avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Secretul din sticla de coca-cola
Discuție deschisă în Cultură generală

Secretul din sticla de coca-cola

Iubitorii de coca-cola trebuie sa citeasca neaparat ce scrie in articolul de mai jos.
[ link extern ]
Iata ce scrie in fisa toxicologica a acidului fosforic (unul din componente), citez: ".... Sub actiunea caldurii, incepand de la 160 de grade C, acidul fosforic pierde apa si se transforma in acizi polifosforici. La peste 200 grade C, acizii polifosforici formati sunt foarte agresivi: toate materialele, inclusiv cele refractare, majoritatea emailurilor sunt repede atacate. Acidul fosforic se pastreaza in vase de sticla sau in recipiente captusite cu la interior cu cauciuc. Concentratia maxim admisa este de 1,5 mg/ mc aer, iar concentratia medie este de 0,5 mg/ mc aer. In conditii normale (!?), din cauza tensiunii de vapori scazute, riscul de iritare a cailor respiratorii este minim. Acut, acidul fosforic exercita o actiune inflamatorie asupra pielii. Cronic, nu au fost semnalate cazuri de intoxicatie. Recomandari medicale: nu vor fi admise sa lucreze cu acid fosforic persoanele cu dermite eczemice......"
Cateva utilizari in gospodarie ale vestitei coca-cola le gasiti aici: [ link extern ] /
Mai sunteti interesati de sticla de coca-cola ?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 10:16, 24 Mai 2014
~ Conținut șters la cerere ~
domnu' popa, de câte ori ați băut coca cola caldă la... 200 celsiuși?
gicu13 nu inteleg ce doriti sa spuneti.
Am scris eu undeva ca am baut coca-cola calda ? Am scris doar ce spune o fisa toxicologica pe care o gasiti pe internet daca sunteti curios.
@gigipopa
Intrebarea lui gicu13 nu e lipsita de sens. Nu inteleg nici eu ce legatura este intre acidul fosforic din Cola rece si acizii polifosforici care ziceti ca rezulta dupa incalzirea acestuia de la 160 grade Celsius in sus :-/

Primul link pe care l-ati pus e de pe site-ul oficial Coca Cola si pare mai degraba reclama decat avertisment adresat celor care consuma aceasta bautura. Am citit ce scrie si mai ca imi vine sa ma las de lapte:
Acidul fosforic conţine fosfor, un mineral întâlnit într-o gamă largă de alimente. O porţie de 250 ml de Coca‑Cola asigură 43 mg de fosfor. Aceeaşi cantitate de lapte conţine 208 mg de fosfor, 140 g de pui preparat conţine aproximativ 230 mg de fosfor, iar o cantitate de 150 g de orez preparat conţine 90 mg de fosfor.


Eu nu sunt chimist dar netul zice ca dupa aducerea acidului fosforic la temperaturi >160 grade Celsius rezulta acid pirofosforic, nu polifosforic.
Asta insa nu are importanta pentru noi ca si consumatori: doar bauta pe Venus, planeta incinsa, Coca Cola ar putea sa dauneze sanatatii asa cum spune fisa aia. Pe de alta parte n-ar fi rau sa avem grija ce postam in Cultura generala, topicurile de aici ar trebui sa aduca un plus de valoare forumului.
:bow:
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Ares-3, moderator
Este vorba de acid pirofosforic. Corecta observatia.
Concentratiile maxim admise sunt de bagat in seama, valorile fiind usor de atins pentru un consum repetat si in cantitati apreciabile, corelat cu aciditatea puternica a produsului.
Citind pe site, veti vedea si capitolul "arome naturale" unde scrie secret !?
Temperatura are legatura cu trimiterea la a 2-a adresa, unde se poate observa la ce este folosita coca-cola in gospodarie.

Alte discuții în legătură

Buna ziua unde pot gasi lista cu substantele toxice interzise ... panseluta1234 panseluta1234 Buna Ziua unde pot gasi lista cu SUBSTANTELE TOXICE interzise (nu lista cu substantele chimice periculoase)? si aicea fac referire la Art. 359 Noul Cod Penal ... (vezi toată discuția)
Ciocolata ambalata topita la soare trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Ciocolata ambalata topita la soare sau la caldura (de exemplu in auto), care ulterior este bagata la frigider pentru a putea fi deschis ambalajul, ... (vezi toată discuția)
Celebrul ordin 50 din 1990 blajdominica blajdominica :hammeSalutare! Cine ma ajuta si pe mine cu \"celebrul ordin 50 din 1990\". Ce spune ? #-oAm cautat peste tot , dar nu reusesc sa aflu ce contine. X-( Am ... (vezi toată discuția)