avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor de incalzire pentru un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor de incalzire pentru un apartament nelocuit

Buna ziua,

Detin impreuna cu familia un apartament in Bucuresti in care nu locuieste nimeni de peste 2 ani. Metionez ca tot blocul are instalate repartitoare de costuri pentru incalzire de peste 5 ani.

In aceasta iarna, motivand costurile mari catre firma care se ocupa de citirea repartitoarelor si calcularea cheltuielilor pentru incalzire pentru fiecare apartament in parte, asociatia de proprietari a decis stoparea folosirii repartitoarelor ca baza de calcul a cheluielilor de incalzire si revenirea la repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza.

In aceste conditii, ne-am trezit cu cheltuieri de incalzire identice cu apartamentele locuite, chiar daca apartamentul nu este locuit si incalzit (fapt demonstrabil prin indexul neschimbat al tuturor repartitoarelor din apartament).

Am citit cu mare atentie HG 1588/2007, iar cheltuilile pentru energie termica (altele decat cele pentru spatiile comune) sunt incadrate la cheltuieli pe consumuri individuale si se repartizeaza "in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile".

As dori, daca se poate, o opinie bazata pe legislatie despre cum o cheltuiala individuala poate ajunge sa fie repartizata pe cota-parte indiviza, generand astfel costuri egale pentru apartamente care consuma energie termica si cele care nu o fac?

Este oare legal ca o asociatie de proprietari sa poate decide obligarea unui proprietar la plata unor consumuri INDIVIDUALE ne-existente? (atentie, nu este vorba de cheltuielile comune de incalzire, caz in care legea stipuleaza clar ca trebuie platite de catre toti proprietarii, indiferent de folosirea sau nu a proprietatilor lor).

Va rog incercati sa formulati un raspuns bazat strict pe textul legii, in acest caz nu sunt atat de relevante dezbaterile filozofice sau cele neargumentate juridic.

Va multumesc mult pentru timpul acordat raspunsurilor!
Iarna e lunga, iar dv. ar fi trebuit sa ajungeti la asociatie ca sa platiti intretinerea. Cu aceasta ocazie aflati si de schimbarea repartizarii cheltuielilor.
Aceasta este o hotarare pe care o pot lua proprietarii care locuiesc acolo, in majoritate, conform Legii 230/2007, respectiv a renunta la masurarea caldurii pe repartitoare si repartizarea facturii la pausal.
mihaip2 a scris:
... ne-am trezit cu cheltuieri de incalzire identice cu apartamentele locuite, chiar daca apartamentul nu este locuit si incalzit

Conform legislatiei proprietarii sunt obligati sa asigure incalzirea apartamentelor si nu au voie sa le lase neincalzite. De aceea atunci cand cineva vrea sa se debranseze de la sistemul centralizat trebuie sa obtina acorduri, avize, aprobarii.... si i se permite debransarea numai daca face dovada ca-si incalzeste apartamentul cu alta sursa.
Vecinii dumneavoastra pentru a mentine in casa o temperatura normala in timpul cat apartamentul dumneavoastra era neincalzit au consumat mai mult decat daca apartamentul dv ar fi fost incalzit normal ca si al lor. Asta se intampla cand peretii vecinului sunt reci si au de suferit vecinii de sus, jos, stanga, dreapta atat ca pret pentru caldura cat si disconfort generat de igasie...
Asa ca vecinii dumneavoastra au fost indreptatiti sa renunte la repartitoare si in aceste conditii trebuie sa plateasca toti iar cei ce-si inchideau caloriferele nu mai au de ce sa le inchida asigurand confortul normal intr-un bloc.

Domnule Adrian,

Va multumesc pentru raspuns, dar puteti va rog sa-mi indicati si mie articolul de lege in care este mentionata obligatia proprietarilor de a-si incalzi apartamentele chiar daca nu locuiesc in ele? Am tot cautat, dar n-am reusit sa gasesc..

