avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Caracter prolific cabinete de avocatura
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Caracter prolific cabinete de avocatura

Buna ziua! Am fost astazi printr-un oras de maxim 50000 de locuitori, nu prea mare sau important al Romaniei... si am ramas impresionat de ce am observat... Peste tot s-au deschis si cred ca or sa mai apara cabinete de avocatura mai ceva ca ciupercile dupa ploaie. In perioada boom-ului imobiliar erau foarte multe agentii imobiliare, acum vad ca sunt la moda cabinetele de avocatura. L-am vazut pe un avocat, isi deschisese saracul cabinet intr-un fost chiosc, in care pe vremea comunismului se vindea guma de mestecat si alte dulciuri, statea la costum, cravata, arata ca un intelectual dar profesa intr-un birou nu mai mare ca un cotet de gaini. :)) Si cam pe fiecare strada mai importanta din acel oras au aparut cabinete printre shoarmerii, gogosarii si altele asemenea. Daca in acel oras e asa cred ca in Bucuresti sau in alte orase mai mari e chiar mai rau... Eu nu prea obisnuesc sa calatoresc. Dar nu pot sa nu remarc o puternica inflatie de avocati ce intra pe piata avocaturii. Probabil ca acestia sunt cam cei din generatia mea cand intrau la Drept cate 300 pe an la o singura facultate cu acest profil.

Ce parere aveti? Intra piata avocaturii in declin??... Se va inregistra cat de curand o prabusire si in acest domeniu ca si pe piata imobiliarelor? Acum parca incep sa inteleg de ce examenele si metodele de accedere in aceasta profesie s-au ingreunat atat de mult dupa atat de putin timp... Oare ce va mai fi si in viitor?
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2014
Iulian81, utilizator
... ma intreb, retoric, evident, daca si atunci cand mergeti la medic la fel procedati?!?!


Exact cum spuneam: opinia unei persoane care este straina de aceasta profesie si pune semnul egal intre profesia de avocat si vanzatorul din piata! !

Pentru cunostinta dvs. va recomand sa lecturati Legea 51/1995 si Statutul Avocatului.

Pentru a incerca sa va fac sa intelegeti, putin din criteriile care trebuie sa stea la baza stabilirii onorariului unui avocat, va redau un extras din Statutul profesiei de Avocat.


Articolul 127
(1) Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la onorariu si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul clientului sau.
(2) Onorariile vor fi stabilite in raport cu dificultatea, amploarea sau durata cazului.
(3) Stabilirea onorariilor avocatului depinde de fiecare dintre urmatoarele elemente:
a)timpul si volumul de munca solicitata pentru executarea mandatului primit sau a activitatii cerute de client;
b)natura, noutatea si dificultatea cazului;
c)importanta intereselor in cauza;
d)imprejurarea ca acceptarea mandatului acordat de client il impiedica pe avocat sa accepte un alt mandat din partea unei alte persoane, daca aceasta imprejurare poate fi constatata de client fara investigatii suplimentare;
e)notorietatea, titlurile, vechimea in munca, experienta, reputatia si specializarea avocatului;
f)conlucrarea cu experti sau alti specialisti, impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului;
g)avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului ca urmare a muncii depuse de avocat;
h)situatia financiara a clientului;
i)constrangerile de timp in care avocatul este obligat de imprejurarile cauzei sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante.

Articolul 128
(1) Onorariile se stabilesc liber intre avocat si client, in limitele legii si ale prezentului statut. Este interzisa fixarea de onorarii minime, recomandate sau maxime de catre organele profesiei, de catre formele de exercitare a profesiei de avocat sau de catre avocati.
(2) Onorariile se determina si se prevad in contractul de asistenta juridica la data incheierii acestuia intre avocat si client, inainte de inceperea asistentei si/sau a reprezentarii clientului.
(3) In cazul in care imprejurarile concrete impun asigurarea asistentei si/sau a reprezentarii imediate si nu se poate incheia un contract de asistenta juridica, avocatul este obligat sa transmita clientului, in cel mai scurt timp posibil, o comunicare, prin care sa aduca la cunostinta acestuia onorariile pe care le propune pentru asistenta si/sau reprezentare. In absenta unei instructiuni exprese a clientului privind incetarea asistentei si/sau a reprezentarii ori a unei comunicari prin care clientul isi exprima expres dezacordul in privinta onorariilor, se considera ca fiind acceptate onorariile propuse prin comunicarea facuta de avocat.
(4) In toate situatiile, onorariile vor fi prevazute in contractul de asistenta juridica, ce urmeaza sa fie incheiat in forma scrisa.
(5) Onorariile pot fi stabilite si in moneda straina, sub conditia ca plata acestora sa respecte prevederile privind regimul legal al platilor.

