avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Registrul Operatorilor intracomunitari
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Registrul Operatorilor intracomunitari

Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns vizavi de urmatoarea speta:
detin o intreprindere individuala, nu sunt platitor de tva, fac importuri de cafea(autorizat, platitor de acciza) si produse de curatenie din ungaria si germania si as vrea sa stiu daca sunt obligat sa ma inregistrez la ROI si care este procedura actualizata de urmat.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: GFC , utilizator 22:46, 28 Aprilie 2014
In situatia in care achizitia de bunuri depaseste plafonul de 10.000 euro intr-un an fiscal, trebuie sa va inregistrati II-ul in scopuri de TVA in conformitate cu cerintele impuse prin art. 153^1 alineatul 1 litera a) doar pentru realizarea unor astfel de operatiuni intracomunitare. Concomitent, aveti obligatia sa va inscrieti si in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea operatiunii. Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza in baza formularului cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii " , cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin OMFP 7 din 4 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care se depune la organul fiscal competent. Inscrierea in R.O.I. se efectueaza in baza formularului cod 095 "CERERE DE INREGISTRARE IN/RADIERE DIN REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI" reglementat prin OMFP 2101 din 24 iunie 2010.
Codul de inregistrare obtinut de la autoritatea fiscala din Romania trebuie comunicat furnizorilor din UE astfel incat acestia sa emita factura prin aplicarea regimului de scutire in U.E., contand pe faptul ca a vizualizat in sistemul VIES un cod valid de TVA prin care cumparatorul din Romania isi asuma responsabilitatea platii TVA in Romania. O astfel de inregistrare in scopuri de TVA nu transforma persoana impozabila din Romania in platitoare de TVA in regim normal deoarece nu realizeaza operatiuni economice cu o valoare egala sau mai mare de 65.000 euro cu un echivalent in lei de 220.000 lei. Suma TVA datorata pentru achizitia intracomunitara efectuata dupa inregistrarea TVA trebuie achitata efectiv bugetului de stat si declarata prin formularul cod 301 al carui model si continut este reglementat prin OMFP 75 din 21 ianuarie 2010. Acest formular se descarca gratuit de pe site www. anaf.ro.
Operatiunea se raporteaza si prin Declaratia recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/prestarile intracomunitare cod 390 VIES reglementata prin OMFP 76 din 21 ianuarie 2010, cu simbolul A pentru codul de TVA al furnizorului din UE. Astfel, in baza codurilor de inregistrare in scopuri de TVA, ambele parti participante la tranzactie sunt obligate sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa asa cum se impune prin Directiva 8/2008 a CEE.

A.I.C. se raporteaza in luna in care intervine exigibilitatea TVA datorate. Exigibilitatea TVA intervine la data emiterii facturii de catre furnizor. De exemplu, daca factura este emisa de catre furnizor in data de 20.03.2014, atat plata sumei TVA datorate cat si depunerea decontului de TVA cod 301, inclusiv a declaratiei cod 390, trebuie efectuata pana pe data de 25.04.2014.
In situatia in care valoarea A.I.C. este sub plafonul de 10.000 de euro, nu trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA, motiv pentru care furnizorul din U.E. emite factura prin colectarea TVA la cota aplicabila in UE. In aceasta situatie, dvs nu mai aveti obligatia achitarii TVA in Romania, dar nici obligatia raportarii operatiunii prin decontul de TVA cod 301 si declaratia 390 VIES.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare corinadbr corinadbr Firma noastra achizitioneaza echipamente din UE. Ne contrazicem cu alti contabili , deoarece nu stim se trateaza ca taxare inversa TVA-ul??? La finante nimeni ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare diana_d10 diana_d10 achizitie intracomunitara de servicii in cazul unei societati care nu este inregistrata in registrul operatorior intracomunitari (vezi toată discuția)
> tva vanzare extracomunitara element94 element94 Buna ziua. Daca o I.I neplatitoare de TVA vinde marfa din UE prin internet unei firme non-UE care este scutita TVA - se factureaza TVA ? (vezi toată discuția)