avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperari taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperari taxa auto


BUNA ZIUA as dori si eu un raspuns sau daca pot continua cu recuperarea la CEDO .In anul2012 am cumparat o masina din germania unde am platit taxa auto care mi-au cerut-o.Imediat am platit o avocata care sa judecat si mi-au castigat banii inapoi dupa aproape 2 ani adica fiind vorba de 1 februarie 2014.Cand m-am dus sa ridic banii de la finante mi sa spus ca a iesit o noua lege incepand cu data de 1 martie2014(nu sunt sigur de data) si nu-mi pot da banii si au toate dosarele blocate deoarece nu stiu la cine sa dea banii.Deci conform castigarii dosarului pe 1 februarie 2014 nu am nici o treaba cu noua lege.Deja suntem la sfarsitul lunii mai si nu i-am recuperat cu toate ca am castigat procesul.Ce pot sa fac mai departe stiindu-se ca legea care este pentru aceste taxe sunt hotii la drumul mare VA MULTUMESC viorel
Cel mai recent răspuns: vyorelbossu , utilizator 11:00, 27 Mai 2014
D-na avocat a castigat in instanta deoarece TAXA AUTO este considerata ILEGALA :
Taxa auto din 2012, declarata ilegala de Curtea de Justitie a UE.
Taxa auto instituita in anul 2012 a fost declarata ilegala de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, printr-o ordonanta data la inceputul lunii februarie. Mai exact, CJUE a stabilit ca taxa de poluare contravine reglementarilor europene, iar contribuabilii romani nu pot plati o taxa pentru o masina achizitionata din Uniunea Europeana, intrucat tara noastra este deja stat membru.

Normal ar fi sa primiti banii pentru TAXA AUTO, mai ales ca ati castigat procesul si aveti hotarare in aceasta privinta. Banii platiti pe taxa se vor inapoia in 5 rate, deci in decursul a 5 ani de zile, cate 20% in fiecare an, incepand cu anul 2014 pana in 2019.
Guvernul României a anunţat modalitatea de restituire a taxei auto în cazul contestării acesteia la tribunal, anunţă Mediafax. În baza Ordonanţei de Urgenţă emise de Guvern, cei care contestă în instanţă taxa auto 2012, declarată neconformă cu Articolul 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, îşi vor primi banii înapoi în cinci ani calendaristici, prin plata a 20% din cuantumul total pe an, cu tot cu dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi reglarea sumei la nivelul inflaţiei. În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
Restituirea taxei auto este posibilă doar pentru situaţiile în care taxa plătită era neconformă cu normele Uniunii Europene, anume până în 15 martie 2013. Cei care au plătit timbrul de mediu după acel moment nu îşi pot primi banii înapoi în baza acestei decizii, deoarece respectiva taxă respectă regulile Uniunii Europene, nemaifiind discriminatorie faţă de o categorie de automobile, cum era formula precedentă. Totodată, noua taxă nu schimbă în niciun fel modalitatea de plată a timbrului de mediu actual, acesta fiind în continuare în vigoare şi plătibil pentru fiecare automobil care nu a fost achitată taxa auto/timbrul de mediu, aplicabil la prima transcriere a titlului de proprietate după data de 15 martie 2013.
În cazul cetăţenilor care vor avea o decizie juridică favorabilă recuperării taxei auto de la stat, cu plăţile începând din anul curent, aceştia îşi vor recupera banii integral abia în 2019, indiferent de cuantumul taxei. În momentul în care va începe procedura de recuperare a taxei auto şi cetăţeanul va primi prima tranşă, vehiculul său va fi încadrat în categoria celor care trebuie să achite timbrul de mediu, ceea ce ar putea deveni un impediment la revânzare, noul client al acestuia fiind cel care va trebui să achite respectiva taxă.

