Va scriu in legatura cu o situatie pe care am intampinat-o si as dori opinia sau sfatul dumneavoastra!
Sunt angajat la o societate de 1 si 9 luni, iar in data de 12 mai imi expira perioada contractuala. Azi am aflat ca angajatorul nu mai doreste sa imi prelungeasca contractul, motivand ca nu sunt performant! Spre surprinderea mea pana acum nu am fost avertizat niciodata in scris sau pe mail de aceasta situatie, fapt pentru care eu consider ca este o decizie personala a superiorului direct. Alte detalii: postul nu se desfiinteaza, iar firma nu face restructurari!
As dori sa stiu daca au procedat corect, si daca aveau obligatia sa ma instiinteze in scris de decizia lor!
Multumesc
Daca ati fost angajat pe durata determinata, nu aveau obligatia instiintarii prealabile a dvs. Contractul inceteaza de drept la data expirarii termenului prevazut in acesta. Nu are relevanta faptul ca firma restructureaza sau nu, sunteti performant sau nu. Angajatorul nu are obligatia reinnoirii unui contract pe durata determinata...
Vestea "buna" ar fi ca puteti beneficia de indemnizatie de somaj. :">
Incetarea contractului de munca pe perioada determinata
Acest tip de contract inceteaza de drept, prin ajungere a termen. Cu alte cuvinte, nici dvs, ca si angajati, nici angajatorul, nu trebuie sa intreprindeti nimic special pentru ca acest contract sa isi inceteze efectele. Angajatorul trebuie doar sa emita decizia de incetare a contractului de munca, ca urmare a implinirii termenului contractual. Nu se acorda preaviz, nu se depune nici o demisie.
Desi este prevazuta o perioada determinata de valabilitate a raporturilor de munca, nu este exclusa concedierea in cazurile prevazute de lege, urmand procedurile legale, deoarece, nici un angajator nu este obligat sa mentina in activitate un salariat neperformant sau care nu isi respecta obligatiile nascute din raportul de munca.
Ce obligatii are angajatorul?
Angajatorul este obligat sa faca cunoscut, prin afisare la sediul sau, posturile vacante sau care urmeaza a deveni vacante, dandu-va, astfel, posibilitatea sa puteti opta si candida pentru un post similar sau conform pregatirii dvs. profesionale.
Nu va ganditi ca, daca inainte de implinirea termenului prevazut in contract, intrati in concediu medical, puteti sa prelungiti perioada de valabilitate a contractului de munca. In cazul dvs., concediul medical nu suspenda perioada de munca, asfel incat, contractul inceteaza chiar daca va aflati in incapacitate temporara de munca.
De asemenea, nu va asteptati ca decizia de incetare a contractului de munca sa fie motivata sau sa va fie notificata de catre angajator. Legea, in acest caz, nu il obliga nici sa va motiveze decizia de incetare a contractului de munca, nici sa va notifie data de la care raporturile de munca inceteaza.