avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate fi prelungit programul de munca cu pauya de masa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate fi prelungit programul de munca cu pauya de masa de 30 minute daca acest fapt nu e prevayut in CCM?

Buna dimineata
Va rog mult sa imi spuneti daca angajatorul poate decide sa introduca pauza de masa desi acest fapt nu este prevazut in CCm sau in regulamentul intern al societatii? Este legal?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:09, 10 Februarie 2016
El poate decide asa ceva, prin introducerea in reg.intern a unei astfel de prevederi.
Si atunci, daca angajatorul introduce aceasta prevedere in Regulamentul intern este in regula? chiar daca nu e prevazuta in CCM?
Da, este in regula.

Art. 134C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Nu inteleg exact la ce se refera alin.3 din art.134 C. muncii , respectiv pauzele nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca...adica cum? Daca programul de munca este de la ora 7 la ora 15 , acesta nu poate fi prelungit cu o jumatate de ora, respectiv pana la 15,30 motivat de faptul ca 30 de minute reprezinta pauza de masa?
Intr-adevar, asa reiese din textul alineatului 3 al art.134 C.mun.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pauza de masa in timpul orelor de lucru ionut005 ionut005 buna seara!lucrez intr-o companie cu program normal de 8 ore ceea ce nu inteleg este ca incep dimineata la 8:30 si termin programul la 17:00. pauza de masa ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii oprea_rodica68 oprea_rodica68 este legal ca sa raman 30 min peste program considerandu-se ca aceste 30 de minute sunt pauza de masa, sau sunt incluse in cele 8 ore de munca? (vezi toată discuția)
Pauza de masa gicaru gicaru Buna ziua. Am o nelamurire legata de pauza de masa mai mare de 15min si anume : daca am o pauza de 30 min., timpul pe care sunt obligat sa-l lucrez in plus va ... (vezi toată discuția)