avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Investire acord de mediere in instanta
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Investire acord de mediere in instanta

Buna ziua. daca apelez la serviciile unui mediator pentru a incheia un acord intre mine si o alta persoana legat de contributia in comun la construirea unei case in care in acte apare (actele de constructie a casei, receptie casa, etc)numai acea persoana, acest acord de mediere ,daca este mai departe depus in instanta de mediator spre a fi investit cu titlu definitiv si irevocabil , poate constitui baza legala pt intabularea acelei case pe ambele nume ? Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: CameliaFlorescu , utilizator 15:03, 5 Mai 2014
Da, cu doua precizari ...
1-Titlul dvs. executoriu nu va fi acordul de mediere ci hotararea de expedient.
2-Nu este obligatoriu ca acordul de mediere sa fie si incuviintat de instanta -se intampla in mod frecvent-. Numai daca instanta incuviinteaza acordul de mediere va putea fi luat in calcul la pronuntarea hotararii de expedient.
In cazul Dvs, fiind vorba de transfer de proprietate obligatoriu trebuie incuviintarea instantei. Avantajul este totusi ca veti plati taxe de timbru la jumatate.
CameliaFlorescu a scris:

acest acord de mediere ,daca este mai departe depus in instanta de mediator spre a fi investit cu titlu definitiv si irevocabil ...


Acordul este supus procedurii de incuviintare in vederea pronuntarii hotararii de expedient de catre parti, nu de catre mediator. Mediatorul nu are aceasta obligatie decat in cazul proceselor aflate deja pe rol.

Este deja pe rol o actiune cu acest obiect? Pentru ca daca actiunea in instanta a fost deschisa anterior medierii si obtinerii acordului respectiv, taxele deja platite nu se mai restituie...
Este posibil acest lucru și legal.Dacă veți încheia un acord de mediere , dvs. îl veți depune în instanță, nu mediatorul.Mediatorul doar va redacta acordul și vi-l va înmâna, în format scris și în format electronic ( pe CD).
Art. 63

(2)Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate şi/sau constituirea altui drept real asupra unui bun imobil.

Alte discuții în legătură

Hotararea de expedient Ramona24 Ramona24 Speta - in urma medierii avand ca obiect sistarea din indiviziune asupra unui imobil si teren partile ajung la un acord in sensul ca o parte renunta la ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa timbru judiciar incepind cu 1 oct 2012 paulghita paulghita se poate recupera taxa de timbru judiciar intr-o actiune de partaj succesoral dupa data de 1 oct 2012>? (vezi toată discuția)
Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)