avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amenintare cu proces pentru o falsa creanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Amenintare cu proces pentru o falsa creanta

buna ziua,
acum 2 ani am realizat o extindere la reteaua de gaz pentru a ma putea ulterior bransa. bineinteles ca am facut aceasta lucrare cu firma autorizata din zona mea, incheind cu aceasta un contract care prevedea achitarea lucrarii in 2 transe. toate bune si frumoase, s-a realizat lucrarea, s-a achitat si ulterior la ~3 luni s-a realizat si bransamentul casei, cu aceeasi firma, s-a dat drumul la gaz, toate facturile pana in momentul de fata fiind achitate. acum, dupa 2 ani, primesc acasa o somatie de plata pentru neplata uneia din cele 2 transe initiale in valoare de 1500 ron. ma ameninta ca ma dau in judecata daca nu platesc in 15 zile. bineinteles ca dupa atata timp nici nu gasesc toate chitantele pentru a demonstra achitarea banilor.
as dori sa stiu daca e normal/corect sa ceara asa ceva, avand in vedere ca 2 ani de zile nu am primit nici o instiintare ca as avea la ei vreo datorie , cu toate ca le platesc lunar factura de gaz, si am executat ulterior si alta lucrare tot cu ei; iar in cazul in care sunt dat in judecata, am vreo sansa sa castig, neavand chitantele doveditoare?
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 12:30, 26 Mai 2014
am inteles. o ultima lamurire as vrea referitor la prescriptia acestei datorii. acea suma ar fi trebuit achitata in iulie 2012. s-ar prescrie in iulie 2015? chiar daca pana atunci voi fi dat in judecata, dar nu se va finaliza procesul cu o hotarire definitiva?
Nu se va prescrie dacă se va începe procesul în termenul de prescripție. Acum să nu fie cu supărare, însă majoritatea întrebărilor dumneavoastră se referă ori la prescripție ori la executare, sigur ați plătit daroria ?
foarte sigur am platit datoria, doar ca asa cum am zis nu am sau nu am primit acea chitanta.
in general, doresc sa stiu toate variantele posibile, legate de un subiect (indiferent de natura lui), de asta incerc sa ma lamuresc cat mai bine daca are sens sa ma bag intr-un proces si care ar fi variantele posibile in cel mai rau caz. suma in discutie e 1500 ron, care pentru mine nu e mica si sa o dau de 2 ori nu prea imi pica bine. dar sunt constient ca greseala e de partea mea intr-un fel sau altul.
totusi, faptul ca nu am fost anuntat nimic timp de 2 ani, nu ridica nici un semn de intrebare in caz ca se ajunge la proces? daca as fi fost anuntat ca am o datorie, la cateva zile, saptamani sau 1 luna de la terminarea lucrarii, ca am de achitat restul de suma, s-ar fi putut lamuri imediat, erau lucrurile proaspete, mi-as fi amintit ca i-am dat banii lui x si nu am primit chitanta sau eu stiu ce naiba s-a intimplat. asa, au asteptat 2 ani sa-mi zica ca nu le-am dat toti banii.
ca o paranteza, greu o sa gasiti o persoana mai corecta ca mine in privinta datoriilor, de orice fel.
deci, chiar daca vi se par suspecte intrebarile mele, sunt doar in scop pur informativ, pentru a lua sper cea mai buna decizie legata de acest subiect.
multumesc.
Pe scurt, stati cam rau daca nu gasiti acea chitanta.
Daca nu veti da bani in urma procesului care va urma, si in care daca nu veti putea dovedi ca ati platit, veti pierde, si veti fi executat silit. In cazul neplatii.

Si da, asupra casei in care locuiti. Vad ca asta doriti sa stiti.
Nu va mai insir procedura.

Si sa stiti ca nu are nici o relevanta daca vi s-a adus la cunostiinta dupa 2 ani, faptul ca datorati ceva acelei firme.

Ideea este ca ei vor proba acest lucru cu un contract, si dvs. ar trebui sa va aparati cu chitanta de plata. Cu toate ca, daca aveti si contractul, vedeti ce prevederi are in privinta platii si receptiei lucrarii.

Acum, noi facem simple speculatii, fiindca nu stim ce anume se mentioneaza acolo in privinta momentului platii si modalitatea ei.
jjy a scris:

am inteles. o ultima lamurire as vrea referitor la prescriptia acestei datorii. acea suma ar fi trebuit achitata in iulie 2012. s-ar prescrie in iulie 2015? chiar daca pana atunci voi fi dat in judecata, dar nu se va finaliza procesul cu o hotarire definitiva?

In cazul acela se suspenda sau, se intrerupe, si incepe sa curga un alt termen.
Pe scurt, nu scapati in veci de datorie.

Altceva mai doriti sa stiti ?

Alte discuții în legătură

Se pot compensa datoriile la intretinere ale unui vecin de bloc printr-un contract de prestari servicii? clau_dia2001 clau_dia2001 buna ziua, am un vecin cu o datorie maricica la intretinere. in comitetul asociatiei am decis ca acesta sa presteze servicii in favoarea asociatiei (sa ... (vezi toată discuția)
Suspiciune de executare fără contract a coloanelor de gaze și de apă. ce instituție poate verifica legalitatea lucrărilor în contabilitatea firmei executante? Faulkner Faulkner Buna ziua ! Va relatez urmatoarea situatie : -Acum 2 ani s-a executat pe scara blocului instalatia de gaze. -Acum 6 luni s-a executat si contorizarea apa ... (vezi toată discuția)
Fost angajat la o firma in insolventa VoineaM VoineaM Buna ziua, Am si eu o situatie neplacuta cu fostul angajator. In momentul in care ne-am dat demisia (eu si colegele mele) angajatorul era dator la noi cu ... (vezi toată discuția)