De cateva luni avem o problema cu una dintre scarile blocului. Pe factura de la radet au venit in medie pe ultimel 3 luni, circa 60 m cubi de apa rece folositi pentru apa calda. Suma citirilor de la apartamentele de pe scara respectiva nu depaseste 44 m cubi. Administratorul a ales o varianta de calcul pe care unii locatari o contesta, si anume, pretul apei reci necesare pt apa calda + factura gcal, rezultatul l-a impartit la m cubi declarati de oameni. Adica asa: 59,93 x7,38= 442,28 + 392,4= 834,68:42= 19,873, acesta din urma fiind pretul final al m cub de apa calda. Ce spuneti, este corect?
Problema a aparut in momentul in care s-a constatat ca familii cu 4 persoane, care aveau anul trecut un consum mediu de 7 m cubi, in ultimul timp au inceput sa declare cate 3 m cubi. Ceilalti locatari, mai ales cei cu 1, 2, persoane la intretinere, care declara in medie 5 m cubi, au spus ca ei nu mai sunt de acord sa platesca si apa pe care o consuma altii dar nu o declara. Tin sa precizez ca la acele apartamente s-a incercat sa se faca controale la apometre, dar nu deschid usa sau o deschid dupa cateva ore.
Felul cum se imparte diferenta dintre contorul de bransament si cele de ap. se hotaraste in A.G. , asa s-a facut si la noi se imparte pe ap. tot A.G. s-a hotarat cum se procedeaza si cu cei care nu vor sa deschida usa pt. citire adica vor fi trecuti la pausal .
Nu uitati! Legea este permisiva si da "putere" AG de asi intocmi regulamente in astfel de cazuri, asa cum zice mai sus si BEN.
Noi avem un astfel de regulament si este stipulat clar valoarea pausalului in astfel de cazuri, dar sa nu credeti ca cei aflati in acesta situatie s-au speriat prea trae. Continua sa accepte situatia si chiar ne intrebam daca nu cumva consuma mai mult apa decat repartizarea pe pausalul aprobat de AG!
Revenind la topic - in listele de plata trebuie sa fie afisate preturile din facturi, nu ce-i "iese" administratorului din calcul (asa cum s-a aratat de @katy76). Am mai discutat, omul este comod, intocmeste o singura coloana sau maximum doua (adica consumul in mc si valoarea rezultata). Noi am adoptat de mult lucru cu inca doua coloane, una pentru valoarea diferentelor in mc si o a doua pentru valoarea acestora. Da, se cam incarca lista cu coloane, dar in acest fel oamenii observa direct cantitatea si valoarea diferentelor...
Pe de alta parte si noi avem probleme cu familii compuse di 3-4-5 persoane care inca mai declara 3-4 mc/luna. Facem verificari si-ii cam "gasim". Ce explica o doamna: pai am consumat cam mult, iata au fost si sarbatorile, am spalat mai mult, dar nu am suficienti bani sa achit intretinerea, asa ca am declarat mai putin 4 mc luna aceasta, dar o sa-i recuperati dvs. pe parcursul a 2-3 luni... Te lasa fara grai aceasta metoda.
Consum pausal
adela c
buna. problema mea este urmatoarea:
In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Pausal
robert_dtb
stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)