avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... datorii la banca pierd casa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

datorii la banca pierd casa?

Buna ziua

Ma intereseaza daca cineva are datorii la stat si este bagat in Biroul de credit (dat la o firma recuperatoare) si intre timp mosteneste o parte dintr-un apartament statul ai ia mostenirea?
In caz ca va mosteni tot apartamentul si va vrea sa faca act de vanzare cumparare Unui copil care sa intre in posesia apartamentului dupa moartea mostenitorului cu datorii bancare, dar nu este copilul lui si nici nepot se poate?
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 10:39, 14 Martie 2016
Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.


Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii.

Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:
a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;

b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;

c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.

Asigurarea acopera anumite riscuri in caz de imposibilitate de plata a creditului pentru cauza de moarte.
@Stoica Ioana: dl care mosteneste are datorii, nu dl de la care mosteneste.
Si da, daca se incepe executarea silita, mostenirea (care devine proprietatea lui) poate fi urmarita pentru recuperarea datoriilor.
Vanzarea catre tert poate fi atacata de cel care vrea sa isi recupereze datoria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar vasile2013 vasile2013 Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista ... (vezi toată discuția)
Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Există diferentiere între datoriile mostenite? --clau-- --clau-- Dacă pasivul moștenit provine din datoriile unui defunct la fisc înseamnă că se plătesc de către moștenitori chiar dacă nu există active in ... (vezi toată discuția)