avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sesizare ICCJ aplicare lege mai favorabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sesizare ICCJ aplicare lege mai favorabila

Buna seara,

Puteti sa-mi spuneti pentru ce exact (stiu ca pentru aplicarea legii mai favorabile, dar legat de ce anume) au facut instantele sesizarea la ICCJ care va fi solutionata pe 26 mai 2014?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:48, 30 Mai 2014
Multumesc frumos pentru raspuns.

Deoarece nu sunt de specialitate, va rog sa ma lamuriti daca inteleg bine: legat de sesizarea de la punctul 12, inteleg ca se refera la cauze ramase definitive inainte de intrarea in vigoare a noului cod penal, si problema este daca ar trebui avute in vedere si circumstantele atenuante care au fost luate in considerare in stabilirea initiala a pedepsei?
Adica daca ar trebui sa se faca o redozare sau nu (nu stiu daca folosesc termenul care trebuie)? Nu doar scaderea la noul maxim? Inteleg bine?

Multumesc inca o data.
Continutul sesizarii :"Dacă, în aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei potrivit art.6 alin.1, se pot lua în considerare la maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită circumstanţele atenuante sau agravante reţinute condamnatului şi care apar valorificate în pedeapsa concretă,atunci când se compară pedeapsa aplicată cu maximul special prevăzut de legea nouă."
Multumesc, vazusem si eu continutul sesizarii, intrebarea mea era daca intelegerea mea asupra acestei sesizari este corecta (nefiind de specialitate si poate neintelegand foarte bine limbajul specific).
buna ziua nu am vazut unde scrie termenul de 26 mai ?uitati ce am vazut in aceasta cauza
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Aplicarea globalã a legii penale mai favorabile ºi aplicarea pe instituþii. alinadaniela87 alinadaniela87 ,,Specialiști în Drept au explicat că decizia de luni a Curții Supreme obligă judecătorii să folosească, în cadrul instituţiilor de Drept ... (vezi toată discuția)
Art. 15 neconstitutional?? cosminaa cosminaa Imi poate explica si mie cineva ce vrea sa zica acest citat (II. Concluzii Pe baza premiselor de mai sus, considerăm că legiuitorul a consacrat sistemul ... (vezi toată discuția)
Redozarea pedepsei ? amales amales buna seara .cum se aplica redozarea pedepsei ?sau mai bine zis daca stiti vreo cauza ?sau trebuie sa mai asteptam pentru acesta lege (vezi toată discuția)