avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie modificare unilaterala CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie modificare unilaterala CIM

Buna seara,
Sunt angajata ca medic epidemiolog intr-un spital de psihiatrie si am primit o decizie de numire ca si coordonator al activitatii de protectie a sanatatii in relatie cu mediul conform Ord MS 1226/2012 (in baza art 9 si art 57 din ordin) prin care mi se introduc 13 noi atributii in fisa postului (11 atributii specifice coordonatorului si 2 specifice medicului epidemiolog sau medicul responsabil in prevenirea infectiilor nosocomiale).
Eu am fost angajata , in conformitate cu art II lit b) si art.III pct.8 din anexa 1 la Ordinul M.S nr.916/2006 ca medic responsabil pentru supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale, cu atributii stabilite prin ordin.
Angajatorul invoca ca temei legal al deciziei Ordinul M.S nr 1226/2012, dar, in normele de aplicare ale acestui ordin, respectiv norma tehnica din 03.12.2012, in capitolul XII, “Responsabilitati in domeniul gestionarii deseurilor medicale”, in art.60 , sunt stabilite prin lege atributiile specifice medicului delegat in prevenirea si combaterea infectiilor nozocomiale, diferite de atributiile specifice coordonatorului activitatii de protectie a sanatatii in relatie cu mediul, stipulate la art.58 din aceeasi lege .
Am refuzat sa primesc aceasta decizie si vreau sa stiu daca cele enumerate mai sus reprezinta o modificare unilaterala a CIM in conformitate cu art.41 al.1 din Codul Muncii .
As mai dori sa stiu daca modificarea fisei postului care face parte din CIM nu reprezintă și o încalcare a art. 17 al.3 si al.5 din codul muncii care specifică faptul că orice modificare a contractului de munca se poate face legal doar prin incheiererea unui act aditional.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:05, 12 Aprilie 2014
Conform art. 41, (3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Aceste elemente sunt principale si nu limitate. Insa, potrivit acceptiunilor, încredinţarea de către angajator salariatului a unor sarcini suplimentare, care se încadrează în specialitatea acestuia, nu constituie modificare. In acelasi sens nu reprezintă modificări ale contractului individual de muncă promovarea în funcţie, în conformitate cu contractul colectiv de muncă sau alte norme valabile, spre deosebire de trecerea unilaterală a salariatului dintr-o funcţie de conducere într-una de execuţie, care este nelegala. Totusi, modificarea contractului individual de muncă prin promovarea salariatului se realizează numai cu acordul acestuia, având în vedere că promovarea implică responsabilităţi suplimentare pentru acesta, pe care le poate accepta sau refuza. Succes!
Art.40 C.mun. prevede:
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
....

Stabilirea atributiilor corespunzatoare fiecarui salariat, concretizate in fisa postului, reprezinta prerogativa exclusiva a angajatorului, care se va raporta, desigur, la obligatiile principale pe care si le asuma salariatul la incheierea contractului individual de munca.

Despre acest subicet "Modificarea fisei de post necesita incheierea unui act aditional" puteti citi aici:

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

Daca vi s-a modificat felul muncii , atunci este ilegal.va sfatuiesc sa apelati la un avocat din Baroul in care domiciliati sa studieze actele si cazul si sa va poata spune concret daca este o modificare sau nu.
Multumesc pentru raspunsuri.
Inteleg ca angajatorul poate da dispozitii obligatorii, dar fisa postului de medic epidemiolog sunt atributiile medicului epidemiolog prevazute in Ord 916/2006 prin dispozitiile caruia s-a infiintat postul de epidemiolog in orice spital. Apoi in orice ordin ulterior ca si in cazul ord 1226/2012 eu am atributii clare mentionate. Cum ma poate obliga angajatorul sa efectuez si alte sarcini care nu intra in atributia mea si in conditiile in care in ROF coordonatorul activitatii de protectie a mediului este mentionat ca fiind directorul de ingrijiri , dar pentru ca este prietena cu managerul nu vrea sa isi preia atributiile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
drdrs1976, utilizator
O solutie legala care nu este prevazuta in niciun act normativ si care se uziteaza este delegarea de competente/de atributiuni.
Acesta reprezinta o deplasare de sarcini, insotite de autoritatea si responsabilitatea necesare, de la niveluri ierarhice superioare spre cele inferioare


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ordinul 1101/2016 se poate aplica si retroactiv? sari.sari sari.sari Am ocupat o functie de medic in specialistea sanatate publica si management , in cadrul unei unitati sanitate in compartiment de infectii nosocomiale ( conform ... (vezi toată discuția)
Ordinul nr.1101/2016 capitolul 1 punctul g /ministerul sanatatii adrianito66 adrianito66 Subsemnata ----------- angatata a -------------I(structura 127 paturi) ca asistent principal in cadrul SPCIN va rog sa va pronuntati punctul de ... (vezi toată discuția)
Buna seara, contract individual de munca si contract prestari servicii medici vaspa vaspa Buna seara, Am urmatoarea nelamurire: se poate incheia contract de prestari servicii cu un medic epidemiolog, daca spitalul are deja medic epidemiolog angajat ... (vezi toată discuția)