avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Interes superior al copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Interes superior al copilului

Ce inseamna mai exact interesul superior al copilului?
Spre exemplu, daca copilul a practicat pana la momentul divortului un sport de performanta, foarte costisitor, suportat doar de unul dintre parinti, acesta din urma ar putea pretinde custodia minorului, tinand seama ca celalalt parinte este dispus sa renunte la practicarea sportului de catre copil, doar pentru faptul ca nu vrea sa-si asume nicio cheltuiala?
Asadar, practicarea in continuare a acestui sport de catre copil ar putea fi inclusa in interesele superioare ale minorului?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:15, 22 Aprilie 2014
Bună ziua,
Interesul superior al copilului nu este definit nici în lege nici în doctrină, cu toate că el trebuie să fie luat în considerare ori de câte ori trebuie luată o decizie cu privire la copil.
Stabilirea locuinței copilului este una dintre deciziile care necesită o atenție deosebită a aprecierii interesului superior al copilului.
Pot constitui criterii de determinare a interesului superior al copilului, având în vedere faptul că legea nu prevede în mod expres, următoarele:
- relațiile afective ale copilului cu fiecare dintre părinți;
- condițiile materiale și morale pe care fiecare dintre părinți le oferă copilului;
- posibilitățile fiecăruia dintre părinți de a se investi în creșterea și educarea copilului;
- capacitatea fiecăruia dintre părinți de a respecta drepturile copilului și pe cele ale celuilalt părinte;
- opinia copilului;
- creșterea fraților împreună.

Iată deci, câteva din criteriile în bază cărora, instanta va decide stabilirea locuinței minorului, pentru că vizavi de custodie, autoritatea părintească se exercită în comun de către ambii părinți, cu excepția cazurilor prevăzute expres în cadrul art. 507 C. civ.
Foarte buna intrebarea dvs! Aici puteti citi despre cadrul general care se refera la principiul interesului superior al copilului: [ link extern ] .
In situatia divortului, copilul ar trebui sa simta cat mai putin despartirea parintilor sai si sa ramana in interiorul aceluiasi program care ii confera un sentiment de stabilitate si siguranta. Astfel sistarea practicarii unui sport de performanta (copilul doreste sa continue sa practice sportul respectiv?) ar insemna o schimbare majora in viata copilului si impotriva dorintelor sale. Este bine acest lucru pentru copil? Care ar fi consecintele pentru copil? Poate ar trebui sa incercati sa raspundeti la aceste intrebari inainte de a folosi sportul copilului ca instrument pentru o "negociere" de pe pozitie de forta.
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Copilul este campion si isi doreste cu ardoare sa continue sportul practicat, ceea ce este bine pentru el si pentru viitorul lui in cariera sportiva. Parintele care a suportat pana in acest moment toate cheltuielile din aceasta directie, daca si le asuma in continuare, ar putea beneficia de o consideratie mai mare atat din partea autoritatii tutelare cat si din partea judecatorului?
Felicitari pentru campion si mult succes in continuare! Felicitari pentru parintii sai care au crescut un copil campion!
La ce fel de consideratie va ganditi? Mai concret ce doreste parintele respectiv? Au discutat parintii direct acest subiect precum si: unde au stabilit parintii domiciliul copilului? cum au stabilit parintii impartirea cheltuielilor de crestere si educatie? cum au stabilit parintii programul de relatii personale?
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
In situatia in care parintele care suporta toate cheltuielile ar cere custodia...

Alte discuții în legătură

Proces de custodie ... Cri013 Cri013 Bună. Am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta. În cazul unui proces de custodie, în urma separării părinților prin divorț, dacă tatal dorește ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului Alexandraioana12 Alexandraioana12 Buna ! Sunt căsătorită de un an, și avem un copil de o luna. Nu prea ne mai înțelegem eu și soțul meu ,așa ca am decis sa divorțăm. Stam la bunica ... (vezi toată discuția)