avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Sanctiune disciplinara

Astazi, 7.05.2014 am primit o decizie prin care mi se comunica faptul ca am fost sanctionata cu avertisment scris pentru ca am spus elevilor sa inregistreze un profesor care îi jigneste . Profesoara respectiva face discriminari rasiale, le spune copiilor de etnie romma ca ciorile sunt "fratii" lor si a ajuns sa-i spuna unui copil din clasa a X-a(clasa la care eu sunt diriginta) în timpul unei ore de curs "Fir-ai al dracului de javra!". Am vorbit cu ea, am rugat-o sa aiba un comportament pedagogic, dar nu a avut nici un efect. Am vorbit apoi cu directoarea, dar nu s-a intamplat nimic. In final le-am zis copiilor a caror diriginta sunt sa o inregistreze pe respectiva profesoara. Aceasta s-a si intamplat in momentul in care profesoarei i se cereau explicatii in cazul unui dosar de burse de bani de liceu in care profesoara a pus o eleva sa semneze in locul colegului pe cererea de acordare a bursei respective. Vreau sa va semnalez ca în scoala în care activez bursele "Bani de liceu" nu au ajuns la elevi, la toti elevii. Am depus un memoriu care a fost analizat de ISJ si acum asteptam sa vina Parchetul sa verifice. Parchetul o va verifica si pe doamna profesoara despre care va spuneam mai sus. Inregistrarea facuta ar putea constitui o proba in cazul anchetei. Mentionez ca în regulamentul de ordine interioara a institutiei scolare e scris ca nu e voie ca elevii sa aiba telefoanele mobile la ei, tocmai de teama de a nu fi "înregistrate" anumite acte nepedagogice.
In concluzie, as vrea sa stiu daca pot contesta decizia de sanctionare a mea la Colegiul de disciplina. Am sesizat o situatie, dar nu s-a luat nici o masura. Aici e vorba de disciminare rasiala si de comportament total nepedagogic.
Puteti sa o contestati in instanta de judecata in 30 de zile de la data comunicarii, si, avand in vedere ceea ce descrieti dvs, chiar va sfatuiesc sa o faceti, instanta putand sa va anuleze sanctiunea respectiva!
S-a facut si o cercetare in cazul dvs?
Puteti sa o contestati, dar nu e deloc in regula sa implicati elevii in conflictele personale. Copiii aceia au incalcat regulamentul scolar din dispozitia dv. Pentru a se dovedi vinovatia colegei se putea folosi proba cu martori. Cred ca va veti judeca dv. cu colega, nu cu scoala. Aveti grija ca puteti fi acuzata de hartuire.
Unde au ajuns banii pentru care a semnat eleva respectiva? Puteati sesiza directorul si Parchetul daca vreti si puteti sa dovediti ca si-a insusit profesoara banii, dar sa puneti elevii s-o inregistreze si cine stie ce i-ati mai pus sa faca ...
Telefoanele sunt interzise prin ordin de ministru, nu prin ROI.


Doamna avocat, avertismentul scris este exceptie de la regula cercetarii disciplinare prealabile.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
elena138, utilizator
Cunosc domnule moderator acest aspect, conform Codului Muncii, dar, mai ales sub influenta vechiul CCM la nivel national, se mai practica inca cercetarea si in cazul in care, in final, in baza probatoriului administrat de comisia de cercetare, se ajunge sa se dea tot un avertisment scris! Apoi mi se pare si varianta cea mai corecta!
In CCM la nivel de ramura nu apare nicio derogare de la Codul muncii, iar Legea 1/2011 reia Codul muncii. Deci pe ce discutam? CCM la nivel national nu exista.
In invatamant s-a semnat CCM la nivel de ramura in 2012, deci nu ne mai intereseaza CCM vechi.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
elena138, utilizator
Eu am fost cercetata pentru ca am folosit limba engleza la ora de limba franceza, in sensul ca am dat sinonime ale unor cuvinte din franceza in engleza . Si am mai fost cercetata pentru ca am cerut un catalog doamnei profesoare despre care va vorbeam in momentul in care ea avea o inspectie. Motive puerile. Am sesizat discriminarea rasiala si comportamentul nepedagogic, dar fara nici un rezultat. Parchetul va veni oricum in ancheta pentru banii de burse luati de directoare si de secretara.

Alte discuții în legătură

Incalcarea codului de etica preuniversitar NanaD NanaD Bună seara! Un profesor preuniversitar poate sa sesizeze încălcarea codului de etica de catre un coleg? Care sunt etapele legale pe care trebuie sa le ... (vezi toată discuția)
Încãlcarea drepturilor la liceu ghesha ghesha Bună ziua. Sunt elev în clasa a XII-a, și consider că profesoara (diriginta) nu a avut un comportament decent. Cer ajutorul dumneavoastră, mai ... (vezi toată discuția)
Ancheta disciplinara mihaela_h mihaela_h Buna seara Sunt profesor si am o problema. La sfarsitul acestui an scolar am fost tinta unei anchete desfasurata de inspectoratul scolar in urma unei ... (vezi toată discuția)