avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atac de albine persoana alergica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atac de albine persoana alergica

Va rog ajutatima cu o lamurire, ce demersuri pot face si la care organe abilitate sa solutionez legal o problema ce nu s-a reusit amiabil. Si anume:
- vecinul detine cateva familii de albine , stupii acestora fiind amplasata in gradina acestuia, gradina ce desparte imobilul sau de al meu . Implicit intre prorietati fiind si un gard despartitor. Dilema este ca baiatul meu deja a suferit 2 socuri anafilactice in urma intepaturilor, fiind vitala transportarea lui urgenta la acordarea primului ajutor intrun spital. Necazul este ca spitalul este la 20 km si in cazul in care nu i se acorda primul ajutor in timp util, acest soc anafilactic poate fi si vital pt copilul meu. Am incercat sa discut amiabil cu vecinul. L-am rugat sa mute stupii.. Degeaba...Am cautat legislatia, si am gasit legea nr. 383/2013 , unde scrie ca: "Art. 13 (1) Amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 m fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan.
(2) Daca distanta fata de obiectivele prevazute la alin. (1) este mai mica de 5 m, familiile de albine trebuie sa fie despartite de acestea printr-un gard, zid, plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m, masurata de la nivelul solului, si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 m dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei. "

Aceste prevederi cat de cat sunt respectate. Mai precvis amplasarea stupilor este la aprox 5 m de imobilul nostru, dar albinele nu sunt vietati care sa si inteleaga ca fiul meu este alergic la intepatura lor, si continuu suntem in stare de alerta sa nu fie cu urmari tragice.
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire, ce sa fac legal sa pot sa-l oblig pe vecin sa-si mute familiile de albine pe un teren care ca si distanta asigura o siguranta privind integritatea copilului meu.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Atee , utilizator 15:38, 10 Aprilie 2014
Bună ziua,
Potrivit art. Art. 1375 Cod civil, privind răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale.
Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.

Iar potrivit art. 630 Cod civil, un proprietar nu poate, prin folosirea fondului său, să creeze proprietarului fondului învecinat „inconveniente mai mari decât cele normale”: dacă o face, totuşi, instanţa de judecată va putea, din considerente de echitate, să îl oblige la plata de despăgubiri, precum şi, atunci când aceasta este cu putinţă, la restabilirea situaţiei anterioare.
Prin raportare la art. 15 Cod civil, proprietarul care creează vecinilor săi „inconveniente mai mari decât cele normale în raporturile de vecinătate” exercită dreptul său de proprietate privată „într-un mod excesiv şi nerezonabil", ceea ce înseamnă că el comite un abuz de drept.
Va multumesc pt raspuns.
Speram la o prevedere privind obligativitatea vecinului de a-mi respecta proprietatea, integritatea copilului etc si sa mute stupii.... Nu doresc nicicum sa ajung la a-mi crea "prejudicii"si sa-l actionez in instanta pt daune etc, pt ca aceste "prejudicii"pot fi drastice pt copilul meu. Intepat de albine...sa sufere un soc si sa nu fie nimeni langa el pt a i se acorda ajutor, ......Asta e...constat ca legal, am partial mainile legate...
Posibil nu ați înțeles sensul textelor indicate de mine mai sus.
Din raspunsul dvs ( care vi-l multumesc) , am inteles ca in mare pe cale civila, prin instanta de judecata pot solutiona acest aspect. Nu doresc acest lucru momentan. Speram la o lege, la un for abilitat care sa-l oblige la o fapta ce sa aduca calmul in situatie....Fara sa ajung in instanta. Dar daca este necesar, in final voi incerca si acestea, satul fiind de "vorba dulce mult nu aduce"care e intre noi doi.
Va multumesc incaodata pt lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pozitionare stupina cristianx004 cristianx004 am un vecin care de 10 ani detine o stupina de 100 stupi amplasata in localitate.Impreuna cu 5 vecini am facut reclamatie la politie si sanatate publica pentru ... (vezi toată discuția)
Albina vecinului Marco 22 Marco 22 Am un vecin care dețin e 30 famili de albine este legal să dețină atiti stupi într-un sat,.si la 0 distanța de 10m de casa noastră .Eu sunt alergic la ... (vezi toată discuția)
Am drepturi am in curtea mea? stupina la vecinul de alaturi alanda alanda Buna ziua, Va relatez pe scurt o problema cu care ma confrunt. Sunt proprietara unei case la tara. Casa are curte, gradina de legume si livada. Ca vecin am ... (vezi toată discuția)