avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Litigiu Asociatie de Locatari vs SRL
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Litigiu Asociatie de Locatari vs SRL

Buna seara,
Am o problema si nu stiu ce sa mai fac.
Sunt reprezentatul unei firme de telecomunicatii "de cartier" ( furnizam servicii de internet si televiziune prin cablu ).
De curand firma noastra a semnat un contract de inchiriere pentru spatiul de la parterul unui bloc. Mentionez ca tot la parter langa spatiu inchiriat de noi se mai afla inca un spatiu inchiriat la altcineva ( ce depoziteaza acolo haine ).
In perioada premergatoare semnarii contractului de inchiriere pentru spatiul respectiv ( am inteles ca asociatia de locatari a scos din uzul comun spatiul respectiv, schimband in acest fel destinatia spatiului pentru a putea FI INCHIRIAT - acest spatiu a mai fost inchiriat tot pentru depozitare pana in momentul actual )
eu - ca reprezentant al firmei ce doreste sa inchirieze spatiul respectiv,am fost si am discutat cu reprezentantii asociatiei de locatari ( respectiv cu administratorul si cu presedintele ).
Le-am spus ca dorim sa inchiriem acel spatiu pentru ca avem nevoie de un loc in care sa depozitam niste echipamente care sa ne ajute sa facem distributia semnalului de telecomunicatii catre blocurile din imprejurimi ( unde avem acordurile si abonati )
Echipamentele pe care le vom instala in respectiva locatie vor fi exact acele echipamente care se regasesc in orice bloc ( anume cutiile acelea mari pe care cei de la romtelecom si rds sau upc le instaleaza pe palierul blocurilor pentru a face distributia catre locatari) numai ca noi vom mai pune in plus si un UPS ( ups-ul este acel echipament care preia fluctuatiile de tensiune din reteaua enel-ului iar in caz ca pica curentul asigura functionarea echipamentelor atasate inca o perioada scurta de timp. )
Dupa ce reprezentantii asociatiei de locatari au incheiat contractul cu noi, am achitat chiria pentru 2 luni in avans, iar a doua zi de la plata chiriei ( care s-a facut la administratorul blocului ) ne-am dus la spatiul inchiriat pentru a zugravi si pentru a trage fibra optica pentru serviciul de internet si televiziune.
In acest moment vecinul de la parter care are apartamentul langa spatiul inchiriat de noi a spus ca el nu si-a dat acordul pentru a ne fi noua inchiriat acel spatiu si ca din punctul lui de vedere acest contract este ilegal.
Mai mult, a spus ca nu are nimic cu noi ca firma ci cu reprezentantii asociatiei ca nu i-a cerut acordul.
Acum a iesit un scandal monstru la blocul respectiv si se pune presiune pe administrator si pe presedinte sa rezilieze contractul pe care tocmai l-am incheiat acum circa 1 luna si jumatate.
Pe de alta parte noi am schimbat o usa de access existenta cu alta usa metalica + ca am jupuit peretii pentru a zugravi si cel mai grav este ca s-au incheiat contracte pentru transportul semnalului de internet si tv de la sediul nostru catre locatia inchiriata pe 2 ani de zile si la niste preturi deloc de neglijat.
In consecinta ne vedem pusi in situatia dificila de a nu sti ce sa mai facem.
Reprezentantii asociatiei de locatari spun ca era de datoria nostra sa luam acordul respectivului locatar care face scandal acum si ca, contractul se va rezilia automat pentru ca ar fi ilegal intocmit.
Noi insa am stipulat in contract ca nu facem punct de lucru in acel spatiu si nici sediu de firma ci vom instala doar niste echipamente pentru a face distributie de semnal catre blocurile din imprejurimi.

Cineva mi-a spus ca firma nostra nu are de ce sa isi faca griji ca nu avem nevoie de acordul scris al acelui locatar atata timp cat spatiu a fost scos din uzul comun tocmai pentru a fi inchiriat.

Momentan am sistat lucrarile la respectiva locatie pana lamurim situatia.
Ideea este ca nimeni nu stie exact ce spune legea in aceasta situatie si ne contrazicem la nesfarsit.

