avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare si orelor lucrate in zile de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare si orelor lucrate in zile de sarbatoare legala

Buna ziua,
Ma intereseaza sa stiu cum este legal sa se faca plata unui salariat care a realizat ore suplimentare si ore in zi de sarbatoare legala.
Ex. luna are 21 zile lucratoare(168 ore norma); angajatul a lucrat 180 ore din care 12 ore sunt in zi sarbatoare legala.
Ar trebui platite12 ore suplimentare cu 200% si 12 ore sarbatoare legala cu 100%.Este corect asa?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:44, 31 Mai 2018
In pontaj, trebuie mentionat faptul ca lucrati ... adica, prezenti la munca.
Pentru lucru in zi de sarbatoare legala(24 Ianuarie), trebuie sa avem acordul scris al angajatului?La fel ca in cazul orelor suplimentare ?
gbrlcostache a scris:

Pentru lucru in zi de sarbatoare legala(24 Ianuarie), trebuie sa avem acordul scris al angajatului?La fel ca in cazul orelor suplimentare ?

Ati primit raspuns aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Am si eu o intrebare. In luna Decembrie 2017 au fost 144 de ore lucratoare. Eu am lucrat 194, asta incluzand si 18 ore in zilele de 1 Decembrie si 25 Decembrie. Din punctul meu de vedere ar trebui sa fiu platit in plus 194-144= 50 de ore suplimentare + 18 ore lucrate pe 1 si 25. Am calculat corect?
1. Orele suplimentare se refera la munca desfasurata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (adica de luni pana vineri).

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

4. In speta, aveti 32 de ore suplimentare si 18 ore lucrate in zile de sarbatoare legala.

Alte discuții în legătură

Plata ore sarbatoare legala MihaDanaa MihaDanaa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o speta: Un angajat lucreaza in luna iunie 169 ore din care 24 sunt sarbatoare legala. Norma pentru luna Iunie este de ... (vezi toată discuția)
15 august cum se plăteşte în ture 12/24 EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Am următoarea nelămurire: am un salariat care lucrează 12/24 şi pe data de 15.08.2014 lucrează 12 ore. În luna august are 160 lucrătoare ... (vezi toată discuția)
Evidențierea orelor în pontaj - salarii IoanaHR IoanaHR Bună ziua, Am două întrebări referitoare la evidențierea în pontaj și plata orelor: 1. Dacă un angajat lucrează într-o zi de sărbătoare ... (vezi toată discuția)