avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Modificare echipament tehnic
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Modificare echipament tehnic

care este prevederea, daca exista, care sa interzica unei societati sa modifice un echipament? precizez ca nu exista acord producator pentru modificare si asa cum arata acum proiectul modificarea se face prin inlaturarea partiala a unui geam de protectie.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:02, 7 Aprilie 2014
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca aprobate prin HG nr.1146/ 30.08.2006 stabilesc:
-art.3 (1) Angajatorul este obligat sa ia măsurile necesare pentru ca echipamentul de munca pus la dispoziţia lucrătorilor din întreprindere şi/ sau unităţi sa corespundă lucrului prestat ori
sa fie adaptat acestui scop şi sa poată fi utilizat de către lucrători, fără a pune în pericol securitatea sau sănătatea lor.
(2) La alegerea echipamentelor de munca pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, angajatorul este obligat sa acorde o atentie deosebita tuturor condiţiilor de munca, caracteristicilor specifice acestora, precum şi riscurilor existente, în special la locurile de munca din cadrul întreprinderii şi/ sau unităţii, şi/ sau riscurilor care sunt susceptibile sa apara la utilizarea echipamentelor de munca.
(3) În situaţia în care nu este posibil sa se asigure ca echipamentele de munca sunt utilizate fără niciun risc pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor, angajatorul este obligat sa ia măsuri corespunzătoare pentru reducerea riscurilor.
-anexa 1
2.17. Orice echipament de munca trebuie sa fie adecvat pentru protecţia lucrătorilor impotriva riscurilor de incendiu sau de supraincalzire a echipamentului de munca ori de degajare de gaze, pulberi, lichide, vapori sau de alte substanţe produse de către echipamentul de munca sau utilizate ori depozitate în acesta.
2.18. Orice echipament de munca trebuie sa fie adecvat pentru prevenirea riscurilor de explozie a acestuia sau a substanţelor produse de acesta ori utilizate sau depozitate în echipamentul de munca.
2.19. Orice echipament de munca trebuie sa fie adecvat pentru protecţia lucrătorilor expusi riscurilor de electrocutare prin atingere directa sau indirecta.
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
l) să asigure funcţionarea permanentă şi corectă a sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, a aparaturii de măsură şi control, precum şi a instalaţiilor de captare, reţinere şi neutralizare a substanţelor nocive degajate în desfăşurarea proceselor tehnologice;
q) să asigure echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor;
Modernizarea unui echipament tehnic se poate realiza numai in baza unui proiect de executie intocmit de catre un proiectant autorizat pentru tipul respectiv de echipament. Proiectul respectiv trebuie sa contina avize si autorizatii necesare (dupa caz, ITM/ inspectia muncii, PSI, ISCIR, gaze, mediu, DSP, furnizor echipament original, etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructiuni de lucru si ssm OWARDO OWARDO 1-CUM poti face niste instructiuni de LUCRU daca nu ai carte tehnica a utilajului ? 2-POt instructiunile propii SSM - sa cuprinda ( sa fie integrate ... (vezi toată discuția)
Obligatii angajator alexandralincu alexandralincu LEGEA 319/2006 As dori sa aflu detaliat in ce pagina pot gasi informatia in legatura cu obligatiile angajatorului (firma straina) si promotorului, este vorba ... (vezi toată discuția)
Evaluare ssm muraruana muraruana Buna ziua. Daca avem o meserie noua in firma trebuie facuta evaluarea riscurilor si imbolnavirilor profesionale? Daca da va rog sa imi dati si articolul din ... (vezi toată discuția)