avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere tata, dupa nasterea primului copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere tata, dupa nasterea primului copil

Buna ziua,
la firma unde lucrez sotia sefului de logistica este insarcinata si acesta imi solicita o luna libera platita, dupa ce va naste sotia, "zile libere platite pentru acomodare".
exista asa ceva? este obligatoriu ca si el sa intre in CCC o luna de zile? Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Anamaria1313 , utilizator 09:45, 21 Mai 2014
Concediul paternal este una, iar CCC este altceva.

Concediu paternal se acorda in baza Legii nr.210/1999 , iar CCC in baza OUG 111/2010.

La care din aceste doua concedii va referiti?
ma refer la ambele, din ce stiu eu, tatal are dreptul la 5 zile libere la nasterea copilului, conf. Contractului Colectiv la nivel de unitate si daca are cursul de puericultura de inca 10 zile. e corect? as vrea sa stiu daca este obligatoriu ca tatal sa intre in CCC o luna,
va multumesc
Anamaria1313 a scris:

as vrea sa stiu daca este obligatoriu ca tatal sa intre in CCC o luna,


Da, este oarecum obligatoriu ca tatal sa intre si el in ccc de o luna (in cazul in care mama este beneficiar principal de CCC de 1 an sau 2 ani, tatal trebuie sa ia si el CCC de minim o luna in acel interval de timp) Daca tatal nu va lua concediu de o luna, atunci CCC al mamei se va reduce cu o luna.

Mare atentie insa: CCC nu este compus din zile libere platite de angajator, ci este exact acel concediu de crestere si ingrijire copil pana la doi ani care presupune suspendarea contractului de munca si primirea unei indemnizatii de la stat, prin agentia de prestatii sociale. Ca sa isi ia acest CCC, tatal isi va face un dosar, intocmai ca mama.

Acest CCC de o luna pentru tata este diferit de concediul paternal de 5+10 zile platit de angajator. Adica este in plus fata de acela, n-au nici o legatura.

Cat priveste intrebarea dvs. din primul mesaj: nu exista concediu de acomodare compus din zilel libere platite de angajator.
Acum e clar, va multumesc frumos pentru atentia acordata,
o zi frumoasa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Lumysss Lumysss Buna ziua, am si eu cateva intrebari legate de acest subiect si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un baietel care inplineste 2 ani pe 03.11.2016 si am ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata loriel loriel Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie mai delicata in legatura cu un angajat proaspat casatorit care doreste sa isi ia 1 an CCC. Va expun mai jos, punctual, ... (vezi toată discuția)
Legea 210/1999, concediu paternal Florin0684 Florin0684 Buna ziua, Conform legii 210/1999 tatal copilului are dreptul la 5 zile de concediu platite, plus un bonus de 10 zile daca fac dovada absolvirii unui curs de ... (vezi toată discuția)