Articolul 129
(1) Onorariile pot fi stabilite astfel:
a)onorarii orare;
b)onorarii fixe (forfetare);
c)onorarii de succes;
d)onorarii formate din combinarea criteriilor prevazute la lit. a)-c).
(2) Onorariul orar este stabilit pe ora de lucru, respectiv o suma fixa de unitati monetare cuvenita avocatului pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care le presteaza clientului.
(3) Onorariul fix (forfetar) consta intr-o suma fixa cuvenita avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care il presteaza ori, dupa caz, le presteaza clientului.
(4) Onorariul orar si fix (forfetar) se datoreaza avocatului indiferent de rezultatul obtinut prin prestarea serviciilor profesionale.
(5) Avocatul poate sa primeasca de la un client onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetara.
(6) Avocatul are dreptul ca in completarea onorariului fixat sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix.
(7) In cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decat in legatura cu latura civila a cauzei.
Avocati trebuie sa primesca multe... in schimb nu raspund cu nimic in cazul cand pierd procesul. Cati nu au dat si sute de mii de euro la avocati sa-i scape de inchisoare si pana la urma tot la beci au ajuns... Asa ca mai usor cu pretentiile!
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
Iulian81, utilizator
Iulian81 a scris:

Cati nu au dat si sute de mii de euro la avocati sa-i scape de inchisoare si pana la urma tot la beci au ajuns...


Activitatea avocatului este de diligenta si nu de rezultat.

"au dat mii de euro la avocati" ca sa-i reprezinte in instanta si sa-i consilieze... nu "sa-i scape de inchisoare"

Inchisoarea se executa in baza unui mandat, unei hotarari judecatoresti, pe care o da judecatorul si nu avocatul!

Astfel de afirmatii se fac la tot pasul si pe la toate colturile... dar, toate sunt cu caracter general, nu este nimic concret! ... pe cine intrebi, raspunsul vine invariabil: "am auzit de la altii, nu mi s-a intamplat mie" sau "asa se spune si pe la televizor" , etc...
"Astfel de afirmatii se fac la tot pasul si pe la toate colturile..." Se potriveste cu zicala aceea din popor care spune ca daca 2 persoane iti zic ca esti beat, cand vin si iti spune si al treilea deja trebuie sa te duci si sa te culci... :D

Car3men a scris:


Activitatea avocatului este de diligenta si nu de rezultat.

"au dat mii de euro la avocati" ca sa-i reprezinte in instanta si sa-i consilieze... nu "sa-i scape de inchisoare"

Inchisoarea se executa in baza unui mandat, unei hotarari judecatoresti, pe care o da judecatorul si nu avocatul!




Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorarii avocatiale anonim anonim Buna ziua! Care sunt limitele minime-maxime ale onorariilor solicitate de avocat pentru o consultanta pe dreptul familiei? Nu este ceva legat de un dosar ... (vezi toată discuția)
Plata lilicrin lilicrin Cu cat este normal sa platesti un avocat si cand ar trebui sa se efectueze plata? (vezi toată discuția)
Contestatie pv circulatie ptr. vorbit la telefon CORINA GIROVEANU CORINA GIROVEANU Buna ziua, am si eu o situatie daca ma poate ajuta cineva , sau daca i s-a intamplat cuiva ceva asemanatoe cum sa rezolv situatia: La data de 19.08.2009 am ... (vezi toată discuția)