avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirias care refuza sa plece
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirias care refuza sa plece

Buna ziua, imi cer scuze ca o sa va plictisesc cu povestea mea (e umpic mai lunga).
Parintii mei au inchiriat cuiva un apartament. Apartamentul e inchiriat de aprox. 1 an dar doar in ultimele luni au facut contract la finante (parintii mei au vrut dar chiriasul tot taragana "ca ce rost are, ca statu ii hot, ca nu azi maine, etc". In urma cu ~2 luni au facut contractul. De atunci lucrurile s-au inrautatit. Chria nu mai e platita din luna februarie, cheltuielile cam la fel (astea si le-a platit zilele trecute ca i le inchidea). Ieri au fost parintii mei la el cu preaviz de 30 de zile (conform contractului) pe care chiriasul a refuzat sa il semneze. Astazi tatal meu il va trimite prin posta ca recomandata cu confirmare de primire (care iarasi garantez ca nu va fi semnata), in weekend vor merge iarasi cu martori sa semneze (le-am zis sa isi ia si o camera foto sa faca poze apartamentului in ce stare e acum in caz ca chiriasul ca razbunare il va deteriora). In cazul in care chiriasul refuza sa semneze si implicit sa plece ce e de facut? Din cate stiu eu se poate doar prin instata chiar daca contractul a expirat (caz in care dureaza luni/ani). Eu le-am recomandat parintilor mei in felul urmator:
1) Mergeti la apa, gaz, curent, cereti ca proprietari sa inchida totul (de acum nu de cand ii expira contractul, justificati ca e de rea credinta, nu a platit chirie si cheltuieli de luni) (in cel mai rau caz din 30 iunie de cand ii expira contractul), lasati-l sa stea ca in evul mediu la lumanare.
2) Parintii mei sunt mai "speriosi" din fire i-au insuflat involuntar chiriasului ideea cum ca se tem ca dracu de judecata iar el profita la maxim de treaba asta [editat - lipsit de importanta pentru speta].
Le-am zis in felul urmator: Platiti un avocat sa il instinteze oficial (eventual sa ii duca el preavizul de 30 zile), atunci ar vedea ca lucrurile nu sunt chiar cum crede el.


Imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie. Va multumesc pt raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: CountPorcula1987 , utilizator 21:51, 27 Iunie 2014
A intervenit o chestie noua. Chiriasul refuza sa semneze preavizul de 30 de zile. Le-a ras in nas parintilor mei, nu a semnat notificarea trimisa prin posta, parintii mei au pastrat chitanta de trimitere dar plicul s-a intors nedesfacut. Ce e de facut?... o sa ma duc dupa cele 30 de zile si efectiv o sa ii schimb iala de pe usa,... Las sa isi bata capu' 99% nu are bani de avocat,... Are facturi neplatite de 3 luni, masina i-a luat-o iarasi firma de leasing inapoi,... Asta nu are bani sa ma dea in judecata,...

[Atentie la limbaj]
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
Admin, administrator
Contractul se poate rezilia unilateral, este specificat asta pe el? Daca da, reziliaza-l la circa financiara. Avand in vedere ca noile contracte sunt cu titlu executoriu de predarea bunului va duceti direct la executor cu el, nu mai e nevoie de avocat. Daca nu, te duci in fiecare seara si scoti de la panou propria siguranta de curent. N-o sa reziste prea mult.
Da se poate rezilia unilateral dar cu un preaviz pe care a refuzat sa il semneze. Datorita legilor din Romania poate fi dat afara doar de executor judecatoresc chiar daca contractul i-a expirat (ii expira de la 1 iulie) altfel te da el in judecata. Parintii mei ii vor inchide din data de 01.07.2014 utilitatile (apa, si curent, cu gazul in afara sa isi dea foc nu poate face prea multe pagube decat sa isi dea foc, sau sa arunce blocul in aer si tot el va raspunde pt asta) parinitii mei au depus deja la judecatorie actele pentru evacuarea de urgenta. Ce mi-e frica e ca va rupe sigilele (sau va remonta firele in bornele contorului si se va rebransa la apa), dupa care va lasa 24/7 apa calda pornita, va monta pe curent cativa consumatori mari si va face o factura de cateva zeci de mii de ron,....caz in care legal ce pot sa ii fac in afara sa ii dau in cap?

[Atentie la limbaj]
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Admin, administrator
Pai de ce mai solicitati si evacuarea in instanta in conditiile in care ati inregistrat contractul de inchirirer la finate si mai si expira pe 30.06.2014??
Pe 1.07.2014 va prezentati cu contractul la un executor judecatoresc si il puneti in executare...

Expirarea termenului Art. 1.809
(1) Contractul de locatiune inceteaza de drept la expirarea termenului convenit de parti sau, dupa caz, prevazut de lege, fara a fi necesara o instiintare prealabila.
(2) In privinta obligatiei de restituire a bunului dat in locatiune, contractul incheiat pe durata determinata si constatat prin inscris autentic constituie, in conditiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator si contractului incheiat pe perioada determinata prin inscris sub semnatura privata si inregistrat la organul fiscal competent.
Astazi a vorbit maica-mea cu un avocat + cu o prietena secretara la judecatorie si cu un executor judecatoresc, toti i-au spus ca fara ordin judecatoresc cu ordonanta de urgenta (i-au insirat un sir de termeni pe care nu ii mai retin sa ii redau) nu poate sa il dea afara,... eu nu stiu ce legi avem in Romania. Secretara i-a aratat un dosar asemanator care s-a rezolvat intr-o luna si i-a spus ca tot cam asa va dura.

Vestea buna e ca astazi cand au mers la el era cu lucrurile impachetate scapa ai mei de el,....
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
CountPorcula1987, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)
Evacuare fortata a unor chiriasi, dupa expirarea contractului de inchiriere allyjana allyjana Bună ziua. Am nevoie urgenta de consiliere. Persoană în varstă, proprietar al unui apartament în alt oraş decat cel de domiciliu. Vă rog mult , care ... (vezi toată discuția)