Cu tot respectul pentru raspunsurile anterioare, nu cred ca ati inteles dilema mea juridica.

Conform HG 1588/2007, Cap. III, sectiunea a 3-a, art. 39, alin.1 se definesc "Cheltuielile pe consumuri individuale" ca fiind cheltuielile asociatiei pentru "energie termica" si "incalzirea apartamentului". Conform alin. 2 acestea "se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile".

Asociatia are tot dreptul de a decide renuntarea la folosirea contoarelor in Adunarea Generala, caz in care trebuie gasit un alt criteriu de INDIVIDUALIZARE a unor consumuri INDIVIDUALE.

Repartizarea acestora in functie de suprafata apartamentelor, ar insemna ca acestea se repartizeaza pe cota-parte indiviza, conform Sectiunii 4 din HG anterior mentionata. Ori, conform, art. 43 din aceeasi sectiune, cheltuielile repartizate prin aceasta metoda sunt NUMAI cele "efectuate pentru [..] exploatarea [..] partilor de constructii si instalatii din condominiu AFLATE IN PROPIETATE COMUNA", cum evident nu este cazul interiorului unui apartament.

Asadar, este oare legala individualizarea unor consumuri printr-o metoda rezervata clar in lege doar proprietatii comune?

Va rog incercati un raspuns cu argumentare juridica bazata pe textul de lege.

Va multumesc din nou!
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Adriantot, moderator
1. In HG 1588/2007 ne spune de un alt criteriu de individualizare, ca o rezerva la situatia ca nu ar exista contorizare - care este situatia normala.
2. Daca aplicam individualizarea, atunci asta inseamna revenirea la criteriul dinaintea contorizarii, ca si atunci caldura se individualiza intr-un fel, adica i se repartiza fiecarui apartament o cota individuala - in baza cotei-parti indivize.
3. In cazul repartizarii incalzirii nu exista decat doua criterii: indexul repartitoarelor sau cota-parte indiviza.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
elga50, moderator
mihaip2 a scris:
Va multumesc pentru raspuns, dar puteti va rog sa-mi indicati si mie articolul de lege in care este mentionata obligatia proprietarilor de a-si incalzi apartamentele chiar daca nu locuiesc in ele?


Proprietarul apartamentului este obligat sa-si incalzeasca apartamentul indiferent ca acesta este locuit sau nu. In acest sens avem prevederea din HG 1588/2007:
Art. 52.(3) Proprietarii apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă deconectaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al clădirii au obligaţia să-şi asigure o altă sursă de încălzire.

Este evident ca cei conectati la sistemul centralizat asigura incalzirea normala a apartamentelor si de aceea nu se mai spune ca si acestia ar fi obligati. Dar cei ce se deconecteaza au obligatia de a incalzi... Ar fi si aberant sa consideram ca legea-i obliga sa incalzeasca apartamentele doar pe cei debransati de la sistemul centralizat in timp ce apartamentele bransate la sistemul centrallizat pot sa-si inchida caloriferele, sa nu le incalzeasca deloc asa cum explicati ca ati procedat dumneavoastra.

Apoi in Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica se specifica:
art. 251. Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situatii:
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spatiului cu destinatie de locuintă sau altă destinatie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.

Ori, repet, inchiderea totala a caldurii, asa cum ati explicat, inseamna ca apartamentul dv nu a fost incalzit, echivaland cu o debransare fara respectarea legislatiei.

Alte discuții în legătură

Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)
Repartizare caldura timpuriu timpuriu Se apropie iarna si din nou aceasi intrebare cum este corect ptr repartizarea calduri repartizare pe suprafata radianta sau repartizare pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari- modul de repartizare a consumurilor de energie termica roxana moldovan roxana moldovan Din toate normele si ordinele existente nu apare o fumulra de calcul al cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica aferente apartamentelor detinute ... (vezi toată discuția)