avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Interes superior al copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Interes superior al copilului

Ce inseamna mai exact interesul superior al copilului?
Spre exemplu, daca copilul a practicat pana la momentul divortului un sport de performanta, foarte costisitor, suportat doar de unul dintre parinti, acesta din urma ar putea pretinde custodia minorului, tinand seama ca celalalt parinte este dispus sa renunte la practicarea sportului de catre copil, doar pentru faptul ca nu vrea sa-si asume nicio cheltuiala?
Asadar, practicarea in continuare a acestui sport de catre copil ar putea fi inclusa in interesele superioare ale minorului?
daca minorul este audiabil ( adica daca are peste 7-8 ani) si va spune in instanta ca din acest motiv doreste sa ramana la parintele ce il sprijina in sport sunt sanse. nu inteleg ce avantaje privind custodia ....?
Dacă se stabilește custodia comună, deciziile cu privire la educarea, îndrumarea profesională, inclusiv a modul în care copilul poate urma un sport sau altul, se vor lua în comun de către cei doi părinți, iar dacă se ajunge la neînțelegeri va decide instanța de tutelă.
Acesta ar fi un avantaj.

Acordarea custodiei comune nu are foarte mare legătură cu audierea copilului, chiar dacă și acesta este un aspect important.
La stabilirea exercitarii autoritatii parintesti se are in vedere interesul superior al minorului, la stabilirea locuintei ca si a programului de relatii personale.

Prin decizia instantei nu se poate obliga unul dintre parinti sa asigure finantarea pt practicarea sportului de performanta, chiar daca ar fi in interesul superior al copilului.

Ceea ce se poate face insa este ca parintii sa se inteleaga asupra acestui aspect si sa isi dea acordul in fata instantei pt a contribui benevol cu o suma de bani mai mare decat cea prevazuta de lege, tocmai in scopul continuarii practicarii acelui sport. Instanta va putea lua act de aceasta manifestare de vointa si dispune in consecinta.
Cred ca doamna voia un raspuns aplicat la speta ei despre ce inseamna acest interes superior al copilului... adica nu al copilului in general, ci al copilului despre care vorbeste ea in mod special.
Si poate ca doamna confunda cumva custodia aceasta cu locuinta minorului la un parinte.
Din pacate, atata timp cat nu stim varsta copilului, beneficiile sportului, parerea copilului etc. ne e greu de gandit un raspuns la obiect. De asemenea, si sustinerile parintilor... si... si...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de custodie ... Cri013 Cri013 Bună. Am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta. În cazul unui proces de custodie, în urma separării părinților prin divorț, dacă tatal dorește ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului Alexandraioana12 Alexandraioana12 Buna ! Sunt căsătorită de un an, și avem un copil de o luna. Nu prea ne mai înțelegem eu și soțul meu ,așa ca am decis sa divorțăm. Stam la bunica ... (vezi toată discuția)