avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie Proprietari platitoare de TVA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie Proprietari platitoare de TVA

Buna ziua,

Asociatia de proprietari are TVA...
Pana acum, toate facturile care erau emise catre asociatie aveau TVA (Enel,Rebu,Apa Nova...),automat noi facturam catre locatari cu tva intretinerea lunara,incidenta in privinta TVA-ului era zero.

Avem un nou contract cu o firma de prestari servicii...,societate fara TVA.
Eu catre locatari sunt obligata sa facturez cu tva.

chelt = venitul facturat, dar cum procedez cu diferenta de tva?
Trebuie platit catre stat? .....

va rog mult sa ma luminati...
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2014
ContSters322126, utilizator
Daca asociatia este formata din proprietari de apartamente de locuit, de regula nu se emit facturi care fiecare proprietar, ci se repartizeaza cheltuielile pe lista de plata afisata lunar.
Sa spunem ca intr-o luna, de exemplu, factura de la un prestator de servicii, neplatitor de TVA era de 400 lei (suma fara TVA dar suma totala pentru ca nu aplica furnizorul TVA). Administratorul nelamurit aplica TVA acestei sume si repartizeaza pe lista de plata 496 lei. Proprietarii vin la asociatie si platesc aceasta suma. Asociatia plateste 400 lei prestatorului conform facturii si ramane cu 96 lei in gestiunea sa. Acesti 96 de lei poate sa-i inregistreze la alte venituri, fond special, diferente...
Atunci cand repartizeaza fondul de penalizari, fondul de chirii, fonduri din exploatarea proprietatii comune..., poate sa cuprinda si acestesti 96 de lei, sa-i repartizeze in fondul de reparatii si terminat cu toata tevatura.
Dar poate sa si considere ca acesti bani s-au incasat in plus de la proprietari asa cum au fost repartizati pe lista de plata fiecaruia in parte si-i poate contabiliza ca plata in avans daca i-a incasat.
Depinde cat vrea sa se complice ori cat se pricepe fiecare in aceasta contabilitate elementara.
Lucrurile nu sunt asa simple precum par. TVA este o taxa cuvenita exclusiv statului. Odata colectata, ea trebuie declarata in D 300, D 394, D 392 si platita in termenul legal (culmea! asociatia era si platitoare de TVA la incasare ).
Nu poti emite o factura, colecta TVA si apoi sa-l pastrezi pt sine ca venit. Exclus!

Este evident ca in acest caz au fost facute erori in lant, incepand cu cei care s-au ocupat de infiintarea asociatiei, administratorul (mai degraba contabil) paralel cu specificul asociatiilor de proprietari sau al organizatiilor non profit in general. Apoi, cenzorul, inexistent sau din aceeasi "lume" cu administratorul, si nu in cele din urma (dar, aici nici nu ma mira) ANAF-ul care nu doar ca a inregistrat ca platitor de TVA o asociatie de proprietari dar a mai si inregistrat-o ca platitor de TVA la incasare, ulterior!!!

In cazul de fata, trebuie vazut ce raspuns are ANAF-ul. Pacat ca utilizatorul si-a sters contul. Cel mai probabil este ca, daca facturarea cu TVA catre proprietari, s-a facut inainte de a cere anularea codului de TVA, diferenta in plus dintre TVA colectata si TVA deductibila trebuia declarata si platita la stat in termenul stabilit.

In exemplul cu 400 + 96 lei TVA, daca asociatia inca era platitoare de TVA la incasare in momentul facturarii, acei 96 de lei trebuie declarati si achitati la stat. Pur si simplu, cei 96 de lei nu se pot transforma in venituri, fond special, diferente sau plata in avans. Nu uitati ca asociatia respectiva are organizata contabilitatea in partida dubla, se lucreaza cu planul de conturi, intocmesc situatii financiare, nu este chiar o contabilitate elementara.

Abia in momentul in care vor trece de la contabilitatea in partida dubla la cea in partida simpla, si daca ANAF-ul va rambursa TVA (96 lei din exemplu), abia atunci se va putea pune in discutie ce vor putea face cu acei bani.

Adriantot a scris:
Daca asociatia este formata din proprietari de apartamente de locuit, de regula nu se emit facturi care fiecare proprietar, ci se repartizeaza cheltuielile pe lista de plata afisata lunar.....


