avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Buna ziua,

Va rog sa-mi confirmati daca sunt informata corect cu un rasp la urm intrebari:

1. Trebuie sa imi intocmesc dosarul pt indemnizatia de crestere a copilului si doresc sa optez pt perioada de 2 ani. In aceasta situatie se primeste stimulentul de insertie in valoare de 500 de lei, dar doar daca ma intorc dupa ce implineste copilul 1 an? Pot sa ma intorc si mai repede dar nu primesc acest stimulent decat pt perioada dintre 1 an si 2 ani

2. Daca am optat pt 2 ani si revin dupa 1 an, angajatorul nu are dreptul sa ma disponibilizeze decat dupa implinirea celor 2 ani + 6 luni? In ce conditii totusi angajatorul poate sa ma disponibilizeze?

3.Care este modul corect de calcul al indemnizatiei pt cresterea copilului? Daca media venitului net pe ultimeme 12 luni este 1400 lei, se aplica 85%? adica indemnizatia o sa fie de 1190lei?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:10, 13 Ianuarie 2015
1. - Beneficiati de stimulentul de insertie de 500 lei lunar daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
- Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an beneficiati de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
- In ambele cazuri primiti stimulentul de insertie pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.


2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


3. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) dar:
- nu poate fi mai ca de 600 lei lunar si nici mai mare de 3.400 lei lunar daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an;
- nu poate fi mai ca de 600 lei lunar si nici mai mare de 1.200 lei lunar daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani.

4. In veniturile din cele 12 luni intra veniturile din salarii, din indemnizatiile pentru concedii medicale si pentru concediul de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Posibilitati de intrerupere si de reluare a ccc draghicimarianjan draghicimarianjan lucrez in invatamint ca suplinitor cu contract pe 1 an ,daca intru in crestere copil si aleg sa ma intorc la munca dupa 6 luni iar in urmatorul an scolar nu ... (vezi toată discuția)