avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casa pe terenul altuia( parintii constructorului)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casa pe terenul altuia( parintii constructorului)

Buna ziua,

Impreuna cu sotul meu am construit o casa pe terenul parintilor mei. Autorizatia este pe numele lor, inclusiv procesul verbal de receptie. Ideea a fost, de la bun inceput, ca constructia va fi a noastra, nedorind insa sa facem acte pt. teren, deci terenul lor, casa noastra. Bun, deci am fost la primarie unde nu au vrut sa auda de o chestiune ca aceasta, asa ca am luat autorizatia tot pe numele lor, tatal a dat o declaratie la notariat cum ca este de acord sa ne edificam acea constructie asa cum rezulta din autorizatia de constructie. Ulterior, atunci cand era posibil ( dupa incheierea constructiilor), urma sa avem casa pe numele nostru. Acum, cand constructia este gata, am facut receptia, ( intabularea nu este facuta) tatal are o " retinere" , parca n-ar mai vrea sa avem constructia pe numele nostru..., deci nu mai vrea sa facem acte.Intrebarea mea este ce putem face, ce actiuni ne sunt la indemana pentru a rezolva situatia pentru ca , va dati seama, la mijloc sunt niste bani, munca , ratele noastre la banci, plus situatia sotului meu care este una neplacuta, mai ales daca cu mine se intampla ceva. Noi avem facturi, chitante, eventual martori, dovada ca am avut cu ce plati constructia ( vanzarea unei garsoniere+ credite). Mentionez ca nu avem probleme cu parintii, casa este separata, am facut gard intre noi, toate bune si frumoase...., dar pana cand...?!
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 17:42, 4 Mai 2009
Va pot fi de ajutor toate acele documente pe care le-ati enumerat, plus martorii. P arintii s-au declarat de acord anterior inceperii construciei . faceti dovada acestui fapt . Ideal ar fi insa sa va intelegeti , iar acestia sa constituie in favoarea dvs. un drept de superficie( de folosinta al terenului) conform caruia detineti o constructie pe terenul acestora .
Dreptul de superficie constă în dreptul de proprietate al unei persoane, numită superficiar, privitor la construcţiile, plantaţiile sau alte lucrări ce se află pe un teren proprieatea altuia, teren asupra căruia superficialul are un drept de folosinţă, accesoriu dreptului de proprietate asupra contrucţiilor, plantaţiilor, etc.Dreptul de superficie prezintă următoarele caractere juridice:
a) este un drept real imobiliar, având ca obiect întotdeauna un imobil, adică o suprafaţă de teren;
b) este un drept perpetuu, în sensul că există atâta timp cât durează construcţia, plantaţia sau lucrarea ce se află în proprietatea altei persoane decât proprietarul terenului; el nu se poate stinge prin neexercitare; atunci când se constituie prin act juridic, dreptul de superficie poate fi constituit şi pe o durată determinată;
c) este un drept imprescriptibil extinctiv; acţiunea în revendicare poate fi introdusă oricând până la stingerea însuşi a dreptului de superficie.
Totusi, eu am nevoie de un sfat pentru situatiia in care nu ne intelegem, pt ca altfel problema era rezolvata..... Referitor la constituirea dr. de superficie, ce se poate face, pt ca si autorizatia+ receptia sunt pe numele parintilor, deci ei au si casa si terenul...
Concret, eu ce pot face pentru a nu avea probleme cu ei? Vom fi mereu la" mana lor", fara nici-un drept? Am apelat si la un jurist care mi-a spus ca singura solutie este vanz-cump. constructiei, dar asta nu ma ajuta, mai ales ca nu mai vor..., mai este altceva de facut?!La ce sa ma astept totusi din partea unor persoane care s-au "razgandit" atat de repede ?
singurul lucru pe care il aveti este un drept de creanta - eu as deschide proces si as nota creanta in cf (respectiv initial litigiul si apoi, ulterior hotararii creanta - presupunand ca puteti dovedi cu inscrisuri, adica chitante, facturi, toate emise pe numele dumneavoastra ca ati platit acele cheltuieli)
parintii au fost de acord sa construiasca o casa - motiv pentru care "au obtinut" autorizatia pe numele lor, s-a facut proiectul pe numele lor etc. trebuie acum sa dovediti ca ati finantat aceasta constructie si sa cereti restituirea creantei. spec ca nu au trecut mai mult de trei ani de la achitarea diverselor cheltuieli caci altfel s-a prescris dreptul material la actiune in realizarea creantei.
intotdeauna este bine sa se faca inscrisuri - si intre parinti si copii - daca doamne fereste se intampla ceva... verba volant scripta manent. nu trebuie sa fie neaparat la notar si cu sapte peceti. cine are intentii clare nu are de ce sa-i fie frica sa le consemneze in scris - doar reflecta vointa lui, sau...?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)
Drepul la superficie klaudio klaudio puteti sa-mi explicati si mie ce inseamna\" dreptul la superficie\"...multumesc (vezi toată discuția)