Chiar daca asociatia era formata exclusiv din apartamente cu alta destinatie, regula era acceasi, una singura: cheltuieli repartizate pe Lista de plata, NU Factura!!!
andrei_k a scris:
Chiar daca asociatia era formata exclusiv din apartamente cu alta destinatie, regula era acceasi, una singura: cheltuieli repartizate pe Lista de plata, NU Factura!!!

Sa ne lamurim un pic.
Omul nostru spune in primul mesaj foarte clar ca asociatia a emis facturi catre membrii asociatiei
noi facturam catre locatari cu tva intretinerea lunara

Ori asocitiile de proprietari intocmesc liste de plata, asa cum spuneti, dar emit si facturi celor care solicita. De regula persoanele juridice solicita facturi si mai rar persoanele fizice.
Apoi depinde ce inseamna pentru cel ce a spus ca factureaza: adica doar afiseaza pe lista de plata ori chiar emite factura fiscala cu TVA!?
Spun asta pentru ca toate asociatiile de proprietari repartizeaza pe list de plata sumele de pe facturile emise de furnizori si implicit acestea contin TVA iar exprimarea ca "factureaza catre locatari cu tva intretinerea lunara" nu inseamna ca afiseaza TVA-ul separat, calculat 24% peste cheltuieli samd.
Si in acest caz (repartizare pe lista de plata a valorii facturii cu tot cu TVA, asa cum a fost emisa de furnizor) nu inseamna ca asocitia a colectat TVA.
In cazul unei facturi de la un prestator neplatitor de TVA, suma finala pe acea factura nu contine TVA. Daca a repartizat pe lista de plata acea suma inseamna ca asociatia nu a colectat TVA nici in aceasta situatie.
Doar daca a primit o factura de la un prestator neplatitor de TVA si la repartizarea pe lista de plata in loc de 400 a repatizat 496 lei, numai atunci putem discuta daca a colectat TVA sau nu. Iar eu pot interpreta ca asociatia nu a colectat TVA, pentru ca asociatia nu a emis factura fiscala cu TVA ci a repartizat pe lista de plata o suma mai mare cu 96 de lei fata de factura.
Si cu alte ocazii, la o verificare a cenzorului, la o expertiza contabila... se poate constata ca din greseala, din neatentie, din nestiinta... administratorul a repartizat pe lista de plata o suma mai mare, de exemplu la apa, decat factura de apa pe luna respectiva. Ce face atunci?
Inregistreaza acea diferenta ca venit, fond special, diferenta favorabila... si o stinge cumva prin repartizare in fondul de reparatii ori prin alte metode. Nu a furat nimeni aceasta diferenta repartizata pe liste, nu suntem datori prestatorului, nu suntem datori statului... ci doar suntem datori proprietarilor si tot lor le restituim acele sume.
Si-aici ma opresc. Daca s-a inteles bine, daca nu ramanem la fel de prieteni!
Un sfarsit de saptamana placut!
De-nteles, s-a inteles, sa traiti! :bow: Dar.......nu pot sa si impartasesc opinia dvs, in special la emiterea "la cerere" sau nu, de facturi pentru cheltuielile comune lunare repartizate proprietarilor.

Adriantot a scris:
...Ori asocitiile de proprietari intocmesc liste de plata, asa cum spuneti, dar emit si facturi celor care solicita. De regula persoanele juridice solicita facturi si mai rar persoanele fizice. ...


Asociatiile de proprietari intocmesc NUMAI Liste de plata, NU emit facturi care sa cuprinda cota de contributie lunara, NICI MACAR celor care solicita. Se pot elibera alte inscrisuri gen: fluturasi sau se poate trimite lista de plata pe e-mail, etc., in NICIUN caz Factura. Este periculos sa induceti o asemenea idee, intrucat factura este un document contabil care se emite doar de catre persoanele IMPOZABILE.

Pentru a fi persoana IMPOZABILA trebuie sa indeplinesti o singura conditie: aceea de a desfasura o ACTIVITATE ECONOMICA. Operatia de determinare si repartizare pe proprietari a cheltuielilor comune lunare NU reprezinta o activitate economica. Drept pt care, asociatiile de proprietari au la indemana 1 singur document legal: Lista de plata, ce are valoare de obligatie de plata si care include atat termenul de plata cat si descrierea tuturor elementelor de plata. Daca s-ar fi putut emite paralel, chiar si "la cerere", legiuitorul ar fi prevazut acest lucru.

