avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie apartament dar nu pot beneficia de boxa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie apartament dar nu pot beneficia de boxa

buna ziua
de curand am achizitionat un apartament la parter printr un schimb cu o garsoniera si o suma de bani dif. dupa achizitionare un vecin mi-a spus ca am si boxa la subsol si ca toti locatarii au una dar eu cand a machizitionat imobilul proprietarii nu mi-au spus ca au boxa probabil in speranta ca poate iau ceva in plus pe ea. cand am sunat-o pe vanzatoare sa o intreb daca am si boxa, ea a sarit ca arsa ca nu ne a fost intelegerea si pe boxa si ca aia e o incapere buna si ea o sa o intabuleze si ca daca o vreau eu sa ne intelegem pe o suma. in contract de schimb scrie" dam in deplina proprietate catre X ,ca bun propriu imobilul constand in : apartament nr y cu suprafata z , impreuna cu imobilul se transmite dreptul de folosinta asupra cotei parti din terenul aferent constructiei , precum si dreptul de proprietate asupra cotei parti de 4,8 % din imobilul care prin natura sau destinatia lor sunt de folosinta comuna cu ceilalti proprietari." acum eu stau si ma intreb daca asta nu se refera si la boxa. ideea e ca nu stiu daca ceilalti vecini au acte aparte pentru boxele lor. ce as putea face eu in situatia de fata? daca imi pun lacat la boxa fostii proprietari pot face ceva desi ei nu mai au mutatia acolo?
Sa nu ne grabim sa spunem ca e escrocherie.
Chiar daca exista boxa aceasta poate fi intabulata separat si vanduta separat, eventual altei persoane, nu neaparat celui ce cumpara garsoniera
Dar, acest fapt se poate intampla numai in cazul in care exista documentatii cadastrale pentru apartament/garsoniera si pentru boxa.
La intocmirea documentatiei cadastrale proprietarul are posibilitatea de a opta pentru o singura documentatie cadastrala ce include locuinta si boxa , acestea primind un singur numar cadastral sau, poate opta pentru intocmirea a doua documentatii cadastrale una pt locuinta careia i se va atribui un nr cadastral si o alta pentru boxa ce va avea nr cadastral diferit de al locuintei. Deasemeni daca opteaza pentru doua documentatii cadastrale, nu este obligatoriu sa le faca pe amandoua odata.
adolfinapop a scris:
La mine in bloc, din constructie fiecare apartament a avut boxa. Prin urmare, nu trebuie nici o decizie a asociatiei pentru a-mi folosi boxa.

La dv. nu, nici n-am spus ca e nevoie la dv. sau ca e nevoie in fiecare caz. Am spus doar ca POATE e doar in folosinta... ca nu stiu si n-am vazut niciun act.

Cat despre boxe separate, acest lucru nu e legal sa se intample in lipsa unor decizii ale proprietarilor, boxa fiind un accesoriu al bunului principal, anume apartamentul. In acste caz, daca vanzatorul nu a instrainat si boixa desi avea act pe ea, notarul n-ar fi trebuit sa accepte si, mai mult, vanzatorul poate fi actionat in instanta pentru a transmite si dreptul de proprietate a bunului accesoriu care urmeaza principalul.
Nu poti vinde 2 camere fara hol, cam asa ceva...

Exista si cazuri exceptionale, care rezulta din modul in care au fost construite si folosite boxele, dar nu stiu daca este acesta un caz de exceptie sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Defalcare boxa de apartament ContSters318890 ContSters318890 Buna ziua. Se poate separa boxa de apartament prin act notarial si apoi sa fie vanduta separat? (vezi toată discuția)
Cum imi recuperez boxa jeni1234 jeni1234 Am cumparat de curand un apartament iar in contract mi s-a specificat ca mi se cedeaza dreptul la o boxa in subsol. O boxa ce le apartinea de 10 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Achizitie boxa bloc nou AlexCiubotaru AlexCiubotaru Buna ziua! Sunt pe punctul de a achizitiona un apartament intr-un bloc nou, bloc in al carui subsol au fost construite boxe de catre dezvoltator. Modul propus ... (vezi toată discuția)