avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor de incalzire pentru un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor de incalzire pentru un apartament nelocuit

Buna ziua,

Detin impreuna cu familia un apartament in Bucuresti in care nu locuieste nimeni de peste 2 ani. Metionez ca tot blocul are instalate repartitoare de costuri pentru incalzire de peste 5 ani.

In aceasta iarna, motivand costurile mari catre firma care se ocupa de citirea repartitoarelor si calcularea cheltuielilor pentru incalzire pentru fiecare apartament in parte, asociatia de proprietari a decis stoparea folosirii repartitoarelor ca baza de calcul a cheluielilor de incalzire si revenirea la repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza.

In aceste conditii, ne-am trezit cu cheltuieri de incalzire identice cu apartamentele locuite, chiar daca apartamentul nu este locuit si incalzit (fapt demonstrabil prin indexul neschimbat al tuturor repartitoarelor din apartament).

Am citit cu mare atentie HG 1588/2007, iar cheltuilile pentru energie termica (altele decat cele pentru spatiile comune) sunt incadrate la cheltuieli pe consumuri individuale si se repartizeaza "in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile".

As dori, daca se poate, o opinie bazata pe legislatie despre cum o cheltuiala individuala poate ajunge sa fie repartizata pe cota-parte indiviza, generand astfel costuri egale pentru apartamente care consuma energie termica si cele care nu o fac?

Este oare legal ca o asociatie de proprietari sa poate decide obligarea unui proprietar la plata unor consumuri INDIVIDUALE ne-existente? (atentie, nu este vorba de cheltuielile comune de incalzire, caz in care legea stipuleaza clar ca trebuie platite de catre toti proprietarii, indiferent de folosirea sau nu a proprietatilor lor).

Va rog incercati sa formulati un raspuns bazat strict pe textul legii, in acest caz nu sunt atat de relevante dezbaterile filozofice sau cele neargumentate juridic.

Va multumesc mult pentru timpul acordat raspunsurilor!
@mihaip2
De fapt si de drept, caldura in blocurile fara repartitoare, se calculeaza dupa suprafata radianta a radiatoarelor.
Fiecare apartament poate avea montate calorifere care sa insumeze o suprafata radianta diferita pentru fiecare caz in parte.

Daca in majoritatea asociatiilor se foloseste suprafata utila pentru repartizarea costului la calldura, acest lucru se face din 2 motive:
- prin constructie, in apartamente se monteaza calorifere cu o putere calorica necesara pentru spatiul respectiv, si de regula suprafata radianta a acestora coincide cu suprafata utila.
- pentru simplificarea calculelor. E mai usor sa ai un singur set de suprafete, cele utile care sa fie folosite pentru toate calculele. Altfel caldura pentru partea comuna ar trebui impartita dupa suprafata utila iar consumul individual ar fi impartit pe suprafata radianta.

Totusi, sunt si asociatii care nu folosesc suprafata utila ci cea radianta, pentru ca exista unii proprietari si-au modificat instalatiia de caldura, modificandu-se astfel suprafata radianta. Pentru ca sa nu se simta nedreptatiti ceilalti proprietari, s-a conventi ca repartizarea caldurii sa se faca dupa suprafata radianta.



@ mihaip2. Hotararea Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari este lege: Legea 230/2007 . Neparticipand la adunare, tacit v-ati dat acordul majoritatii- renuntarea la repartitoare si revenirea la vechea forma, cota-parte indiviza in care locatarii platesc agentul termic din calorifere, inclusiv din conductele de agent termic de la subsol si cele ce traverseaza apartamentul. Inchiderea caloriferelor din apartament este optiunea dvs, nu o necesitate a colectivitatii. Prin actiunea dvs., ati creat un disconfort termic vecinilor. Raspunsul in temei legal l-ati primit de la d-l Adriantot care v-a invocat Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/2007, art. HG 1588/2007: art. 52.(3) si art.251( undeva incadrati ). Si dvs. recunoasteti HG 1588/2007,Cap. III, sectiunea a 3-a, art. 39, alin.2 "sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile", " in care legea stipuleaza clar ca trebuie platite de catre toti proprietarii, indiferent de folosirea sau nu a proprietatilor lor ".
Cu tot respectul, conform legii, sunteti bun de plata.
PS. am totusi o nelamurire : timp de doi ani in care nu ati folosit agentul termic, nu ati platit luna de luna sau niciodata factura, nu v-ti sesizat, nu ati cerut explicatii administratorului ?
Hotararea Adunarii Generale este lege daca nu-i ilegala.

Lege nr. 325 din 14/07/2006
serviciului public de alimentare cu energie termica
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 651 din 27/07/2006

Art. 29. - (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament
termic comun, sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri si
stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobata în adunarea generala a asociatiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.
(2) Repartitoarele de costuri fac parte integranta din instalatiile de utilizare aferente
proprietatii.
(3) Montarea, întretinerea si exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termica,
atât pentru încalzire, cât si pentru apa calda de consum, se efectueaza numai de catre persoane juridice autorizate de A.N.R.S.C.
Bucuresti, 14 iulie 2006.
Nr. 325.

Hotărâre nr. 933 din 10 iunie 2004 privind contorizarea consumatorilor
racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicată, şi al art.14 alin. (1) lit. b) din Legea serviciilor publice de gospodărie comunală nr. 326/2001, cu modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - (1) Furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum, produsă şi distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate de alimentare cu energie termică, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoarele de energie termică.
(2) Măsurarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum la nivel de branşament de imobil sau de scară şi repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, în vederea facturării, sunt obligatorii.

in plus renuntarea la contorizare este impotriva directivelor UE care sunt peste orice lege nationala

Dati-i in judecata si luati-le banii si penalitati!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2014
liviu_cernat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)
Repartizare caldura timpuriu timpuriu Se apropie iarna si din nou aceasi intrebare cum este corect ptr repartizarea calduri repartizare pe suprafata radianta sau repartizare pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari- modul de repartizare a consumurilor de energie termica roxana moldovan roxana moldovan Din toate normele si ordinele existente nu apare o fumulra de calcul al cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica aferente apartamentelor detinute ... (vezi toată discuția)