avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Care sunt etapele de realizare a unei initiative ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Care sunt etapele de realizare a unei initiative cetatenesti?

buna ziua
va rugam mult daca puteti sa ne comunicati etapele de realizare a unei INITIATIVE CETATENESTI pentru realizarea unui proiect necesar comunitatii
un proiect facut de cetateni pentru a rezolva o problema cu care se confrunta de zeci de ani, canalizare si asfaltare drum, 1000 ml si 50 de case
consiliul local a dispus de bani, a promis in toate campaniile electorale, dar nu s-a tinut de cuvint
acum am fost informati ca exista lege si se poate face o initiativa cetateneasca si consiliul local si primaria trebuie sa tina cont si sa rezolve problema
va multumim
Cel mai recent răspuns: MARCEL MOLNAR , Consilier juridic 09:10, 10 Octombrie 2009
Initiativa legislativa a cetatenilor se exercita printr-o propunere legislativa intocmita in temeiul art. 74 din Constitutie, republicata, in domeniul legilor organice sau ordinare, iar in temeiul art. 150 din Constitutie, republicata, in domeniul legilor constitutionale.

Art. 74 alin. 1 si 2 din Constitutie:

(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

Este vorba de Legea 189/1999, republicata in 2004.

va multumesc mult p, dar eu doresc sa realizez un proiect prin INITIATIVA CETATEANEASCA, in baza legii nr.141/30.04.2004, care modifica unele art.din Legea nr.215/2001 si da dreptul cetatenilor sa initieze proiecte utile pentru ei,
pentru comunitate pot prezenta, initia in consiliu local proiecte, primarul, consilierii locali si cetatenii
eu nu stiu etapele pe care trebuie sa le urmez ,
in lege scrie ca trebuie luate liste de la primarie si trebuie semnate de 5% din cetatenii cu drept de vot
dar nu gasesc alte detalii pentru ca aceasta actiune a noastra sa fie de succes, sa nu fie respinsa in consiliul local
va multumesc mult
cu stima
molnar marcel

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog raspuns urgent din partea specialistilor gabriel teodorescu gabriel teodorescu ... [b]care sunt etapele de a propune o lege care sa contracareze LEGEA BOC... data prin asumarea raspunderii... [/b]am studiat si am vazut 100.000+5000 ... (vezi toată discuția)
Cum procedez si cui ma adresez cu privire la initiativa de modificare a unei legi? m.geta m.geta vreau sa propun o modificare a unei legi. Cum se procedeaza cu aceasta initiativa legislativa? cui ma adresez? (vezi toată discuția)
Cum sa procedez? propunere modificare lege danaa1 danaa1 Doresc sa propun o modificare a unei legi. Din cate stim,doar parlamentarii fac si voteaza legi. Cum sa procedez pentru propunere de modificare a unei legi? ... (vezi toată discuția)