avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

buna seara,
as dori sa intreb ce urmari poate avea un conflict intre doi colegi in incinta firmei dar dupa orele de program,mai exact dupa incheierea programului de munca doi colegi s-au imbrancit unul a vrut sa loveasca cu un lemn ,celalalt sa apart si a dat o palma,credeti ca ar putea avea urmari grave acest incident? conducerea a dispus cercetare disciplinara pentru ambii angajati chiar daca era in afara orelor de serviciu
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 12:02, 7 Aprilie 2014
Daca conflictul a avut loc in incinta firmei atunci conducerea poate dispune cercetarea discipliara chiar daca s-a desfasurat in afara orelor de program.
In incinta firmei trebuie respectate prevederile regulamentul intern.
Pot fi aplicate sanctiuni pecuniare sau chiar se poate dispune desfacerea contractului de munca.

Codul Muncii

Art. 247. - (1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Art. 248. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Art. 250. - Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare.
Obligaţia de a respecta normele de comportare se poate deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului.

Prin urmare, se poate dispune efectuarea unei cercetari disciplinare, iar la finalizarea acesteia angajatorul sa decida aplicarea unei sanctiuni disciplinare.
Daca s-ar dispune o sanctiune disciplinara aceasta ar fi ilegala intrucat abaterea disciplinara trebuie sa fie o fapta in legatura cu munca, in timpul desfasurarii procesului si relatiilor de munca (programul de lucru) si in cadrul unitatii (firmei).
Totusi anumite categorii de salariati (magistratii, cadrele didactice) trebuie sa aiba o condutita nestirbita si in afara orelor de program, acestia putand sa raspunda disciplinar chiar daca au savarsit o abatere disciplinara in afara programului si in afara unitatii.
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2014
codulmuncii, utilizator
marianams70 a scris:

buna seara,
........,credeti ca ar putea avea urmari grave acest incident? conducerea a dispus cercetare disciplinara pentru ambii angajati chiar daca era in afara orelor de serviciu


Urmarile cercetarii disciplinare depind de prevederile RI cu privire la abateri si sanctiuni, precum si de incadrarea faptei savarsite de cei doi de catre comisia de disciplina.
@ codulmuncii

Cine interzice unui angajator sa nu includa in reg.intern o astfel de fapta ce constituie abatere disciplinara ?

Chiar daca dispozitiile art. 247 C. muncii nu fac referire la normele de comportament atunci cand definesc abaterea disciplinara, nimic nu se opune ca prin regulamentul intern sa se reglementeze la nivel de angajator asa ceva.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ramy7877 ramy7877 au voie sa-mi desfaca contractu de munca cand am savarsit o abatere grava si la ce fel de abatere (vezi toată discuția)
Intrebare desfacere contract de munca mercealucian mercealucian Buna ziua,lucrez la o fabrica si de lunea trecuta am fost suspendat din cauza ca un coleg de al meu care nu stiu nici in momentul de fata cine este a creat un ... (vezi toată discuția)
Neindeplinire target laura-jurist laura-jurist buna ziua in cazul in care un angajat nu isis indeplineste targetul asumat, poate fi vorba despre o abatere disciplinara, in sensul indeplinirii defectuoase ... (vezi toată discuția)