avvalentina a scris:
Sarcina probei in plangerile contraventionale apartine agentului constatator nu dvs. Cititi cauza Anghel contra Romaniei. Desi a fost publicata in 2007 instantele nu o cunosc.
Nu e chiar așa... :)
Conform CEDO sarcina probei în plângerile contravenționale aparține agentului,
în anumite situații.
În materie contravențională sunt aplicabile
două prezumții, iar judecătorul
va acorda prioritate unei sau alteia după împrejurările cauzei.
Odată avem
prezumția de legalitate și temeinicie a procesului verbal încheiat de un funcționar al statului în exercitarea atribuțiilor de servici, iar apoi avem
prezumția de nevinovăție a petentului.
Dacă de exemplu, petentul a semnat procesul verbal fără mențiuni, înseamnă că acesta îți asumă fapta, iar dacă vrea să conteste procedul verbal va avea sarcina probei, adică va trebui să propună probe pentru a-și dovedi nevinovăția.
Nu se pot da soluții standard, deoarece fiecare siuație diferă de celelalte.
Sunt multe plângeri contravenționale (unele formulate chiar de avocați) în care se invocă tot felul de hotărâri CEDO care nu au nici o legăură cu situația de fapt din cauză, dar sunt menționate sau din necunoaștere ori doar pentru că se crede că așa „dă bine”.
Doar
văzând toate elementele care rezultă din dosar judecătorul
va face aplicarea uneia dintre prezumții sau a celelilalte, adică va aprecia dacă petentul trebuie să-și dovedească nevinovăția, sau dimpotrivă, intimatul este cel care trebuie să dovedească fapta reținută prin procesul verbal contestat.
În nici un caz
CEDO nu pune semnul egalității între un proces verbal încheiat de un agent al statului și un alt act juridic civil, în care cel care face afirmația trebuie să o dovedească.