Eu zic ca ar trebui sa vorbiti cu d-na avocat pentru a notifica Ministerul Finantelor pentru aprobarea rambursarii TAXEI AUTO, eventual demersuri catre EXECUTOR oficiale.
In cazul in care raspunsul la NOTIFICARE este negativ si demersurile cu executarea sentintei castigate, atunci va trebui ca d-na avocat sa continue demersurile legale in instanta pentru obligarea Finantelor Publice sa respecte hotararea, precum si cererea de penalitati compensatorii pentru prejudiciile pe care vi le cauzeaza.
Pe de alta parte va atentionez ca daca recuperati TAXA AUTO, va trebui sa platiti TAXA de MEDIU, cea care inlocuieste TAXA AUTO (de poluare), eventual, daca ati platit mai mult pentru TAXA AUTO fata de TAXA TIMBRU de MEDIU care trebuie platita, se poate primi diferenta inapoi.
HG nr. 88/2013 - aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 9/2013 - timbrul de mediu pentru autovehicule :
Hotararea Guvernului nr. 88/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 137, din 14 martie 2013.

Astfel, timbrul de mediu este înlocuitorul taxei auto 2012 şi îşi propune să elimine criteriile discriminatorii ale formulelor anterioare. Acesta se aplică atât vehiculelor înmatriculate în România, cât şi vehiculelor importate din alte state care vor fi înmatriculate în România. Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată şi doar pentru vehiculele care nu sunt scutite de la plata acestuia. Mai precis, vehiculele pentru care s-a plătit taxa de poluare/taxa auto/taxa de primă înmatriculare/taxa de mediu, cu condiţia ca aceasta să nu fi fost recuperată. Pentru a fi sigur că un autovehicul nu are taxa de poluare recuperată şi pentru a finaliza procedura de transcriere a acestuia, vânzătorul trebuie să-i furnizeze clientului un certificat de la administraţia financiară de care aparţine acesta.

Pentru a putea plăti timbrul de mediu 2013, un cetăţean trebuie să obţină de la ANAF o decizie de plată a timbrului de mediu, care poate fi obţinută doar cu cartea de indentitate şi actele complete ale vehiculului. În cazul în care vehiculul nu are o carte de identitate, posesorul său trebuie să obţină una de la RAR.

Calculator timbru de mediu : [ link extern ]

Pentru calcul taxă timbru mediu se intră la adresa de mai sus !
Trebuie să completezi :
1) Capacitatea cilindrică ;
2) Norma de poluare ;
3) Vechimea autovehiculului ;
4) Tipul combustibilului (Emisia de dioxid de carbon - grame CO2/km) ;
5) Tip autovehicul ;
6) Apeşi pe butonul "Calculează taxă" pentru aflarea sumei.
*Valoarea în lei a taxei se determinã pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrãtoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
de ce ?in 5 ani daca eu am castigat procesul inainte de a intra in vigoare noua lege .EU am castigat procesul in data de 31 ianuarie 2014 si noua lege cu cei 5 ani este dupa 1 martie 2014 din cate stiu eu ..VA MULTUMESC
de ce ?in 5 ani daca eu am castigat procesul inainte de a intra in vigoare noua lege .EU am castigat procesul in data de 31 ianuarie 2014 si noua lege cu cei 5 ani este dupa 1 martie 2014 din cate stiu eu ..VA MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea taxa auto 2012 Mario70 Mario70 Pentru a-mi putea recupera taxa auto platita pe data de 20 ianuarie 2012,am recurs la a da in judecata statul.Eu am platit in perioada respectiva taxa auto cu ... (vezi toată discuția)
Taxa auto 2008 bogdan1485 bogdan1485 Buna seara. Am platit taxa auto pentru un autoturism achizitionat din Germania in data de 12.02,2008. Se mai poate recupera aceasta taxa? (vezi toată discuția)
Taxa auto 2010. primim toti banii sau doar in rate? adicxu adicxu Buna ziua.Am platit taxa in 2009 si 2010.Am dat in judecata in 2012 ,si abia in 5 noiembrie 2013 am primit de la Curtea de apel.Ulterior a mai trebui sa merg ... (vezi toată discuția)