Buna ziua
Un angajat care lucreaza pe un buldoexcavator imi face o cerere prin care imi spune ca" deseori am pierderi de memorie si tulburai de vedere fapt care imi provoaca nesiguranta in exploatarea utilajelor si rog dispuneti schimbarea locului de munca sau trimiterea in somaj"
Ce trebuie sa fac eu in calitate de angajator in urma acesei cereri?
să faceți ceea ce v-a cerut angajatul. eu l-aș trimite în șomaj. ceva acte medicale trebuiesc întocmite (altcumva orice puturos o să vină cu câte o chestie de asta).
desigur, puteți ignora cererea lui, dar cine credeți că o să fie tras la răspundere atunci când o să facă plăcintă prima mașină care îi iese în cale?
Aveti pentru acel salariat dosarul medical de la angajare, fisa de aptitudini si controlul periodic? Pe baza recomandarilor de la medicul de medicina muncii puteti sa faceti acele schimbari.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
angyvirban a scris: "...... deseori am pierderi de memorie si tulburari de vedere fapt care imi provoaca nesiguranta in exploatarea utilajelor .... ".
Daca in raportul intocmit de catre medicul specialist de medicina muncii, care se prezinta angajatorului sunt mentionate astfel de afectiuni, constatate in urma controlului medical periodic efectuat lucratorului respectiv, atunci medicul are obligatia profesionala de a face si recomandari medicale catre angajator, recomandare care poate fi schimbarea locului de munca. Angajatorul are obligatia sa respecte recomandarile medicale.
Daca aceste afectiuni nu sunt mentionate in raportul respectiv si nici in dosarul medical al salariatului, respectiv in fisa de aptitudine modificata de catre medic in urma efectuarii ultimului control medical periodic al lucratorului (in fisa trebuie sa apara obligatoriu INAP pentru meseria de buldoexcavatorist), atunci angajatorul are obligatia, la sesizarea directa a lucratorului sa il opreasca imediat de la prestarea activitatii respective si sa il trimita la un control medical pentru confirmare/ infirmare afectiuni.
Chiar daca solutia de trimitere in somaj este mai simpla, desfacerea CIM trebuie facuta cu respectarea prevederilor Codului muncii.
1. - Luati legatura imediat cu medicul de medicina muncii care deserveste unitatea dvs.
- El este singurul in masura sa spuna daca salariatul este sau nu apt pentru functia pe acer este incadrat.
- Acest va solicita examene medicale specifice dupa care va da verdictul daca este sau nu apt pentru a profesa la locul de munca respectiv.
2. Puteti apela apoi la urmatoarele prevederi din Codul muncii:
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...
Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
3. Concedierea salariatului cu art.61 (1), lit.c) din Codul muncii ii permite sa beneficieze de indemnizatie de somaj.