avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine plateste autorizarea sudorului, firma sau sudorul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine plateste autorizarea sudorului, firma sau sudorul?

Buna ziua si sarbatori fericite ! Revin pe forumul dumneavoastra cu o problema care ma macina de-o vreme buna . Functia mea este cea de sudor . Scoala de sudori mi-am platit-o personal si diploma am obtinut-o in 2003 in urma testarii mele de catre un organ acreditat . Acum 2 luni , firma la care lucrez a gasit o lucrare pe care s-ar fi incumetat s-o contracteze doar ca , avea nevoie ca un numar de sudori sa fie autorizati in anumite procedee recunoscute de un anumit registru de control calitate european . Fara acestea ( autorizarile in cauza ) firma nu ar fi compatibila in executarea acelei lucrari . Rapid , conducerea a efectuat o lista cu sudori pe care i-a propus spre a efectua acele tipuri de sudura in cateva sedinte supervizate de catre un reprezentant al registrului de control . Sarmele folosite au fost noi ( adica altele decat cele pe care le foloseam in mod obisnuit ) iar pozitiile de sudare au fost unele din cele mai dificile . Fiecare sudor si-a dat silinta sa efectueze sudura conform normelor cerute de registru si o mare parte din noi am reusit chiar sa trecem cu brio . In consecinta , sesiunea de autorizari a fost un succes si firma a putut sa se ridice la standardele cerute de beneficiarul lucrarii.
Desigur ca aceasta sesiune de autorizari ( de validare , nu de pregatire a anumitor sudori ) a costat ceva banuti . In cazul in care maine de ex. vreau sa plec din firma pe motiv ca mi-am gasit un loc de munca mai bine platit eu personal am de achitat suma de 400 de euro , pentru ca am raspuns pozitiv la solicitarea conducerii si-am ajutat la ridicarea standardelor de calitate a firmei efectuand cu brio acele 4 tipuri de sudura . Va intreb , cum poate fi cuiva imputata o suma de bani pentru o activitate ce deja a fost in beneficiul angajatorului ? Eu unul, nu am primit nici o marire de salariu sau vre-o bonificatie in semn de multumire si-n plus acele autorizatii nu raman in posesia mea ci , intr-un dosar prin nu stiu care birou al SC-ului in cauza . E corect ?
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2014
Laurentiumaill, utilizator
Cel mai recent răspuns: leonard9 , utilizator 10:40, 26 Aprilie 2014
Multumesc pentru raspunsuri si ...sa auzim de bine ! Nu stiu acum , ca tot nu mai am nelamuriri cu referire la acest subiect , cum se procedeaza ? Il inchid , se inchide automat de catre moderatori ...
:offtopic: Topicul rămâne deschis pentru o perioadă de cel puțin trei luni de acum înainte. La modul ideal, discuțiile mai vechi de trei luni sunt închise de moderatori, în limita timpului disponibil al fiecăruia. Dacă mai aveți nelămuriri de altă natură decât cele legate de subiectul topicului, utilizați cu încredere sistemul intern de mesagerie. :)
Pe bune , ca nu am stiut de existenta unui sistem intern de mesagerie . Multumiri , inca o data !
Nici eu nu am stiut despre sistemul de mesagerie interna. Unde gasesc instructiunile de folosire ale acestui sistem? Multumesc.
Teoretic aveti calificare de sudor,dar ati contribuit probabil la autorizarea firmei pentru anumite tipuri de sudura.O firma trebuie sa detina personal calificat in anumte segmente de activitate pentru a putea presta activitatile respsective.A obtinut certificatul prin personalul actual deci poate desfasura lucrarea,renuntand unul sau mai multi muncitori,firma ramane cu atuorizatia de a presta tpiul de lucrari pentrucare a fost autorizata,dvs. teoretic ar tebui sa va dea la plecarea din firma, daca solicitati la HR,hartia cu codul COR.
Procedeul in multe situatii similare este acela de a califica personalul actual,obtinand diplome cu coduri COR in alb,ulterior acestea fiind scrise la nevoie,datorita migrarii fortei de munca de la o firma la alta.
In momnetul cand beneficiarul cere agrmentele tehnice pentru lucrare,aici trebuie sa se regaseasca si clificarea executantului in copie pentru a se arhiva in cartea tehnica a constructiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim clauza formare profesionala valentinaanghel valentinaanghel Buna ziua, O societate poate introduce o clauza in contractul individual de munca prin care pentru formarea profesional in cadrul societatii salariatul se ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala Gabriel7809 Gabriel7809 Bună ziua domnule avocat . Am avut un act adițional prin care nu puteam sa plec timp de 3 ani in urma unui curs de formare profesională. Eu am incetat ... (vezi toată discuția)
Care este legea? alexxadavyd alexxadavyd am auzit ca exista posibilitatea ca unui muncitor necalificat care lucreaza pt firma ta sa-i poti acorda dupa un timp o diploma de calificare dar care sa-si ... (vezi toată discuția)