiv de munca este specificat un salariu compensatoriu. Din cate am mai citit prin codul muncii, am inteles ca firma trebuia sa anunte la ITM cu cel putin 30 de zile ca va disponibiliza posturile, ceea ce ei nu au facut. In plus salariile ne sunt intarziate chiar si cu o luna de zile (trebuia sa iau salariul aferent lunii februarie de 2 saptamani). Sunt in preavizul de 20 de zile, iar pe data de 20 a acestei luni contractul se incheie.
As vrea sa stiu daca pe data de 20 cand fac lichidarea, acestia sunt obligati sa-mi dea toate drepturile salariale, plus banii pe concediu?
Daca merg la ITM pot afla daca au depus acea instiintare cu cel putin 30 de zile cu privire la disponibilizarea posturilor, iar daca nu, ce pot face in acest caz?
Va multumesc pentru orice informatie!
Numai bine
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 3 Aprilie 2014
In general, salariile compensatorii se acorda in cazul concedierilor care nu tin de persoana salariatilor.

Demisia este considerata o modalitate de incetare a c.i.m. imputabila salariatului.

1. Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

2. Angajatorul nu poate forta un salariat sa-si dea demisia . In caz contrar, se va putea solicita instanţei anularea demisiei ca act juridic unilateral, în cazul în care consimţământul salariatului a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă (altfel spus, în cazul în care se pretinde că demisia a fost provocată de angajator).

3. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

4. Nu veti afla asa ceva de la ITM si nici nu aveti ce sa faceti daca nu a depus-o. Codul Muncii nu prevede faptul ca , constituie contraventie nedepunerea notificării prevăzute la art. 69 alin. (2) C.mun. de catre angajator .
Demisia este un act numai la indemana angajatului.

Angajatorul nu poate obliga pe nimeni sa demisioneze.

Daca ati demisionat la acordul partilor nu veti beneficia de somaj.

Angajatorul este obligat sa plateasca toate drepturile restante, salarii, banii pe concediul de odihna neefectuat, salariul compensatoriu daca este trecut in c.c.m., c.i.m. sau in regulamentul intern.

La ce va mai foloseste sa va interesati la ITM daca ati demisionat cu acordul dvs.?
Demisia nu este cu acordul partilor. Angajtorul nu aproba demisia , ci ia la cunostinta de vointa salariatului de a inceta unilateral raportul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 55. [felurile încetării contractului individual de muncă] ... sexu sexu Art. 55. [felurile încetării contractului individual de muncă] Contractul individual de muncă poate înceta astfel: c) ca urmare a voinţei unilaterale ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz lucianacristina09 lucianacristina09 Buna ziua, Daca vreau sa imi dau demisia fara preaviz, pe motov nerespectarii contractului si anume neacordarea zilelor cuvenite de concediu, ce articol se ... (vezi toată discuția)
Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)