avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de invaliditate si/sau indemnizatie de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de invaliditate si/sau indemnizatie de handicap

buna ziua,
sunt o persoana de 56 ani, diagnosticata cu diabet zaharat tip II insulino dependent si am fost operata in 2010 de cancer de colon cu grad accentuat, cod de boala C78, pt care am luat timp de 1 an o pensie de invaliditate.Am depus cerere in continuare catre comisia de evaluare a persoanelor cu handicap dar mi-a fost respinsa pe motiv ca nu ma ia incadrez in grad handicap .Doresc sa stiu daca am dreptul la aceasta pensie sau daca este vreo diferenta intre pensia de invaliditate si indemnizatia de handicap, si ce ar trebui sa fac sa beneficiez?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:14, 1 Mai 2014
1. - Indemnizatia de handicap este diferita de pensia de invaliditate.
- Ele se pot cumula atata timp cat beneficiati de amandoua.

2. Pensia de invaliditate se acorda atata tip cat se mentine invaliditatea, adica nu puteti presta o activitate profesionala din cauza invaliditatii.

3. - Indemnizatia de handicap se acorda tata timp cat se mentine handicapul care poate fi permanent sau pe o perioada mai lunga sau mai scurta.
- Pe perioada cat aveti handicapul respectiv puteti sa si lucrati si sa cumulati salariul cu indemnizatia de handicap, la un loc de munca unde handicapul va permite sa prestati activitatea respectiva.

4. - Referitor la intrebarea dvs., este posibil sa nu puteti fi incadrata in grad de handicap chiar daca sunteti incadrata in grad de invaliditate.
- Decizia apartine comisiei de expertiza medicala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate - diabet gabrielsavu gabrielsavu Care este sansa mea de a fi pensionat inainte de vreme sau cand pot fi pensionat si in ce conditii ? Am 54 de ani, Sufar de diabet insulino-dependent din anul ... (vezi toată discuția)
Incadrare pensie gabrielsavu gabrielsavu Pentru ce tip de pensie ar trebui sa-mi fac dosarul ? Inainte sa ma incadrez in munca (in 1981) am facut diabet zaharat insulino-dependent. Am o scrisoare ... (vezi toată discuția)
Certificat handicap ... blueeyes550 blueeyes550 Buna seara ... Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in aceasta chestiune importanta ... Mama mea e foarte bolnava, dar pentru tara asta trebuie sa nu ai ... (vezi toată discuția)