E provizorie pana la o hotarare pe fond. Adica... vreo 2, 3 sau 8 ani.
E de ajuns, am obtinut deseori asa ceva, chiar pe minorat unde se aplica circa 12 ani hotararea pe ordonanta.
Nu vad de ce anume e obligatorie procedura comuna, scrie undeva ca daca nu se face dosar si pe procedura comuna ordonanta pierde din valoare? E absolut inutila procedura comuna, este nevoie de o procedura rapida pentru pensie, copilul trebuie sa manance si azi si maine, cat mai repede posibil.
Conditii de admisibilitate Art. 996
(1) Instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
(2) Ordonanta este provizorie si executorie. Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata sa si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere, masurile dispuse vor produce efecte pana la solutionarea litigiului asupra fondului.
(3) La cererea reclamantului, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
(4) Ordonanta va putea fi data chiar si atunci cand este in curs judecata asupra fondului.
Din alin. 4 reiese ca ordonanta se poate da fara probleme si daca nu exista judecata asupra fondului, iar din alin. 2 reiese ca, atata timp cat nu exista o hotarare pe fond ulterioara, se aplica ordonanta. Nici macar nu da un termen general de aplicabilitate, ci se aplica pana la hotararea pe fond. Care, inca odata, poate sa nu existe, ca nu e o cerinta de admisibilitate a ordonantei existenta fondului.
Mi se pare un dosar inutil fondul. Parerea mea.
Art. 6 din OUG 80/2013
(4) Cererile formulate pe cale de ordonanta presedintiala, cand sunt neevaluabile in bani, se taxeaza cu 20 lei. Cand cererea formulata pe cale de ordonanta presedintiala este evaluabila in bani, aceasta se taxeaza cu 50 lei, daca valoarea acesteia nu depaseste 2.000 [ei, si cu 200 lei, daca valoarea ei depaseste 2.000 lei.