avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competenta teritoriala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competenta teritoriala

Daca eu ,in calitate de parat locuiesc in Targoviste, iar celalalt parat(persoana juridica ),in Bucuresti,sector 5,judecatoria sectorului2 are competenta teritoriala sa judece un proces ?daca da in ce conditii.
va multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: mihail1957 , utilizator 20:24, 4 Mai 2014
Care este obiectul litigiului?

De exemplu, Judecatoria Sect.2 este competenta daca solutioneaza o cerere intre cele doua parti daca obiectul cererii este un drept real imobiliar.
Potrivit art.117 alin.1 C.proc.civ., cererile privitoare la drepturile reale imobiliare se introduc numai la instanta in a carei circumscriptie este situat imobilul.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Aparent Judecatoria Sector 2 nu este competenta, dar va trebui sa ne precizati obiectul litigiului, pt a va da un raspuns mai precis.
Buna seara,
Multumesc mult pentru raspuns si fac urmatoarele precizari: obiectul litigiului il reprezinta "intoarcere executare silita".In urma unui proces am obtinut o hotarare investita cu titlu executoriu prin care o institutie de stat cu sediul in sectorul 1 a fost obligata sa-mi acorde o suma de bani.Tertul poprit (de unde s-au platit banii isi are sediul in sectorul 2).Institutia de stat a facut contestatie la executare la jud. sect.2 (la parati citand si pe tertul poprit, pentru a avea compatenta teritoriala,cred eu),si a obtinut anularea actelor de executare de pe raza sect.2.In baza acelei hotarari ,dupa 2, ani a introdus actiune tot la jud. sect.2, pentru intoarcerea executarii silite,in care parat sunt eu,cu domiciliul in Targoviste si BEJ, cu sediul in sectorul 5.Fiind un proces separat ,are competenta teritoriala jud.sect.2 sa judece procesul?Daca in procesul pin care a contestat executarea silita solicita si intoarcerea executarii silite era altceva ,jud.sect.2 avand competenta,am motivat de ce,dar acum fiind proces separat?Ne-am judecat si ne judecam dupa v.c.pr.c.,care in art.5-10,nu-i da nici-o competenta.Gresesc?Va rog, daca puteti sa-mi raspundeti si la cealalta problema referitoare la "conflictul de competenta"
Va multumesc mult,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de competenta mihail1957 mihail1957 Buna ziua, In baza unei hotarari judecatoresti investita cu titlu executoriu,am executat silit o persoana juridica care are sediul in sestorul1,tertul ... (vezi toată discuția)
Ce instanta este competenta pentru intoarcerea executarii ? flrn468 flrn468 Mi s-a desfiintat in apel, intr-o speta comerciala, o sentinta pe care am pus-o partial in executare. Fostul debitor ma citeaza insa la judecatoria unde ne-am ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru in recurs seneca399 seneca399 Cineva a depus bani la fostul FNI.Printr-0 sentinta civila a Tr. Bucuresti AVAS a fost obligata la restituirea sumelor.In baza acestei hotarari se cere la ... (vezi toată discuția)