avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competența materialã a CA într-un litigiu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competența materialã a CA într-un litigiu arbitral în raport de dispozițiile art. 25, alin. 2 NCPC și art. 83, lit. k din Legea nr. 76/2012

O hotărâre arbitrală cu valoarea de 165 mil pronunţată în anul 2000 a fost contestată pentru anulare în nov. 2000 la TB. Acesta şi-a declinat competenţa în favoarea CAB, conform CPC în vigoare, în dec.2000. Aici judecarea cauzei a fost suspendată de un proces penal până în 2010 când a fost repusă pe rol. Au urmat câteva termene pe procedură inclusiv două recursuri la încheiere soluţionate de ICCJ. În nov.2012 CAB respinge contestaţia prin admiterea unei excepţii pe procedură ridicată de una din părţi. Hotărârea CAB a fost atacată cu recurs la ICCJ, care în nov.2013 o casează şi retrimite cauza spre rejudecare aceleiaş instanţe.
De data aceasta, CAB îşi aminteşte că trebuie să-şi verifice competenţa, deşi avea cauza pe rol din 2000, şi valorifică prevederile art II din Legea 219/2005 care a schimbat competenţele TB, iar în baza art.II alin.1 şi 4 din aceiaşi lege a trimis cauza spre soluţionare la TB. A procedat legal faţă de prevederile art.25 alin.(2) din NCPC şi faţă de art 83 din Legea 76/2012, art.83 lit.k) ?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:09, 1 Iunie 2014
Noul CPC se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea lui în vigoare. (art 3 din Legea 76/2012)

Noul CPC nu se aplică în procesul dvs. fiindcă e început înainte de intrarea lui în vigoare.
Si daca Noul CPC nu se aplică, atunci ... :) nici măcar nu vreau să mă uit în el ca să văd ce scrie în art 25. din Noul CPC :)

Explicaţia scurtă (tot caut un exemplu sugestiv şi nu prea găsesc):

Nu vreau să mă uit în el cam din acelaşi motiv pentru care, dacă vreau să refac traseele pe unde am fost în vacanţă anul trecut, n-am de ce să mă uit pe harta Bucureştiului. :) N-o să le găsesc aici. Trebuie să mă uit pe altă hartă/alte hărţi.

În cazul dvs. se aplică vechiul cod ...cu toate modificările lui în timp. (asta-i "harta" în care trebuie să vă orientaţi pentru procesul dvs.)

Explicaţia lungă:

Capitolul III din Titlul preliminar la Noului CPC (Aplicarea legii de procedură civilă) contine întradevăr dispoziţii cu caracter tranzitoriu. Dar ele sunt dispoziţii generale. Nu sunt destinate să rezolve conflictele de legi rezultate din însăşi intrarea lui/NCPC in vigoare (de asta se ocupă norma specială din art 3 a Legii 76/2012 pentru punerea în aplicare a NCPC), Ele sunt menite să reglementeze orice succesiune viitoare de norme de procedură. Oho! ªi-or să fieee!

Tocmai pentru a nu se mai ajunge în situaţia de a schimba regulile jocului în timpul meciului, cum s-a întâmpat prin intrarea în vigoare la Legii 219/2005 (a cărei aplicare imediată a creat bazaconile de efecte despre care vorbeam mai sus), Noul CPC abandonează regula aplicării imediate a legii de procedură noi (aşa cum era ea reglementată în art. 725 din vechiul cpc)


În "traducere liberă" normele tranzitorii cu caracter general din NCPC inseamnă cam aşa: noi vom schimba codul asta până o să vi se acrească - o să fei nou, nouţ şi mai nou, extrem de nou, nemaivăzut de nou etc. - dar procesele voastre, începute sub legea veche, vor rămâne supuse acelei legi sub care au început.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2014
romascanu, moderator
:offtopic:

Apropos de „schimbarea regulilor în timpul jocului”, cum interpretați prevederile art. 55 din OUG nr. 80/2013? :)

art. 55
Pentru cererile şi acţiunile introduse până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, timbrul judiciar se aplică, respectiv taxele judiciare de timbru se stabilesc şi se plătesc în cuantumul prevăzut de legea în vigoare la data introducerii lor.


Adică, o cerere de recuzare, de exemplu, introdusă după intrarea în vigoare a OUG nr. 80, într-o cauză cu care a fost investită instanța înainte de OUG 80, conform cărei legi se va timbra?

Sau în general, cererile incidentale timbrabile, care se introduc începând din iulie 2013 în cauzele afalte pe rol de înainte de această dată, se consideră „cereri” sau se aplică legea aplicabilă cererii principale? Se vor trata la fel și cererile reconvenționale?

Am văzut că practica instanțelor e diferită.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2014
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repunerea cauzei pe rol dupa intrarea in vigoare a ncpc, dispozitii procedurale aplicabile dumibog dumibog Stimati Avocati, Daca un proces este suspendat inainte de intrarea in vigoare la 1 septembrie a NCPC si repunerea pe rol se face dupa intrarea in vigoare a ... (vezi toată discuția)
Reintroducerea cauzei cf. art. 254 din vcpc se judeca cf. vechiul cod civil sau noul cod civil? eusaisapte eusaisapte Art. 254 din VCPC [u]Perimarea are drept urmare ca toate actele de procedura facute in acea instanta nu-si produc efectele[/u]. Cand, insa, [u]se face o noua ... (vezi toată discuția)
Instanþa competentã sã soluþioneze o contestaþie la executare conform noului cod de procedurã civilã clara1801 clara1801 Buna ziua, Am in practica urmatoarea speta: executarea silia a fost inceputa sub imperiul vechiului cod de procedura civila (ianuarie 2013). Toate actele de ... (vezi toată discuția)