avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia Muncii - munca la negru
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia Muncii - munca la negru

Ce sanctiuni poate primi o firma atunci cand angajeaza o persoana la negru ?
Ce se intampla cu o firma atunci cand nu pune angajatul sa semneze normele de protectie a muncii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 17 Mai 2014
Corectez a doua intrebare : Ce i se poate intampla unei firme atunci cand nu pune angajatul sa semneze normele de protectie a muncii?
codrut_777 a scris:

Ce sanctiuni poate primi o firma atunci cand angajeaza o persoana la negru ?
...


Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Multumesc frumos pentru raspuns!
codrut_777 a scris:

... Ce i se poate intampla unei firme atunci cand nu pune angajatul sa semneze normele de protectie a muncii?



Dupa ce s-a efectuat instruirea, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea. Astfel, procedura este indeplinita si legea este respectata prin semnarea fisei de instruire de fiecare lucrator instruit.

Conform art. 39 alin (4) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, nerespectarea dispozitiilor privind instruirea lucratorilor din punct de vedere a securitatii si sanatatii in munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nesemnare fisa ssm conducatorului locului de munca apetra apetra In prima zi de munca lucratorul desemnat mi-a facut atat instruirea introductiva cat si cea la locul de munca. Si mi-a adus fisele SSM/PSI sa le semnez. Peste ... (vezi toată discuția)
Itm -ssm si psi rev3enge rev3enge Buna seara, Ajutati-ma va rog cu un raspuns privond urmatoarea intrebare: astazi a venit ITM in control si nu am avut fisele ssm si psi completate la zi, ... (vezi toată discuția)
Nu vrea sa participe la instructajul introductiv-general ralucapavelescu ralucapavelescu Buna ziua, Ma confront cu urmatoarea problema: Angajat nou. In prima zi a venit pentru instruire, dar dansul s-a plictisit si a spus ca trebuie sa plece. Nu ... (vezi toată discuția)