avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contraventie cod rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contraventie cod rutier

Buna seara

am o intrebare, in calitate de proprietar al unui auto, daca nu conduc eu masina , cheile stau acasa la parintii mei, si masina este implicata intr-un accident, dar eu nu stiu exact cine a condus, politia ma poate sanctiona, pt ca au zis ca imi dau 1000 lei amenda, ma puteti ajuta si cu un text de lege.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:06, 26 Aprilie 2014
Totusi, ce reclama reclamantul?

Si-a gasit masina lovita? A vazut pe cineva conducand masina dvs. si lovindu-i masina?

Politistul nu v-a relatat de ce sunteti chemata la politie si ptr ce dati declaratia?

Exista martori? Poate i-a lovit-o vreo vaca!
reclamantul a dat datele masinii mele, dar eu nu conduc pt ca sunt fan metrou si mers pe jos, plus ca eram la serviciu, reclamantul a spus ca i-a fost lovita masina aflata in parcare, si ca la volan era un domn de 1.80, la 40 de ani culmea e ca fratele are 24 de ani si tatal meu are 60, iar eu am fost chemata pt ca sunt proprietarul masinii, si ca sa le spun cine a condus, numai ca nu a condus nimeni masina, asta este problema, iar politistii efectiv m-au terorizat psihic, si m-au amenintat ca imi dau amenda 1000 de lei ca nu vreau sa le spun cine a condus masina, au fost ofuscati pt ca le-am cerut textul de lege in baza caruia vor sa ma amendeze si le-am spus ca nu semnez nimic si mai mult contest orice amenda. Luni ma duc cu tatal si fratele si cu masina care nu are nici o zgarietura, deci nu ar avea ce sa imi faca, dar in Romania ma astept la orice si nu as vrea sa ma trezesc cu o datorie de 1000 de lei pt ceva ce nu s-a intamplat. In plus politistii au tipat la mine, nu au vrut sa imi inapoieze buletinul, m-au verificat in baza de date sa vada daca am mai avut accidente dar eu ultimul accident comis din vina mea a fost in 2008, m-am simtit ca un infractor, si regret ca nu i-am inregistrat, dar cu siguranta luni ii voi inregistra
visan_georgiana a scris:

dar eu nu stiu exact cine a condus
.............................................................
acces la masina ar avea fratele si tatal



Dumneavoastra nu sinteti prea exacta in relatarea cazului.
Nu stiti cine a condus dar stiti cine ar avea acces la masina.
Cand faceti o afirmatie trebuie sa fiti ferma altfel se intelege ca ati avea ceva cunostinta cine ar fi condus.
CIne are acces la masina nu a condus! Punct!
Asta trebuia sa declarati si la politie, nu sa ii luati la intrebari pe politisti in baza carui articol va sanctioneaza.
Reclamantul a indicat o persoana de 40 de ani si 1.80 inaltime si va exprimati surprinderea deoarece fratele are doar 24 de ani dar nu spuneti cat de inalt este.
Dupa cum se stie varsta este apreciata subiectiv in schimb ne putem da seama daca o persoana este mai inalta sau mai scunda, mai tanara sau mai in varsta, parerea mea este sa stati mai serios de vorba cu fratele daca a condus sau nu masina, daca ar fi fost tatal la volan atunci putem considera ca o persoana in varsta este mai responsabila decat una tanara. Acum se pune si problema daca detine sau nu permis de conducere.

Aveti obligatia sa informati politia despre identitatea persoanei care a condus un vehicul care va apartine.

OUG195
Art.39. - Proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice poliţiei rutiere, la cererea acesteia şi în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.

Avand in vedere ca masina se afla la dispozitia fratelui si al tatalui avand acces la chei se poate considera ca le-ati incredintat vehicululul, aceasta incredintare din cuprinsul articolului nu presupune in mod neaparat ca ati dat cheile in mana si sa plece cu masina pe drumurile publice.
Ati putea totusi sa va prevalati de intelesul pe care il poate avea "incredintarea" in sensul ca dvs. nu ati incredintat-o in vederea conducerii pe drumurile publice ci doar ati lasat-o sa fie "supravegheata", daca fratele sau tatal au plecat cu masina este responsabilitatea lor.

au fost ofuscati pt ca le-am cerut textul de lege in baza caruia vor sa ma amendeze


Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
14. necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul spre a fi condus;

d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă; 1 pct = 85 lei

Dumneavoastra nu trebuia sa va lasati "terorizata" de catre agentul de politie si nici sa va confruntati cu el, foarte frumos trebuia sa dati o declaratie in care sa relatati ca nu ati incredintat la nimeni masina pentru a fi condusa, nu trebuia sa dati amanunte despre cine avea acces la chei ci doar unde este masina parcata, este in sarcina politiei si a reclamantului sa demonstreze ca masina dvs. este cea implicata in accident.

Altfel, putem fi chemati la politie toti cei care detinem in proprietate un vehicul ptr ca cineva ne-a vazut masina trecand pe rosu sau ca a acrosat o masina in parcare.

Daca sunteti absolut sigura ca fratele sau tatal nu au plecat cu masina, nu ne-ati relatat ce v-au declarat cei doi, au folosit sau nu masina in perioada reclamata? iar masina nu are semne de lovire nu aveti de ce sa va faceti griji, nu trebuie sa va impotriviti unei instiintari a politiei, in plus ii puteti face o plangere penala reclamagiului si sa ii solicitati daune ptr ca v-au pus pe drumuri ptr denuntz calomnios, cred ca asa se numeste in termeni juridici, poate gresesc.
Este vorba de musamalizarea unui accident de circulatie in care adevaratul vinovat trebuie sa iasa "basma curata". Inteleg ca politia nu a intocmit niciun proces verbal. In acest depuneti la politie o declaratie prin care aratati ca autoturismul dvs. nu are nicio avarie ceea ce dovedeste ca nu a fost implicat in vreun accident de circulatie. Pentru orice situatie ulterioara va recomand sa fotografiati autoturismul pe portiuni din care sa rezulte lipsa avariilor. Este necesar ca pe fotografii sa fie inscrisa data si ora fotografierii.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare rca gabonee gabonee buna ziua, nu gasesc in incercarile mele de a ma documenta urmatoarea informatie, am fost implicat intr-un eveniment rutier, am fost accidentat din spate si ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma amendeze pt neoferit relatii cine conducea masina?? aidu aidu Am primit 200 lei amenda, in temeiul prev. art. 2 alin 31) Legea 61/1991, pt ca m-au invitat sa dau relatii cine conducea masina (parcata, chipurile ... (vezi toată discuția)
Amenda posta poliția locala Erc.andreeasorina Erc.andreeasorina Astazi am primit prin posta o amenda pt parcare regulamentara din partea poliției locale. Precizez faptul ca masina mi-a fost ridica masina si procesul verbal ... (vezi toată discuția)