avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract incheiat pe o suma mult mai micã decât cea ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract incheiat pe o suma mult mai micã decât cea pe care trebuie sã o plãtesc

Va adresez rugamintea să mă ajutaţi în următoarea problemă. Doresc să fac o lucrare la cimitir (cruce + bordură) şi, deoarece eu am fost foarte ocupat, am rugat-o pe mama mea să se ocupe de demersurile respective. Aşadar, a vorbit cu patronul firmei care execută astfel de lucrări în cimitirul respectiv şi acela i-a fixat verbal preţul de 3.500 lei şi termen de execuţie finalul lunii aprilie-începutul lunii mai. Deoarece un asemenea demers implică o aprobare a lucrării de către administraţia cimitirului, patronul firmei a contactat-o pe mama mea să semneze cererea respectivă (deşi locul de veci este pe numele meu iar cererea este, evident, tot pe numele meu, i-a spus mamei mele că poate să o semneze şi ea). Când s-a întors acasă cu documentele, am constatat cu surprindere şi indignare că de fapt nu cererea o pusese să o semneze, ci contractul aferent lucrării, pe care era trecută suma de 1.400 lei (în loc de 3.500 lei, cât mi-a spus că este suma pe care trebuie să i-o dau în trei etape) şi termen de execuţie luna octombrie. Aşadar, 1.400 lei sunt fiscalizaţi, iar restul de 2.100 lei urmează să-i încaseze la negru. Mi se pare o diferenţă enormă şi o încercare de escrocherie, profitând de faptul că mama mea este bătrână şi are o pregătire destul de modestă. Vă rog mult să-mi spuneţi în primul rând dacă acel contract este valabil, el fiind pe numele meu dar este semnat de mama mea (mama mea i-a dat patronului firmei copie de pe documentele mele - Carte de identitate, contract de concesiune loc de veci, dar semnătura NU este a mea). De asemenea, cum îl pot eu obliga să-mi dea chitanţe pentru întreaga sumă pe care i-o plătesc (este clar că nu intenţionează să dea decât ptr. suma prevăzută în contract) şi ce pot face eu împotriva acelui escroc?
Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 01:00, 12 Aprilie 2014
Conform contractului, prestatorul (patronul respectiv) este obligat sa execute lucrarile respective pana la un anumit termen, iar dvoastra (beneficiarul) sunteti obligat la plata pretului din contract, adica 1400 lei. Ca atare, ii platiti la data trecuta in contract pentru plata, doar suma respectiva.
Faptul ca nu ati semnat dvoastra este un aspect care v-ar putea afecta doar pe dvoastra, astfel ca daca dvoastra recunoasteti semnatura de pe contract ca fiind a dvoastra, atunci este a dvoastra, prestatorul chiar daca invoca acest aspect nu poate uza de el atata timp cat dvoastra recunoasteti ca fiind semnatura dvoastra sau mai bine, fiind vorba de mama dvoastra, opereaza principiul mandatului tacit. (Nemo auditur propriam turpitudinem allegans - principiu de drept conform caruia nu poti uza de propria greseala)
In concluzie: puteti sa il confruntati pe dl prestator si sa ii cereti anexarea unui act aditional in care sa se mentioneze suma corecta, in caz contract ii veti achita doar suma de 1400 lei, la care sunteti obligat conform contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt in cautarea unei solutii de rezolvare a unei ... Langa Geta Langa Geta Buna ziua! Sunt in cautarea unei solutii de rezolvare a unei situatii privind drepturile asupra unui loc de veci situat intr-un cimitir parohial din municipiul ... (vezi toată discuția)
Intelegerea verbala este proba in instanta? lukkkian lukkkian Anul trecut m-am hotarat sa incep constructia unei case. Am apelat la o firma de specialitate pentru a cumpara materialele de constructie necesare, si tot ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii cu clauza de exclusivitate? bau_bau bau_bau Buna ziua. Sunt administrator la o firma de pompe funebre, si doresc sa fac un contract de exclusivitate cu o parohie locala. Acest contract consta in ... (vezi toată discuția)