Ipotetic vorbind, emiterea paralel cu Lista de plata si a unor facturi catre cei care solicita, pune in dificultate contabilul asociatiei. Dpdv tehnic, inregistrarea obligatiei de plata se face pe baza documentului numit Lista de plata. Daca vin ulterior si emit si Factura, nu fac decat sa dublez obligatia de plata. Persoanele IMPOZABILE (nu e cazul asociatiilor de proprietari) care nu sunt obligate la emiterea facturilor, fiind suficienta, de ex., emiterea bonurilor fiscale, POT emite la cerere facturi. In contabilitate se inregistreaza bonul fiscal, apoi se storneaza acesta, pt ca in final sa se inregistreze DOAR factura.
Ce s-ar intampla in contabilitatea unei asociatii de proprietari, fie ca e in partida dubla sau simpla. La emiterea facturilor trebuie sa am grija de fiecare data sa stornez inregistrarea obligatiei de plata pe baza Listei de plata si sa inregistrez Factura. Doar nu va imaginati ca administratorii-contabili ce au la baza doar pregatirea din cursul de specialitate, sau in in anumite judete, nici macar acest curs, vor sti cum sa procedeze.

Ok!, daca emit musai facturi "la cerere" doar pt a le face pe plac unor contabili mai indaratnici ai persoanelor juridice, care nu pricep principiul de functionare a unei asociatii de proprietari....facturi pe care sa nu le inregistrez in contabilitate, iarasi nu este corect.

O mica observatie: termenul de "factura fiscala" a fost inlocuit cu termenul "factura", de ceva vreme, mai exact de vreo 7 ani!

In acelasi timp, asociatia de proprietari, atunci cand desfasoara activitati economice, devine persoana IMPOZABILA doar pt acele activitati si emite facturi conform contractelor incheiate, ex: inchirieri spatii comune, inchirieri fatada imobil, spatiu in lift sau in avizier etc., pt reclame si publicitate...s.a. Acestea sunt venituri care NU se regasesc in Lista de plata, intrucat aceasta cuprinde DOAR cheltuielile.

Revenind la subiect, nici eu si nici dvs. nu avem actele pe masa, nu putem decat sa presupunem ce s-a intamplat in asociatia respectiva.
Dar, daca cititi cu atentie tot ce a scris initiatorul, veti vedea ca acea asociatie este platitoare de TVA:

ContSters322126 a scris:
Suntem o asociatia de proprietari care detinem "Certificat de inregistrare in scopuri de TVA"

prin urmare deducem si colectam TVA !(depunem si decl.300)
Obs: Suntem inregistrati in Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare

...Asociatia de proprietari are TVA...
Pana acum, toate facturile care erau emise catre asociatie aveau TVA (Enel,Rebu,Apa Nova...),automat noi facturam catre locatari cu tva intretinerea lunara,incidenta in privinta TVA-ului era zero ....


Deci, asociatia intocmea lunar catre proprietari Facturi care includeau cele 2 coloane distincte: baza impozabila si cota de TVA aferenta, inclusiv mentiunea "TVA la incasare".
(nu mai revin iarasi asupra faptului ca inregistrarea in scopuri de TVA a fost o mare EROARE!).
Intrucat, pana in acel moment, toate facturile emise catre asociatie era compuse din baza+TVA iar totalul lor coincidea cu totalul facturilor eliberate catre proprietari compuse din cotele de contributii, baza+TVA,

ex.:
10.000 lei +TVA (2.400) = 12.400 lei facturi cu TVA primite pe baza cheltuielilor lunare, de la furnizori platitori de TVA

10.000 lei +TVA (2.400) = 12.400 lei facturi cu TVA emise catre proprietari totalizand cotele de contributii lunare

Tva deductibila 2.400 = TVA colectata 2.400, rezulta TVA de recuperat/de plata = 0

Despre Lista de plata, NU ne spune nimic.

Toate bune si frumoase pana cand....

