avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar

Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista prevazuta?...
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:05, 7 Mai 2014
Nu, cf codului civil, mostenitorii platesc datoriile doar in limita valorii mostenite.
Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat sa suporte datoriile si sarcinile mostenirii. Prin exceptie, el raspunde pentru pasivul mostenirii, insa numai cu bunul sau bunurile ce formeaza obiectul legatului, daca:
a) testatorul a dispus in mod expres in acest sens;
b) dreptul lasat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o mostenire culeasa de catre testator si nelichidata inca; in acest caz, legatarul raspunde pentru pasivul acelei universalitati;
c) celelalte bunuri ale mostenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor si sarcinilor mostenirii.
(4) In cazul instrainarii bunurilor mostenirii dupa deschiderea acesteia, bunurile intrate in patrimoniul succesoral prin efectul subrogatiei pot fi afectate stingerii datoriilor si sarcinilor mostenirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Există diferentiere între datoriile mostenite? --clau-- --clau-- Dacă pasivul moștenit provine din datoriile unui defunct la fisc înseamnă că se plătesc de către moștenitori chiar dacă nu există active in ... (vezi toată discuția)
Plata datoriilor celui decedat lami lami Pe scurt : M-am despartit de sotul meu in 2002 dar in 2013 cu hotarare de divort , eu revenind la numele purtat anterior . Avem un baiat de 28 ani . Baiatul a ... (vezi toată discuția)