Va rugam ajutati-ma cu un sfat.
Va multumesc!
Nu stiu de ce va certati.
Autotul topic-ului are alta problema deocamdata, iar celor de la asociatie le-a picat greu vecinul „direct afectat” care nu vrea sa le de-a acordul pentru ca firma are in inventar si cateva masini de gaurit, dintre care una cu percutie... Produc astea o radiatie electromagnetica...
In aceste conditii, as. prop. poate sa deschida acolo un magazin cu papiote de ata - la cata sensibilitate este prin zona cu pricina.

Daca discutam de firme si facturi, in asociatia noastra - unde nu avem decat apartamente, in diferite blocuri isi desfasoara activitatea si cateva firme - farmacii, birou incasari - firma de CATV, o frizerie, un magazin de electrocasnice si instalatii. Unele apt. sunt proprietatea lor, altele inchiriate, dar toate au acordul vecinilor si a asociatiei.
Dicutand de facturi - unii vor factura si chitanta, altii se descurca numai cu chitanta, conditia fiind ca pe chitanta sa scrim cine plateste - SC .... SRL, cif si RC.
Cei care au inchiriat spatiile nu stiu daca le-au inregistat la ANAF, desi normal ar fi, mai ales in „lumina” ultimilor reglementari, dar cred ca da, pentru ca daca da naiba peste ei cu vreun control si nu-s in regula cu ceva, atunci este de rau.

Noi ne cam asteptam la un control de la ITM. Acestia vin la as. prop., de obicei la pont. Noi suntem in regula - ziceam noi, dar chiar ieri am facut un inventar a ceea ce trebuie sa controleze si nu avem doua cutii sanitare, nu avem un vestiar pentru fem. de servici, instructajele de PM si PSI nu le-am facut de ceva vreme si mai sunt. La „dosare” si inregistrari stam bine, dar nu ma pot baza 100% , cand astia vin cu pata pusa si tre sa de-a musai o amenda!

Traznet23 a scris:
Srl-ul care a inchiriat acel spatiu trebuie sa inregistreze undeva acel contract? administratia financiara?

Nici un contract de inchiriere incheiat intre doua persoane juridice nu se inregistreaza la ANAF. Persoanele juridice (asociatia si SRL-ul) inregistreaza contractele in bucataria lor pentru a fi clar ce drepturi si obligatii are fiecare parte, ce sume se factureaza, se platesc ori se incaseaza de fiecare s.a.m.d.
Din punct de vedere fiscal, iar fiecare parte isi vede de ale lui.
Asociatia inregistreaza veniturile din exploatarea proprietatii comune (in baza instrumentului de incasare: chitanta ori extras de cont bancar) si le foloseste conform art. 13 din Legea 230/2007. Nu se plateste nici un fel de impozit pe aceste venituri daca sunt folosite conform legislatiei.
SRL-ul inregistreaza cheltuiala cu chiria in contul contabil 612 (Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile) adaugandu-se celorlalte cheltuieli ale firmei: 60. Cheltuieli privind stocurile, 62. Cheltuieli cu alte servicii executate de terti, 63. Cheltuieli cu alte impozite, taxe, si varsaminte asimilate, 64. Cheltuieli de personal, 65. Alte cheltuieli de exploatare, 66. Cheltuieli financiare, 67. Cheltuieli extraordinare, 68. Cheltuieli cu amortizarea, deprecieri s.a.m.d.
In acelasi timp SRL-ul inregistreaza in contabilitatea sa veniturile CLASA 7 - CONTURI DE VENITURI (nu le mai detaliez sa nu plictisesc stiutorii de contabilitate).
Simplificand un pic, la sfarsitul fiecarei luni, SLR-ul face diferenta intre venituri si cheltuieli, determinand astfel profitul brut care se impoziteaza si ramane cu profitul net... Impozitul se declara pe baza "declaratiei unice" si plateste la stat fara a inregistra la ANAF contractele cu zeci sau sute de furnizori, clienti....

