avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna ziua !
Am 46 de ani si sunt bolnav de insuficienta renala cronica -stadiu terminal din anul 2012 fiind dependent de dializa de 3 ori pe saptamana . Tot din anul mentionat beneficiez de indemnizatie de handicap permanent + indemnizatie de insotitor (sotia ) .
Vechimea pe care o am este de 8 ani si 4 luni ( inclusiv stagiul militar ) . As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de invaliditate ( Gradul ? ) si care sunt demersurile pe care trebuie sa le efectuez .
Va multumesc !
Beneficiati de pensie de invaliditate conform legii nr. 263/2010 cu copletarile si modificarile ulterioare.
Mergeti la comisia de expertiza medicala a sectorului de care apartineti (trebuie sa fie intr-o policlinica) cu toate actele (stagiul minim de cotizare de la case de pensii de sector de care apartineti - pentru incadrare in grad de invaliditate - daca nu aveti adeverinta de asigurat atunci trebuieste sa platiti o taxa minima de aprox. 36 de lei reprezentand zilele de asistenta medicala ce va este oferita la comisia de expertiza medicala, referat medical de la medicul specialist cu afectiunea dumneavostra, iesiri din spital, copie dupa certificatul de incadrare in grad de handicap, alte documente care atesta afectiune (copie), dosar sina, buletin in original + copie.) si depuneti toate acetste documente pentru a va incadra in grad de invaliditate.
Apoi cu decizia data de acesti medici mergeti la casa de pensii, o depuneti acolo, si asteptati sa va vina pensia...
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
codulmuncii, utilizator
1. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

3. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

4. Pensia de invaliditate se poate cumula cu indemnizatia de handicap.
Buna , da beneficiati de pensie de invaliditate si nu stiu luna cand v-ati bolnavit in 2012 dar exact de atunci din august se poate pensiona fara nici un stadiu, dumneavoastra avand chiar un pic de stagiu. Ma mir cun de n-ati auzit in dializa sa vi se spuna acol intre dializati ca beneficiati de aceasta pensie nu doar de indemnizatia de handicap cu insotitor pe care o aveti. Pt a beneficia trebuie sa mergeti la comisia de capacitate de munca de care depindeti si sa aveti toate actele medicale cu boala ( internari ) si acolo o sa va zica daca va mai trebuie ceva acte si o sa va programeze. O sa primiti gradul grav daca sunteti pe dializa si nati facut transplant cumva , si aici e problema care va trebui sa va lamuriti cu sotia pt ca veti beneficia si aici de insotitor doar ca va trebui sa optati ori sa mearga cartea de munca domanei ori sa luati bani in cuponu de pensie fara ca sotia sa mai fie angajata la dumneavoastra asta e decizia pe care va trebui so luati dumneavoastra.Multa sanatate va ureaza un fost pacient cu dializa.
Va Multumesc!
Bună seara , doresc să știu dacă mă pot pensiona la 36 de ani cu următoarele diagnostice : tromboză venoasă profundă cu tromb embolizm pulmonar, boală renală stadiul 2, dislipidemie, spondiloză cervicală stadiul avansat? Mulțumesc tare mult
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2022
Florinștrunfy, utilizator

Alte discuții în legătură

Lncadrare boli intr-un grad de invaliditate eagle_free eagle_free Buna ziua. Unchiul meu sufera de mai multe afectiuni si 1) vreau sa stiu daca se incadreaza intr-unul dintre gradele de invaliditate pentru pensie de ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap tomasso tomasso Glorumero nefrita la care se adauga avc ischemic (doua episoade) sant afectiuni care se regasesc in normativul in vigoare al afectiunilor incadrabile grupele ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)