avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna legal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna legal

O persoana angajata la 01.01.2014,are dreptul la concediu de odihna in acest an?In
ce cuantum?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 6 Mai 2014
1. Art.. 145 C.mun.
(1) Durata minimã a concediului de odihnã anual este de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se stabileşte în contractul individual de muncã, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordã proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.
...

2. . In prezent, Codul Muncii nu mai reglementeaza acordarea CO dupa desfasurarea unei anumite perioade de timp lucrate.
Astfel, puteti beneficia de CO aferent perioadei lucrate de la 01.01.2014 - 01.05.2014

3. In c.i.m. trebuie sa se mentioneze care este durata CO, apoi in functie de aceasta se poate face calculul excat.

Daca aveti mentionate 20 de zile lucratoare , atunci pentru perioada 01.01.-01.05.2014 aveti dreptul la 20 : 12 x 4 = 6,67 zile lucratoare , altfel spus la 7 zile lucratoare

Daca aveti mentionate 21 de zile lucratoare , atunci pentru perioada 01.01.-01.05.2014 aveti dreptul la 21 : 12 x 4 = 7 zile lucratoare

4. art.150 C.mun.
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna mariusbaffy mariusbaffy daca sunt angajat de doar 4 luni la cate zile de concediu de odihna am dreptul (vezi toată discuția)
Concediu de odihna inaintea suspendarii contractului de munca Marta0000 Marta0000 Bună, Am ales să intru în concediu pentru creșterea copilului ca tată iar pentru aceasta am inteles ca mi se va suspenda contracul individual de ... (vezi toată discuția)
Numar zile concediu de odihna mincinosul mincinosul Buna seara, am 9 ani vechime in munca , si doresc sa aflu cite zile de concediu de odihna am dreptul in cazul in care relatiele mele de munca cu firma la care ... (vezi toată discuția)