ContSters322126 a scris:
Avem un nou contract cu o firma de prestari servicii...,societate fara TVA.
Eu catre locatari sunt obligata sa facturez cu tva.

chelt = venitul facturat, dar cum procedez cu diferenta de tva?
Trebuie platit catre stat? .....


ex.:
10.000 lei +TVA (2.400) = 12.400 lei facturi cu TVA primite pe baza cheltuielilor lunare, de la furnizori platitori de TVA
400 lei TVA (0) = 400 lei facturi primite pe baza cheltuielilor lunare de la furnizor neplatitor de TVA
TOTAL = 12.800 lei

ContSters322126 a scris:
referitor la factura mea de la un furnizor fara tva, daca este corect cum am procedat, adica am recuperat de la proprietari valoare factura+tva ( asociatia in acel moment avea tva )


Probabil, asociatia a facturat in felul urmator (nu avea cum altfel in situatia in care se afla):

10.400 lei +TVA (2.496)= 12.896 lei facturi emise catre proprietari totalizand cotele de contributii lunare

TVA deductibila 2.400 < TVA colectata 2.496, rezulta TVA de plata la bugetul de stat = 96 lei.
(nu mai discutam de faptul ca asociatia era inregistrata si cu TVA la incasare, iar aici lucrurile se complica in ceea ce priveste inregistrarea si plata TVA!!!)

Cum au intocmit si cum au repartizat in Lista de plata cei 96 de lei din exemplu, doar initiatorul va poate explica, atat timp cat a deschis acest subiect intrucat era prima data cand nu se mai "pupau" sumele. Mai mult ca probabil, in contabilitatea prtida dubla pe care o tineau, nici nu inregistrau Lista de plata ca document-obligatie de plata pe care apoi s-o storneze, ci inregistrau direct repartizarea cheltuielilor ca o "vanzare" pe Facturi catre proprietari-"clienti" (apropo de ceea ce v-am explicat mai sus).

De aceea, repet, ar fi fost interesant sa aflam cum s-a rezolvat aceasta situatie, ce raspuns a avut ANAF si daca le-au returnat cei "96 de lei", avand in vedere ca asociatia era persoana neimpozabila, nedesfasurand activitati economice (aici ma refer strict la determinarea si repartizarea cotelor de cheltuieli comune lunare catre proprietari).

La fel de prieteni :beer: sa va traiasca toti cei cu numele de Ilie pe care ii sarbatoriti!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
andrei_k, utilizator
Ati postat un mesaj lung si peste 90% gresit.
Orice persoana juridica (inclusiv asociatiile de orice fel), indiferent ca este in scop patrimonial sau nu, indiferent ca este platitoare de TVA sau nu, este obligata sa emita factura la cererea clientului, a celui care plateste, indiferent ca acesta este persoana fizica sau juridica.
Sunt formulare de facturi pentru platitori de TVA si alte formulare pentru neplatitori de TVA.
Pentru a va edifica cu privire la emiterea facturilor cititi celebra Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, iar daca aveti timp Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicareLegea 571/2003.
Cititi macar Art. 155 si Art. 155 indice 1.
[ link extern ]
O sa gasiti si referirea la faptul ca sunt multe situatii cand nu este obligtorie emiterea de facturi dar "cu excepţia cazului în care beneficiarul solicită factură". Adica atunci cand un beneficiar solicita factura (pe langa bon fiscal, chitanta ori pentru plata prin banca) este obligtoriu emitrea facturii.
Urmariti si aceste discutii ceva mai vechi:
www.avocatnet.ro/content/for...

Iar practica poate va convinge si mai mult: avem in asociatie pe langa proprietari de apartamente persoane fizice si proprietari de apartamente persoane juridice. Avem in asociatie SRL, SA, institutii ca Primariasi judecatoria, apoi banci, firme de asigurare... Tuturor acestor persoane juridice economice sau nu, de stat ori private, le emitem facturi luna de luna chiar daca majoritatea apar si pe listele de plata afisate lunar.
Dar sunt, ca exceptie, si persoane fizice care solicita facturi pentru cheltuielile repartizate pe lista de plata, ctiva ce au sediul social al firmelor lor in apartamente. Am avut un militar in chirie care iar solicita luna de luna factura pentru ca-i suporta unitatea militara o parte din cheltuieli.
Nu am facut un caz din emiterea facturilor, pentru ca legislatia e clara si trebuie respectata.

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari-obligativitate facturare ContSters27400 ContSters27400 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie de proprietari este obligata sa emita factura fiscala pentru un spatiu inchiriat unei persoane juridice, sau ... (vezi toată discuția)
Factura de la asociatie timpuriu timpuriu doresc sa mi se elibereze factura fiscala pentru valoarea plati cotelor de intretinere mentionez ca presedintele si adiministratorul refuza eliberarea ... (vezi toată discuția)
Refacturare cheltuieli spatii comune toni1703 toni1703 Buna ziua. Locuiesc intr-un cartier rezidential. As avea si eu o intrebare referitoare la refacturarea si detaliile pe care ar trebuii sa le contina o ... (vezi toată discuția)