avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Facturare expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Facturare expertiza judiciara

Buna ziua. Am o intrebare legata de modalitatea de facturare a contravalorii unei expertize judiciare.
Urmeaza sa devin expert judiciar. Eu momentam detin un SRL. (asociat si administrator). Intrebarea mea este daca pot factura de pe acest SRL (care are ca obiect principal activitatea in care urmeaza sa devin expert judiciar), contravaloarea expertizelor dispuse de instanta in care sunt numit ca expert. Ideea e ca am auzit ca nu se poate factura de pe SRL ci trebuie sa-mi fac un PFA in acest scop. Daca e asa, atunci prefer sa renunt a deveni expert judiciar. Nu e rentabil deloc sa-ti infiintezi un PFA doar pentru a putea factura aceste expertize pentru instanta. Avand in vedere ca poti fi numit expert in mod aleatoriu intr-o cauza, este de la sine inteles ca sansa mea este foarte mica, prin urmare si numarul de expertize este mic, poate una-doua pe an. In schimb contabilitatea unui PFA trebuie platita lunar...
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in mod concret, deoarece in functie de ce aflu ma voi duce sau nu mai departe cu aceasta specializare.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
mormelvio, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:57, 2 Iunie 2014
Nu este vorba de expert contabili judiciar ci de cu totul alta specializare. Examenul urmeaza sa-l dau luna viitoare, asta doar daca gasesc o solutie de a factura de pe SRL aceste expertize catre instanta.
Autorizarea ca expert tehnic judiciar, indiferent de specializare, se face in nume propriu si nu puteti angren in activitatea de expertiza tehnic judiciara, in mod legal (sa platiti terti pentru activitatile desfasurate, legate de expertiza ca atare). Altfele spus, nu puteti avea angajati cu CIM sau incheiate contracte de prestari servicii, pentru activitati legate de expertiza.
Daca in cadrul activitatii de expertiza va fi nevoie sa se desfasoare si alte activitati care nu tin de specializarea dvs., dar a caror lamurire va este utila in cadrul expertizei facute de dvs., va trebui sa informati, in scris, instanta de judecata/ parchetul si sa solicitati efectuarea de expertiza tehnica judiciara pentru respectivele specializari.
Cu codul CAEN pentru expertize tehnice judiciare si extrajudiciare, inserat in activitatea SRL-ului dvs. puteti desfasura activitate de expertiza tehnica judiciara, numai dvs., ca persoana, iar raportarile contabile si la fisc se fac pe capitol separat de declaratii fiscale. Acesta este si motivul pentru care, anterior, am scris ca nu este bine, dupa parerea mea, sa desfasurati activitate pe SRL.
Daca nu aveti angajati pe SRL poate fi mai simplu.
Multumesc frumos pentru raspuns. Pe SRL in acest moment nu am nici un angajat dar de luna viitoare voi avea un agent imobiliar (activitatea principala este de Agentii imobiliare) si din toamna probabil un consilier juridic. Nici unul dintre ei nu va avea legatura cu activitatea de evaluare sau expertize tehnice acestea facandu-le doar eu.
In acest moment fac un contract trilateral incheiat intre SRL, evaluator care este subsemnata si beneficiarul lucrarii ca sa pot factura de pe SRL dar sa apara faptul ca eu am facut evaluarea.
Mi-ati dat o idee cu contractul de prestari servicii, in care introduceti firma ca parte semnatara.
Trebuie sa ma initiez putin prin codul civil si codul penal, respectiv prin codul fiscal pentru a vedea diferenta de atributii, ca semnatari de contract cu un beneficiar, intre titularul de firma ca reprezentant legal al firmei si executantul activitatii/ lucrarii/ serviciului, etc., acelasi, ca persoana fizica, cu titularul de firma.
Instanta numeste expertul ca persoana fizica.
Raportul este semnat si asumat de persoana fizica - expert.
Factura se emite catre Biroul Local de Expertize Judiciare de catre persoana fizica (deci PFI sau PFA) care face plata .
Cel putin in BUcuresti, BLETJ-TB nu deconteaza catre SRL

Alte discuții în legătură

Expert tehnic judiciar = pfa? tatiana1 tatiana1 Un expert tehnic judiciar autorizat ca persoana fizica pentru efectuarea expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare si care nu a infiintat prin ... (vezi toată discuția)
Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila scarlet scarlet un expert contabil are voie sa efectueze expertize si pe alte domenii decat cele pe care este autorizat (vorbesc de cele inscrise pe site-ul MJ)? sau trebuie ... (vezi toată discuția)