@Traznet23, intrebati contabilul dumneavoastra, aratati-i ce am scris aici pe scurt si o sa vedeti ca asa este firesc, legal si corect sa procedati.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
Adriantot, moderator
Situatie concreta la una din firmele grupului:
- contract de inchiriere intre 2 societati - totul ok fara nicio declarare;
- contract comodat auto intre pers fizica si firma - totul ok fara declarare
- contract de inchiriere spatiu (apartament) intre pers fizica si firma - contract declarat la ANAF;
- contract de inchiriere intre asociatie de proprietari si firma pentru un spatiu comun (uscatorie parter, folosita pentru depozitare materiale diverse), initial fara declarare la ANAF.

In urma unui control, firmei i s-a impus ca pentru recunoasterea cheltuielilor in contabilitate contractul sa fie avizat de ANAF si, astfel reprezentantii asociatiei si ai firmei au trebuit sa se prezinte la ANAF pentru inregistrarea contractului.

Orasul unde s-a intamplat povestea nu are importanta pentru ca normal, ar trebui sa fie aceeasi lege in toata tara. Insa, uneori, mai sunt si exceptii.
blocexpert a scris:
- contract comodat auto intre pers fizica si firma - totul ok fara declarare

Nu e OK! Persoanele fizice ce incaseaza bani in astfel de contracte (indiferent ca inacseaza de la alte persoane fizice ori de la persoane juridice), trebuie sa plateasca impozit pe venitul respectiv si atunci trebuie sa declare, sa inregistreze contractul la finante.
- contract de inchiriere spatiu (apartament) intre pers fizica si firma - contract declarat la ANAF;

Corec! sa trebuia si cu auto.
- contract de inchiriere intre asociatie de proprietari si firma pentru un spatiu comun (uscatorie parter, folosita pentru depozitare materiale diverse), initial fara declarare la ANAF.
In urma unui control, firmei i s-a impus ca pentru recunoasterea cheltuielilor in contabilitate contractul sa fie avizat de ANAF si, astfel reprezentantii asociatiei si ai firmei au trebuit sa se prezinte la ANAF pentru inregistrarea contractului.

E doar un exces de zel a celor veniti in control. Nu cred ca in urma inregistrarii acestui contract asociatia ori firma au fost obligati la plata vreunui impozit. De aceea asemenea impunere este doar de forma ca sa-i chinuie pe cei carora nu le-au gasit alte lipsuri.

Adriantot a scris:

blocexpert a scris:
- contract comodat auto intre pers fizica si firma - totul ok fara declarare

Nu e OK! Persoanele fizice ce incaseaza bani in astfel de contracte (indiferent ca inacseaza de la alte persoane fizice ori de la persoane juridice), trebuie sa plateasca impozit pe venitul respectiv si atunci trebuie sa declare, sa inregistreze contractul la finante.

Nu cred ca in urma inregistrarii acestui contract asociatia ori firma au fost obligati la plata vreunui impozit. De aceea asemenea impunere este doar de forma ca sa-i chinuie pe cei carora nu le-au gasit alte lipsuri.



1. Contractul de comodat presupune folosinta gratuita ca altfel era contract de inchiriere. Nefiind vorba de niciun venit nu este de plata niciun impozit pentru pers fizica respectiva. Bineinteles ca in contract se stipuleaza ca firma isi asuma toate costurile de intretinere si utilizare a masinii respective.

2. Firmei i s-a impus fie prezentarea contractului vizat fie scoaterea din contabilitate a sumelor platite ca si chirie. Plus amenda.

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu asociatie petrisor dumitru petrisor dumitru Pentru inchirierea unui spatiu comun al asociatiei de proprietari, in afara de aprobarea adunarii generale de ce mai este necesar. (vezi toată discuția)
Fond de reparatii luciancojoaca luciancojoaca Buna ziua, In urma unui contract cu o firma de telefonie mobila si televiziune digitala, pentru inchirierea terasei blocului in 2007 pe o durata de 10 ani, ... (vezi toată discuția)
O firma care inchiriaza un spatiu intr-un bloc rezidential este normal sa apara pe listele lunare de plata a cheltuielilor de intretinere? husseincudop husseincudop Blocul incare locuiesc are inchiriat un spatiu de la parter unei societati comerciale cu mai multi angajati. Pe listele de plata lunare ale cheltuielilor la ... (vezi toată discuția)