avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Incheiere nemotivata Camera preliminara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Incheiere nemotivata Camera preliminara

Buna ziua,
va rog, daca puteti, sa ma ajutati cu un sfat in speta mea; pe scurt:
in anul 2010 am facut plangere penala impotriva unui constructor de la care am cumparat un imobil nou in 2008 cu privire la infractiune prevazuta in legea 10/1995 si cu privire la infractiunea de inselaciune. Am depus si o expertiza extrajudiciara, ulterior s-a efectuat si una judiciara, necontestata niciuna, ambele specificand faptul ca
"nu s-au respectat nici cele mai elementare norme in constructii si pericolul de prabusire a acesteia este iminent"
,eu si familia, bineinteles, am evacuat imobilul , apoi dupa 3 ani de cerecetari penale in ianuarie anul acesta am primit ordonanta emisa de procuror de NUP motivand ca legea 10/1995 nu se aplica in mediul rural (imobilul fiind intr-o comuna) , iar cealata infraciune nu exista ptr ca nu are intrunite toate laturile constitutive invocand printre motive si un act depus la dosar, act despre care nu am avut habar ptr ca nu am fost parte. Ca urmare am facut cerere de studiere a dosarului si cand am gasit respectivul act am observat ca in dreptul numelui meu nu exista nici o semnatura; am considerat ca e nul de drept.
Am contestat ordonanta la prim-procuror, invocand si nulitatea actului respectiv si considerentele interpretarii gresite a neaplicarii infractiunii prevazute de legea 10/1995 incalcand principiul teritorialitatii dar, cum m-a avertizat avocatul meu asa s-a intamplat: un simplu copy&paste la ordonanta procurorului fara nici un cuvant in plus.
Intre timp au intrat in vigoare si noile coduri si toata lumea era bulversata.asa ca, am mai avut dreptul de a face contestatie la Camera preliminara.
In data de 07.04.2014 a a avut loc sedinta iar, in 10.04.2014 s-a dat sentinta: "respingerea plangerii" . La domiciliu nu am primit decat o instiintare in care mi se punea in vedere ca in termen de 3 luni trebuie sa achit niste cheltuieli judiciare, in rest nimic, solutia afland-o de pe portal.just.ro. Avocatul meu s-a dus sa se intereseze de incheiere si de motivarea acesteia dar, sa vezi....nu exista nici o motivare scrisa la sentinta data. A trecut o luna de la sentinta si nu stiu ce sa fac....avocatul a zis ca nu mai putem face nimic decat o plangere la CEDO dar, eu consider ca nu se poate chiar asa, nu exista nici o sanctiune, nici o cale de atac atat timp cat legea prevede clar: Camera preliminara se pronunta prin incheiere motivata?
Va rog dati-mi un sfat....
.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nelu_74 , utilizator 22:21, 12 Mai 2014
solutia nu este inca motivata.termenul de motivare a solutiei e de recomandare si e de 30 de zile.dar au fost si cazuri cand a trecut 1 an sau mai bine pana la motivare.de ce va intereseaza motivarea?nu mai puteti ataca cu nimic
De ce ma intereseaza motivarea...pentru ca dupa ca am aflat de solutie de pe portal m-am dus in audienta la procurorul de caz la care am mai fost si in timpul cercetarii penale, si l-am intrebat direct care au fost motivele pentru care a dat NUP explicandu-i, totodata, obiectiile mele cu privire la faptul ca nu a luat deloc in considerare expunerile expertilor, ca a invocat un act cu lipsa semnaturii mele si care era nul de drept si....mai multe detalii din dosar. In legatura cu actul nesemnat nu m-a crezut si a cerut de fata cu mine o copie a acestuia...si s-a convins: actul nu avea nici o semnatura in dreptul meu. Interesant este faptul ca la finalul discutiei mi-a zis ca acum ma crede ca am fost inselat dar, citez "dreptul la plangere nu vi-l poate lua nimeni".
Asa ca , in inocenta mea, am crezut ca lipsa motivarii nu este o intamplare, ci ca a vrut, oarecum, sa isi indrepte greselile recunoscute oferindu-mi o cale de atac la incheierea respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la u.p. Tarzan2012 Tarzan2012 Procurorul de caz, in temeiul art. 318 alin. 12 NCP a sesizat judecatorul de camera preliminara pentru confirmarea solutiei de renuntare la urmărirea ... (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva incheierii pronuntate in procedura prevazuta de 340 cpp ionita_emil ionita_emil Speta este urmatoarea: Eu am formulat o plangere penala . O a doua persoana a formulat o plangere similara. Procurorul a dispus reunirea dosarelor Procurorul ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara - plangere impotriva rezolutiei ada123456 ada123456 Am revenit : suspendata de 15 luni in urma unei plangeri penala , am primit odonanata de la procuror cu NUP si amenda adm . de 1000 ron , apoi de la ... (vezi toată discuția)