avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coplata in sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coplata in sanatate

Buna ziua!
Dupa cunostintele mele, conform legislatiei actuate, furnizorii de servicii medicale paraclinice ( Rtg.,CT, RMN, mamografie) aflati in relatii contractuale cu casele de sanatate nu pot solicita coplata de la bolnavul care se prezinta cu bilet de trimitere. Totusi unii cer coplata. X-(Bolnavul semneaza o declaratie de acord si primeste bon sau la solicitare factura fiscala. :OEste corect sa se perceapa coplata?
Va multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:52, 17 Mai 2014
Potrivit art. 74 din Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 117/2013 şi publicat în Monitorul Oficial nr. 166/2013, spitalele încasează de la asigurați suma corespunzătoare coplății pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă:
- în secțiile/compartimentele cu paturi din unitățile sanitare cu paturi aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate;
- prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ.

Excepție de la reglementările de mai sus fac:
- serviciile medicale spitalicești acordate în secțiile/compartimentele de îngrijiri paliative;
- serviciile medicale spitalicești pentru internările obligatorii pentru bolnavii psihici prevăzuți la art. 105, 113 și 114 din Codul penal și cele dispuse prin ordonanța procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale;
- serviciile medicale spitalicești de lungă durată — ani;
- serviciile medicale spitalicești pentru care criteriul de internare este urgența.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As dori sa stiu cum trebuie sa procedeze o persoana care nu are asigurare de sanatate (locuieste la tara si nu are nici un fel de ... (vezi toată discuția)
Ce avantaje am daca devin coasigurat? 22alex 22alex Ce avantaje am daca devin coasigurat al sotului meu? (eu nu lucrez) (vezi toată discuția)
Concedii medicale valentina33 valentina33 Am fost inscrisa incepand cu 30sept 2010 la un medic de familie din bv ,iar de la 1 decembrie 2010 m-am mutat la alt medic de familie din campina ptr ca m-am ... (vezi toată discuția)