avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radiere din circulatie neefectuata. Sentinta absurda a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radiere din circulatie neefectuata. Sentinta absurda a judecatorului.

In urma cu vreo doi ani a fost vandut un autoturism de la proprietarul X la noul proprietar Y. Imediat dupa vanzare X (fostul proprietar) nu s-a aratat interesat sa ceara radierea autoturismului de pe numele sau. Y a vandut autoturismul deoarece era un ,,harb'', dupa 20 de zile catre Z , care este acum actualul proprietar. Mentionez ca Y a inregistrat ambele contracte la primarie. Radierea nu s-a facu niciodata de catre nimeni, astfel ca Z circula nestingherit chiar si in prezent cu autoturismul inregistrat pe numele lui X (primul proprietar).
Dupa ce lui X i-au fost comunicate acasa o serie de amenzi ce erau primite de Z, X l-a chemat in judecata pe Y ca sa-l oblige sa radieze masina de pe numele sau (a lui X).
Judecatorul admite cererea lui X si constata ca a avut loc transferul dreptului de proprietate.
Pai cum se poate asa ceva? Nu era de datoria lui X sa ceara radierea de pe numele sau? Trebuia Y sa ceara asta?

Pai in conformitate cu ORDIN Nr. 1501 din 13 noiembrie 2006
privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor
CAPITOLUL VI
Radierea din circulaţie a vehiculelor
Art. 24. - (1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
b) scoaterii definitive din România a vehiculului;
c) declarării furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
(4) Vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.
(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.
Art. 25. - (1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) In cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice.

Si acum ce o sa se mai intample? O sa plateasca Y amenzile lui X sau Z ?
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: Endru , utilizator 23:03, 19 Ianuarie 2015
Asa cum am spus mai sus .... discutiile sunt inutile atat vreme cat spuneti ca nu s-au incheiat actele in forma prevazuta de lege. Atata vreme cat nu exista formularul de vanzare in forma prevazuta de lege nu exista vanzare. Drept urmare era necesar sa se solicite instantei sa constate ca a intervenit vanzarea -daca nu exista formularele prevazute de lege-. In lipsa vanzarii bunul era al lui X si incheiem discutia.
Pe de alta parte .... sa nu ne incurcam in termeni. Radierea este o treaba si transcrierea este altceva.
Ceea ce il intereseaza pe X este -cred eu- mai degraba transcrierea masinii pe numele cumparatorului lui (adica pe numele lui Y). Mai departe este treaba lui lui Y cum se descurca cu Z. Intre X si Z nu exista nici un raport juridic si nu au de ce sa se "certe" ei doi.
Avand in vedere ca pe X il intereseaza sa nu mai primeasca amenzi pe numele lui .. asa cum ati spus mai sus transcrierea este ceea ce il intereseaza pentru ca transcriindu-se numele noului cumparator (Y) amenzile vor veni pe numele acestuia (Y).
Transcrierea se face de noul proprietar in 30 de zile.
Daca noul proprietar (Y) nu transcrie masina (dupa cumparare) atunci pot solicita (X adica vanzatorul) in contradictoriu cu Serviciul sa se dispuna transcrierea pe numele cumparatorului masinii mele chiar in lipsa cererii acestuia.
Si care este formularul de vanzare prevazut de lege ?
S-a incheiat un contract de vazare cumparare. Modelul a fost descarcat de pe internet si completat cu datele partilor si a autoturismului, obiect al vanzarii. Acesta este un contract sub semnatura privata. Nu inteleg ce legatura are forma contractului cand legea nu cere ca acesta sa fie autentic. Vanzarea este clar ca exista si mai mult de atat, a fost si inregistrat contractul la primarie. Ambele contracte au fost inregistrate.
Prin urmare, nu inteleg de ce ziceti ca vanzarea nu exista daca avem doar un contract sub semnatura privata ?
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cand vorbesc de forma prevazuta de lege vorbesc de acel formular pe care legea il declara valabil sub semnatura privata si care sa contina toate mentiunile din lege. Nu spune nimeni ca trebuie sa fie autentic. Pentru ca nu ati vorbit de formular ci de inscris privat am inteles ca partile au facut un act de mana la vanzare. Posibil sa nu ne fi inteles pe acest aspect.
Nu, nu. :) Era un formular descarcat de pe internet cu toate clauzele necesare. Deci contractul de V-C exista si este valabil. Ba chair a fost si inregistrat, asta va spuneam.
dar oricum va multumesc... ma mai uit si prin jurisprudenta si astept sa vina motivarea instantei si dupa aceea mai vedem.
din cate stiu, radierea de la Primarie/ Fisc este una iar radierea din circulatie este alta.
O alta problema care se ridica este: Cum radiaza X masina din circulatie daca el a ramas doar cu contractul de vanzare-cumparare, iar la Politie cer si documentele masinii pentru a putea indeplini radierea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcrierea proprietatii unui autoturism miki70_is miki70_is Pentru transcrierea proprietatii unui autoturism care este procedura? Mai exact,am vandut un autoturism unei persoane prin contractul de vanzare-cumparare ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism la politie corad corad Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire ... (vezi toată discuția)
Radiere masina Valigeta Valigeta Am fost proprietara unui autoturism din 2010 pana in 2014. L-am vandut cu act de vanzare-cumparare. Taxa de prima inmatriculare am recuperat-o. Cel care a ... (vezi toată discuția)